Μπορούμε να βάλουμε τις βάσεις για τη νέα πορεία της χώρας

0
79

Η ολοκλήρωση των προγραμμάτων διάσωσης φέρνει την Ελλάδα στην αφετηρία μιας νέας περιόδου. Μία συνεκτική στρατηγική πρόταση, που θα στηρίζεται στη σωστή στάθμιση όλων των παραμέτρων που συνθέτουν τις δυνατότητες, τις προκλήσεις και τους κινδύνους της νέας περιόδου, είναι αναγκαία.

Γράφει ο Στέργιος Πιτσιόρλας*

Η ελληνική οικονομία αντιμετώπισε και εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σοβαρή κρίση ανταγωνιστικότητας.

Αυτό είναι το αποτέλεσμα ενός μοντέλου ανάπτυξης που δεν μπόρεσε, προφανώς με ευθύνη των πολιτικών ηγεσιών, να αντιληφθεί τις κοσμογονικές αλλαγές στην παγκόσμια οικονομία, από τη δεκαετία του ’90 και μετά.

Η αλλαγή αυτού του μοντέλου ανάπτυξης συνεπάγεται έναν ευρύτερο μετασχηματισμό του κράτους και των δομών της ελληνικής οικονομίας.

Στο πλαίσιο μίας διορατικής στρατηγικής για την επόμενη ημέρα, η Ελλάδα θα πρέπει, με πλήρη κι απόλυτη ιδιοκτησία, να συνεχίσει το πρόγραμμα των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να εδραιωθούν η αναπτυξιακή προοπτική, η επίτευξη των στόχων και η εμπιστοσύνη των αγορών.

Κεντρικός στόχος των μεταρρυθμίσεων πρέπει να είναι μία εξωστρεφής κι ανταγωνιστική οικονομία, η οποία παράγει διεθνώς εμπορεύσιμα προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Η ισοπεδωτική νεοφιλελεύθερη αντίληψη ότι η ανταγωνιστικότητα επιτυγχάνεται μόνο με την απορρύθμιση της αγοράς εργασίας και τη συμπίεση του μισθολογικού κόστους, θα πρέπει εξ αρχής να απορριφθεί.

Αυτό, όμως, μας υποχρεώνει στη σύνθετη αναζήτηση μιας νέας πολιτικής για την αξιοποίηση όλων των πλουτοπαραγωγικών πόρων της χώρας, όλων των πλεονεκτημάτων που της προσφέρει η γεωγραφική της θέση και όλων των δυνατοτήτων που της εξασφαλίζει το υψηλού μορφωτικού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό της.

Η επίτευξη, όμως, υψηλών ρυθμών ανάπτυξης με την ταυτόχρονη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής προϋποθέτει βαθύ κι εκτεταμένο μετασχηματισμό σε όλα τα επίπεδα. Επίσης, η χώρα μας αξιοποιώντας τα πλεονεκτήματα της γεωγραφική της θέσης μπορεί να αποτελέσει τη γέφυρα της Ευρώπης με τις οικονομίες της Ανατολής.

Αυτός ο ρόλος, προφανώς, δεν θα της χαριστεί, ούτε και θα της αναγνωριστεί εύκολα. Όμως, υπάρχει η πολιτική προετοιμασία και πρέπει να υπερασπιστεί, έναντι των Ευρωπαίων εταίρων της, αυτή την προοπτική, ως προοπτική που ευνοεί το ευρωπαϊκό συμφέρον συνολικά και όχι μόνο το ελληνικό.

Η αποφασιστικότητα που επέδειξε η κυβέρνηση στη διαχείριση της κρίσης και την ολοκλήρωση του προγράμματος, όπως και η τόλμη της στο να ανοίξει και να προσεγγίσει με νέα αντίληψη μεγάλα ζητήματα, όπως το «Μακεδονικό», αποτελούν στοιχεία που πείθουν ότι μπορούμε να βάλουμε τις βάσεις για τη νέα πορεία της χώρας.

* Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης

Πηγή: http://www.fmvoice.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ