Ώρα της Ευθύνης για το Φράγμα

0
154

Τη  Δευτέρα η εφημερίδα «Πελοπόννησος» αποκάλυψε ότι η Κυβέρνηση εξετάζει σχέδιο για προσωρινή παραχώρηση της διαχείρισης του φράγματος Πείρου-Παραπείρου στον κατασκευαστή. Ο λόγος είναι ότι ο φορέας δεν είναι έτοιμος. Η «Π» διερωτήθηκε αν αυτό είναι πρόκριμα για ημιιδιωτική εκμετάλλευση.

Οι τοπικοί φορείς δεν αντέδρασαν. Αλλά χθες λάβαμε άρθρο με δραματικό χαρακτήρα από τον πρόεδρο του ΤΕΕ.

Ώρα της Ευθύνης για το Φράγμα

Του Βασίλειου Ν. ΑΪΒΑΛΗ διπλ. Μηχανολόγου μηχανικού  προέδρου ΤΕΕ/Τμήμα Δυτικής Ελλάδας

Ήταν Σεπτέμβριος του 2014 όταν το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας / Τμήμα Δυτικής Ελλάδας σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας προχώρησε σε ημερίδα με θέμα την συγκρότηση και αποτελεσματική λειτουργία ενός Δημόσιου Φορέα Διαχείρισης του Φράγματος Πείρου– Παραπείρου.

Η Ημερίδα αυτή προέκυψε από την ανάγκη να ληφθούν πρωτοβουλίες, πρωτίστως για τη διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα του φράγματος, αλλά και την εξεύρεση του βέλτιστου τρόπου διαχείρισής του, ικανοποιώντας παράλληλα την υποχρέωση της χώρας προς την ΕΕ για πλήρη λειτουργικότητα του συγχρηματοδοτούμενου έργου, με τη  συμμετοχή του συνόλου των αρμοδίων υπηρεσιών, σχετικών με τα φράγματα, καθώς και του πανεπιστημίου, ενώ  παράλληλα παρουσιάστηκαν καλές πρακτικές διαχείρισης.

Όλα αυτά έγιναν με πρωτοβουλία του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας προκειμένου να είμαστε ως περιοχή μπροστά από τις εξελίξεις και όχι να τις ακολουθούμε. Βλέπετε τότε ήταν μόλις το 2014.

Το ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας όμως συνέχισε να εργάζεται για το θέμα. Προχώρησε άμεσα σε αποκωδικοποίηση των τοποθετήσεων της ημερίδας, συνέλεξε επιπλέον σημαντικά στοιχεία, και προέβη σε ανάλυση και μελέτη, μέσω των επιτροπών του, καταλήγοντας  σε πολυσέλιδο πόρισμα στο τέλος του 2015. Το πόρισμα αυτό το απέστειλε σε όλους τους αρμόδιους Θεσμικούς Φορείς (υπουργείο, περιφέρεια, εμπλεκόμενους δήμους).

Συμπέρασμα του πορίσματος ήταν ότι το νερό ως βασικό ανθρώπινο δικαίωμα και δημόσιο αγαθό, και όχι ως εμπορικό προϊόν, δεν μπορεί παρά να βρίσκεται αποκλειστικά σε δημόσιο έλεγχο, αποκλείοντας την άμεση ή έμμεση ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίησή του. Παρουσίαζε δε, με πλήρως εμπεριστατωμένη προσέγγιση τον τρόπο συγκρότησης ενός Διαδημοτικού Φορέα διαχείρισης και λειτουργίας του φράγματος και μάλιστα έτσι ώστε να διασφαλίζεται η βιώσιμη λειτουργία του για υδροδότηση της περιοχής με υψηλής ποιότητας νερό.

Στην Ημερίδα του Μαρτίου του 2017, που διοργανώθηκε από σχεδόν όλες τις δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης του Δήμου της πόλης μας, παρουσιάστηκε αυτό το πόρισμα του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας και προέκυψε σαφώς η ανάγκη δημιουργίας ενός Διαδημοτικού Φορέα Διαχείρισης και λειτουργίας του φράγματος. Κάτι που, τουλάχιστον μέχρι σήμερα, απορρίπτεται από την δημοτική αρχή.

Με δεδομένο όμως ότι ο χρόνος τελειώνει και το φράγμα εντός του έτους φαίνεται ότι θα έχει, επιτέλους, ολοκληρωθεί, θα πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι Φορείς να καθίσουν εκ νέου στο τραπέζι, αναλαμβάνοντας ο καθένας τις ευθύνες που του αναλογούν, απαλλαγμένοι από εγκλωβισμούς και ιδεοληψίες, με την προοπτική ενός νέου αναπτυξιακού οράματος για την περιοχή.

Το ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας είναι στη διάθεση όλων των αρμοδίων Θεσμικών Φορέων της περιοχής για να βοηθήσει στην κατεύθυνση αυτή.

Άμεσα, σήμερα, πριν είναι πολύ αργά και η διαχείριση του νερού περάσει σε ιδιωτικά χέρια. Γιατί τότε θα υπάρξουν ευθύνες. Ευθύνες τις οποίες ουδέποτε οι υπεύθυνοι, εκούσια ή ακούσια, θα μπορέσουν να αποποιηθούν.

Πηγή: Εφημερίδα Πελοπόννησος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ