Νέα συνάντηση ηγετών της ΕΕ συγκαλεί ο Μακρόν – Μέσω τηλεδιάσκεψης η συμμετοχή του Κ. Μητσοτάκη

0
11

Νέα συνάντηση ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συγκαλεί σήμερα Τετάρτη ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν με φόντο τις εξελίξεις στο θέμα της Ουκρανίας που φαίνεται ότι συντελούνται με την Ευρώπη απούσα. Στη σημερινή σύνοδο έχουν κληθεί η Ελλάδα, η Λιθουανία, η Νορβηγία, η Τσεχία, η Ρουμανία, η Εσθονία, η Λετονία, η Φινλανδία, η Σουηδία, το Βέλγιο και ο Καναδάς.

Μέσω τηλεδιάσκεψης θα συμμετάσχει ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έδωσε το στίγμα των προθέσεων της Αθήνας στη χθεσινή έκτακτη τηλεδιάσκεψη Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ευρώπη πρέπει να συμφωνήσει στα βασικά και να εκπέμψει το μήνυμα ότι παίρνει στα σοβαρά την άμυνά της. Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός χαιρέτησε την πρόταση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής για τις επενδύσεις στην άμυνα και σημείωσε ότι είναι άκρως σημαντικό οι λεπτομέρειες να οριστικοποιηθούν μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε την ανάγκη ευρωπαϊκής χρηματοδότησης για την άμυνα και πέρα από τους εθνικούς προϋπολογισμούς.

Επίσης, υπογράμμισε ότι η Ευρώπη οφείλει να ομιλεί με μία φωνή, στόχος που δεν εξυπηρετείται από επιλεκτικά σχήματα συζήτησης ηγετών, ιδιαίτερα όταν από αυτά δεν προκύπτει ενιαία στάση για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, με τη συγκεκριμένη τοποθέτηση συμφώνησαν πολλοί ηγέτες εντός της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς. Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως, παρότι οι εξελίξεις στην Ουκρανία είναι σημαντικές για την ευρωπαϊκή ασφάλεια, οι Βρυξέλλες και οι 27 δεν πρέπει να αγνοούν τις προκλήσεις ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.

Αναφερόμενος στις εξελίξεις για την Ουκρανία, ο Εμανουέλ Μακρόν σημείωσε στη συνέντευξη που παραχώρησε ότι οι διαπραγματεύσεις του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ίσως αποδειχθούν «χρήσιμες». «Δημιουργεί ξανά στρατηγική ασάφεια για τον πρόεδρο Πούτιν» ανέφερε ο Μακρόν, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μιλήσει κι ο ίδιος με τον πρόεδρο της Ρωσίας. Υπογράμμισε ωστόσο ότι για να επιτευχθεί διαρκής ειρήνη, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να είναι παρόντες οι Ουκρανοί στις διαπραγματεύσεις.

Ο πρόεδρος Μακρόν ανέφερε ακόμη πως η Γαλλία δεν προτίθεται να στείλει χερσαία στρατεύματα σε εμπόλεμη ζώνη, επισημαίνοντας πως στόχος όλων είναι όχι μια απλή κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, αλλά «πλήρης ειρήνη, με συνθήκες ασφάλειας, κοινωνικής, οικονομικής» καθώς και «πολιτικής σταθερότητας». Στην περίπτωση αυτή, και στο πλαίσιο πιθανής ειρηνευτικής συμφωνίας με τη Μόσχα, η Γαλλία και η Βρετανία θα μπορούσαν να εξετάσουν το ενδεχόμενο αποστολής κάποιων δυνάμεων, εν είδει παροχής εγγυήσεων στο Κίεβο, εξήγησε ο πρόεδρος Μακρόν, επισημαίνοντας ότι μια άλλη λύση θα ήταν η προσχώρηση της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Αναφέρθηκε επίσης στη δυνατότητα «να αποφασιστεί στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων να υπάρξει, υπό την εντολή των Ηνωμένων Εθνών, μια ειρηνευτική επιχείρηση» κατά μήκος «της πρώτης γραμμής». Ο Εμανουέλ Μακρόν ξεκαθάρισε ωστόσο ότι πίσω από τις όποιες εγγυήσεις ασφαλείας προς την Ουκρανία θα πρέπει να βρίσκονται οι ΗΠΑ, λαμβανομένου υπόψη ότι η Ρωσία είναι η χώρα με το μεγαλύτερο πυρηνικό οπλοστάσιο στον κόσμο.

Σημειώνεται ότι χθες το Παρίσι ανακοίνωσε ότι ο Γάλλος υπουργός εξωτερικών Ζαν-Nοέλ Μπαρό συμμετείχε, μαζί με τους ομολόγους του της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Βρετανίας, σε τηλεδιάσκεψη με τον υπουργό εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ