Τα 157α γενέθλια από την ίδρυση της Αχάια Κλάους δίνουν την αφορμή να ξανασυζητήσει η Πάτρα το μέλλον της παλαιότερης ελληνικής οινοβιομηχανίας. Το πρώτο οινοποιείο ξεκίνησε να λειτουργεί ο Γουστάβος Κλάους το 1859 και δύο χρόνια αργότερα ίδρυσε την Ανώνυμη Εταιρεία.
Όμως η Αχάια Κλάους είναι για την Πάτρα κάτι περισσότερο από μια οινοποιητική βιομηχανία. Η διαχρονική πορεία της είναι συνδεδεμένη με την κοινωνική, πολιτιστική, οικονομική και ιστορική ζωή της Πάτρας. Και ως τέτοια πρέπει να διαφυλαχθεί στο μέλλον. Αποτελεί έναν από τους «κρυμμένους θησαυρούς» της πόλης που περιμένει στωικά να έλθει η στιγμή που η Πάτρα θα αξιοποιήσει την αίγλη, τη φήμη αλλά και την κτιριακή υποδομή της ομάδας πιο παραγωγικά, επ’ ωφελεία της.
Οι εγκαταστάσεις, τα βαρέλια, οι χώροι ξενάγησης και το πλούσιο ιστορικό αρχείο της Αχάια Κλάους είναι κομμάτια της τοπικής ιστορίας και φυσικά της εθνικής οινικής παράδοσης. Το όνομά της εξακολουθεί να εμπνέει σεβασμό στους ανθρώπους που έχουν μελετήσει τη διαδρομή του οίνου από τον 19ο αιώνα μέχρι σήμερα.
Η κληρονομιά για την Αχαΐα και την Πάτρα είναι βαριά. Και θα πρέπει να ξεκινήσει ένας διάλογος με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, που θα προτείνει και θα διεκδικεί την υιοθέτηση ενός μοντέλου αξιοποίησης προς όφελος του τουριστικού και του πολιτιστικού αποθέματος, χωρίς να αγνοεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς της οινοβιομηχανίας.