Κ. Μητσοτάκης: «Απόλυτη συμμόρφωση της Β. Μακεδονίας στο θέμα του ονόματος – Δε θέλω να σηκώσει ξανά κεφάλι ο τοξικός λαϊκισμός»

0
23

Μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ΕΡΤ1 και την εκπομπή «Σαββατοκύριακο από τις 6» με τον Δημήτρη Κοτταρίδη. O δρόμος για την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα παραμείνει κλειστός, εάν δε συμμορφωθεί απολύτως με όσα προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών, επανέλαβε ο πρωθυπουργός προς την νέα ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας. Για τις ευρωεκλογές τόνισε ότι πρωτίστως καλεί τον κόσμο να ψηφίσει για να έχουμε ισχυρή φωνή στην Ευρώπη, αλλά σημείωσε πως διακυβεύεται και η σταθερότητα στη χώρα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε ως μεγάλη δημοκρατική τομή την επιστολική ψήφο, ενώ αναφέρθηκε και στα ζητήματα της υγείας και της οικονομίας, βάζοντας ορίζοντα τετραετίας για τις μεταρρυθμίσεις που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση. Ακόμη, κατηγόρησε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ότι δε λένε τίποτε για τα ευρωπαϊκά ζητήματα, και εξαπέλυσε βολές κατά των κομμάτων δεξιά της ΝΔ, λέγοντας ότι εργαλειοποιούν τη θρησκεία και τον πατριωτισμό.

Όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης « Καταρχάς θέλω να είμαστε πολύ σαφείς και προσεκτικοί σε αυτά τα οποία λέμε. Μιλάμε για δηλώσεις του εντολοδόχου Πρωθυπουργού. Θα αναμένουμε τις επίσημες τοποθετήσεις της Κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας, όμως τα πρώτα δείγματα γραφής είναι εξαιρετικά αρνητικά. Στον πυρήνα της Συμφωνίας των Πρεσπών βρισκόταν η έννοια της ενιαίας ονομασίας, αυτό το οποίο λέμε erga omnes, το όνομα «Βόρεια Μακεδονία» να ισχύει έναντι όλων, να χρησιμοποιείται δηλαδή και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό της χώρας. Θέλω να θυμίσω ότι εμείς δεν ψηφίσαμε τη Συμφωνία των Πρεσπών, διότι είχαμε εκφράσει εντονότατες επιφυλάξεις για το γεγονός ότι η συμφωνία αυτή κατοχύρωνε «Mακεδονική» εθνότητα και «Μακεδονική» γλώσσα. Αυτός ήταν ο βασικός λόγος που δεν ψηφίσαμε τη συμφωνία.

Στο ζήτημα όμως του ονόματος, υπάρχει ένα σαφέστατο πισωγύρισμα και θέλω για ακόμα μία φορά να στείλω ένα μήνυμα προειδοποίησης στη νέα κυβέρνηση: να αλλάξει από τώρα την γραμμή της, να σεβαστεί αυτή την κεντρική πρόβλεψη της Συμφωνίας των Πρεσπών, να χρησιμοποιεί μόνο το όνομα Βόρεια Μακεδονία εντός και εκτός της χώρας, όταν γίνονται αναφορές στο βόρειο γείτονά μας.

Σε αντίθετη περίπτωση είναι βέβαιον ότι θα δημιουργήσουν θέματα όχι μόνο στις σχέσεις της Ελλάδας με τη Βόρεια Μακεδονία, αλλά στις σχέσεις της Ευρώπης με τη Βόρεια Μακεδονία. Διότι θέλω να καταδείξω εδώ ότι ως αποτέλεσμα παρεμβάσεων της Ελληνικής Κυβέρνησης μέσα σε λίγες ώρες -αυτά δεν έγιναν από μόνα τους, έκανα εγώ προσωπικά παρεμβάσεις για να ενημερώσω την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις δηλώσεις της Προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας- υπήρξαν καταδικαστικές δηλώσεις και από την Πρόεδρο της Επιτροπής και από τον Πρόεδρο του Συμβουλίου και από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Άρα, θα ασκηθεί πιστεύω μία συνολική πίεση στην ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας να μην κάνουμε ένα σημαντικό πισωγύρισμα».

Σε ερώτηση για το αν υπάρχουν σκέψεις καταγγελίας της Συμφωνίας των Πρεσπών ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε «αυτό το οποίο θα κάνουμε μετά βεβαιότητος είναι ότι δεν πρόκειται να φέρουμε προς κύρωση τα τρία μνημόνια τα οποία απορρέουν από τη Συμφωνία. Τώρα δικαιώνεται απόλυτα και η δική μας στάση να καθυστερήσουμε αυτή την κύρωση.

Διότι, κ. Κοτταρίδη, εμείς βλέπαμε εδώ και καιρό τι γινόταν στη Βόρεια Μακεδονία. Ακούγαμε αυτόν τον εθνικιστικό παροξυσμό του VMRO, ξέραμε ότι το VMRO θα κερδίσει τις εκλογές και θέλαμε να διατηρήσουμε και εμείς κάποια ουσιαστικά διαπραγματευτικά όπλα σε περίπτωση που τα πράγματα δεν πήγαιναν όπως ενδεχομένως κάποιοι περίμεναν..

Και θεωρώ αδιανόητο, στα όρια του πολιτικού και διπλωματικού παραλογισμού, να έρχεται τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος είναι αυτός που εν πάση περιπτώσει μας «φόρτωσε» αυτή τη Συμφωνία με τα προβλήματά τηςκαι να ζητάει, τώρα που βλέπουμε ότι τα Σκόπια ακολουθούν μια τελείως διαφορετική γραμμή, να κυρώσουμε τώρα τα μνημόνια. Τι λογική έχει αυτό; Πραγματικά δυσκολεύομαι να το αντιληφθώ. Το δεύτερο το οποίο θα κάνουμε, ήδη το έχουμε κάνει: θα καταστήσουμε απολύτως σαφές ότι καμία πρόοδος, σε αυτή τη μακρά πορεία των Σκοπίων προς την Ευρώπη δεν μπορεί να συντελεστεί εάν δεν υπάρχει απόλυτη συμμόρφωση με τη Συμφωνία των Πρεσπών στο ζήτημα του ονόματος».

Ψηφιακό Σχολείο

Σε ερώτηση για Ψηφιακό Σχολείο και αντιδράσεις που έχουν εκφραστεί για αυτό ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «Πραγματικά σηκώνω τα χέρια ψηλά με αυτό το αντιπολιτευτικό μένος απέναντι σε μια πρωτοβουλία η οποία έχει βρει πρακτικά καθολική αποδοχή από τους μαθητές, από τους καθηγητές και από τους γονείς. Καταρχάς να θυμίσω ότι στη χώρα μας τα πολύ δύσκολα χρόνια του κορονοϊού πρωτοστατήσαμε στην τηλεκπαίδευση. Κάναμε κάτι το οποίο πολλές άλλες χώρες δεν το έκαναν. Δεν είπαμε ποτέ -προς Θεού- ότι η τηλεκπαίδευση θα υποκαταστήσει τη φυσική διδασκαλία, ήταν όμως μία ανάγκη και ανταποκρίθηκε το εκπαιδευτικό σύστημα με απόλυτη επάρκεια. Τί ερχόμαστε τώρα και κάνουμε; Να το εξηγήσω. Δημιουργούμε ένα συμπληρωματικό ψηφιακό βοήθημα -συμπληρωματικό, δεν υποκαθιστούμε το σχολείο- και ερχόμαστε και λέμε: για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου θα ξεκινήσει αυτό από το Σεπτέμβριο, δίνουμε δωρεάν ένα ψηφιακό φροντιστήριο.

Έμπειροι καθηγητές θα διδάσκουν τα μαθήματα, τα εξεταζόμενα στις πανελλαδικές εξετάσεις. Θα έχουν τη δυνατότητα να παίρνουν και ερωτήσεις, και αν η ψηφιακή τάξη είναι μικρή να τις απαντούν εκείνη τη στιγμή, αλλιώς θα απαντούν αργότερα. Καταλαβαίνετε ότι αυτό είναι μια τεράστια πρωτοβουλία, η οποία μειώνει τις ανισότητες μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου σχολείου, μειώνει τις κοινωνικές ανισότητες διότι υπάρχουν σήμερα συμπολίτες μας που δεν μπορούν να πληρώσουν φροντιστήρια, ειδικά σε ένα περιβάλλον ακρίβειας».

Επιπλέον πρόσθεσε ότι « Υπάρχουν και μεγάλες περιφερειακές ανισότητες. Εμείς πήγαμε στα Ριζώματα. Τα Ριζώματα -για όσους δεν το γνωρίζουν- είναι ένα πανέμορφο χωριό στην ορεινή Ημαθία, στα Πιέρια Όρη. Εκεί τα παιδιά για να πάνε φροντιστήριο πρέπει να πάνε στη Βέροια, είναι 45 λεπτά. Ένα λεωφορείο την ημέρα, κακές καιρικές συνθήκες. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, ότι και για τα πιο απομονωμένα μέρη της πατρίδας μας, τα νησιά μας, τα μικρά νησιά, τα ορεινά χωριά, είναι ένα πολύ σημαντικό βοήθημα, το οποίο παρέχεται δωρεάν στους μαθητές.

Ταυτόχρονα δημιουργούμε και το λεγόμενο «ψηφιακό σχολείο», που τι είναι; Είναι ουσιαστικά μικρές περιλήψεις, εύληπτες, των μαθημάτων που γίνονται στην τάξη, έτσι ώστε να μπορούν οι μαθητές να έχουν ένα συμπληρωματικό ψηφιακό βοήθημα για να υποστηρίξουμε την διαδικασία των μαθημάτων. Άρα, από πού και ως πού δεχόμαστε κατηγορία ότι θέλουμε να υποκαταστήσουμε τη δια ζώσης εκπαίδευση; Η χώρα μας αυτή τη στιγμή έχει ένα πολύ μεγάλο αριθμό δασκάλων και καθηγητών, ναι, γιατί πρέπει να καλύψει ανάγκες ορεινότητας, νησιωτικότητας. Και πρέπει να σας πω ότι στα Ριζώματα που πήγα, η αναλογία δασκάλων και καθηγητών προς μαθητές μπορεί να είναι ένα προς τρία. Δηλαδή οι μαθητές αυτοί έχουν πάρα πολύ στενή σχέση με τους δασκάλους και τους καθηγητές.

Κάνουμε μεγάλη προσπάθεια να καλύψουμε τις ανάγκες σε όλη τη χώρα. Και τι προβλέπουμε; Στις ελάχιστες περιπτώσεις, όπως στη Γαύδο, ας πούμε, που δεν μπορούμε να φτιάξουμε Γυμνάσιο με όλους τους καθηγητές για ένα παιδί ενδεχομένως, πάλι θα υπάρχει η φυσική παρουσία τριών καθηγητών, των βασικών μαθημάτων, και τα υπόλοιπα μαθήματα, υπό την επίβλεψη αυτών των καθηγητών, θα γίνονται διαδικτυακά. Και έρχονται τώρα και μας κατηγορούν -θα έλεγα και με μία λογική τεχνοφοβίας- ότι δήθεν πάμε να αποδυναμώσουμε τη δημόσια εκπαίδευση όταν κάνουμε το ακριβώς ανάποδο;

Ξέρετε, αυτό έχει ξεκινήσει. Τα πρώτα φροντιστήρια είναι ήδη στον αέρα, τα πρώτα μαθήματα. Και το ψηφιακό φροντιστήριο για την Γ’ Λυκείου θα ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο, για τους μαθητές, δηλαδή, που θα δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις το 2025».

Βία στα σχολεία

Για το θέμα της βίας στα σχολεία, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: «Είναι βέβαια ότι όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά παγκοσμίως και μετά την πανδημία έχουμε δει μία έξαρση παραβατικότητας,  φαινομένων εκφοβισμού, αυτό που αποκαλούμε bullying και εντός και εκτός των σχολείων. Αλλιώς το αντιμετωπίζεις στην περίπτωση εντός σχολείου και αλλιώς εκτός σχολείου. Έχουμε κάνει μία ολόκληρη καμπάνια για το bullying, έχουμε μία τηλεφωνική γραμμή το 10201 όπως επίσης έχουμε και μία διαδικτυακή πλατφόρμα η οποία έχει δεχτεί σημαντικό αριθμό καταγγελιών και μια διαδικασία για το πώς διαχειριζόμαστε με ευαισθησία και εχεμύθεια.

Γιατί χρειάζεται μία διακριτικότητα σε αυτά τα περιστατικά εντός του σχολείου. Κατά συνέπεια δεν παρατηρούμε απλά το φαινόμενο. Έχουμε ήδη αντιδράσει και έχουμε ευαισθητοποιήσει και τη μαθητική και τη σχολική κοινότητα για το πώς αντιμετωπίζει κανείς τέτοια περιστατικά. Μία μεγάλη πτυχή αυτού του μπούλινγκ είναι και το διαδικτυακό. Αυτή η μεγάλη ευκολία με την οποία μπορεί να αναρτά κανείς περιεχόμενο το ποίο μπορεί να ασκεί πραγματική ψυχολογική πίεση σε ένα νέο παιδί και έχουμε δεχτεί συμβουλές από τους καλύτερους στην πατρίδα μας.

‘Έχουμε συστήσει μία επιτροπή με ανθρώπους εγνωσμένου κύρους, οι οποίοι μας  συμβουλεύουν για το πως αντιμετωπίσουμε αυτό το φαινόμενο αλλά φυσικά χρειάζεται ευαισθητοποίηση και της οικογένειας και του σχολείου, αλλά νομίζω ότι και τα ίδια τα παιδιά πρέπει να καταλάβουν ότι δεν μπορεί να είναι σιωπηλοί παρατηρητές σε τέτοια φαινόμενα. Έχουμε και φαινόμενα εκτός σχολείου. Αυξήσαμε την αστυνόμευση και θα δημιουργήσουμε σύντομα ένα πανικ μπάτον για εφήβους με γεωεντοπισμό αν κάποιος αισθάνεται απειλή».

Γυναικοκτονίες

Για το θέμα των γυναικοκτονιών ο κύριος Μητσοτάκης ανέφερε: «Η περίπτωση της κυριακής ήταν μία τραγωδία η οποία κατέδειξε πως ότι και να κάνουμε πρέπει πάντα να κάνουμε περισσότερα. Τίποτα δεν λειτούργησε σωστά όμως υπάρχουν χιλιάδες άλλες περιπτώσεις που τα πράγματα λειτουργούν σωστά.

Αντιμετωπίζονται περιστατικά κακοποίησης άρα εμπιστεύονται το κράτος και την αστυνομία και πρέπει να είναι πιο άμεση η αντίδραση και από την αστυνομία και από τις δικαστικές αρχές οι οποίες και αυτές πρέπει να ευαισθητοποιηθούν περισσότερο και να παρέχουν ένα πλέγμα προστασίας. Το panic button έχει σώσει εκατοντάδες ζωές γιατί έχει λειτουργήσει. Είναι μία κρυπτογραφημένη εφαρμογή που μπαίνει σε μία συσκευή τηλεφώνου αν τη δει κάποιος δεν θα ξέρει τι ακριβώς είναι αυτό ενεργοποιείται αν η γυναίκα αισθάνεται ότι εν δυνάμει μπορεί να απειληθεί και αμέσως έρχεται η αστυνομία στο σπίτι.

Σχετικά με τις στέγες περίθαλψης κακοποιημένων γυναικών  το πιο δύσκολο είναι να πάρει κάποιος την απόφαση όχι να καταγγείλει αλλά να φύγει από το σπίτι και το κακοποιητικό περιβάλλον και να αναζητήσει πραγματική προστασία και όσο δεν φεύγει από το σπίτι εν δυνάμει κίνδυνος μπορεί να ελλοχεύει, όσα μέτρα και να πάρουμε και εμείς και εκεί χρειάζεται ψυχολογική στήριξη. Ο αριθμός των καταγγελιών μου λέει δύο πράγματα: πρώτον ότι υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα γιατί δεν είχαμε στο παρελθόν τόσες καταγγελίες αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν υπήρχαν αλλά ότι δεν τα γνωρίζαμε».

Οπαδική βία και εικόνα στα γήπεδα

Σχετικά με το φαινόμενο της οπαδικής βίας ο πρωθυπουργός τόνισε: «Μας ασκήθηκε κριτική από φιλάθλους γιατί κλείσαμε τα γήπεδα, μέχρι να μπει σε ισχύ το ψηφιακό εισιτήριο και να εγκατασταθούν οι κάμερες. Η εικόνα στα γήπεδα είναι τελείως διαφορετική,είναι εικόνα που μοιάζει περισσότερο με ευρωπαϊκά γήπεδα. Ο οικογενειάρχης δεν φοβάται να πάει με το παιδί του στο γήπεδο.

Οι αυτοποιημένες ποινές έπαιξαν μεγάλο ρόλο. Πέφτει κροτίδα; Αυτόματη τιμωρία. Ξαναπέφτει; Διπλασιασμός της ποινής.

Ναι παρεμβαίνουμε στο ζήτημα αυτό επειδή αφορά θέματα δημόσιας τάξης και ασφάλειας.

Μετά την τραγική δολοφονία του Γ. Λυγγερίδη υπήρξε μια πάρα πολύ συστηματική δουλεία από την αστυνομία , για μια ουσιαστικά οργανωμένη συμμορία, η οποία ασκούσε συστηματικά βία και θα αποδοθούν ευθύνες και θα καταδικαστούν άνθρωποι, πιστεύω».

Για τον τελικό του κυπέλου σχολίασε: «Δεν είχε καμία ανάμειξη η ελληνική κυβέρνηση στο ζήτημα αυτό. Ήταν αποκλειστικά αρμοδιότητα της ΕΠΟ και των ομάδων. Εμείς θα διασφαλίζαμε την ασφαλή τέλεση του τελικού και με φιλάθλους, όπως το κάνουμε και για τον τελικό του Conference. Είναι μια επιχείρηση που έχει τις προκλήσεις της, αλλά έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην αστυνομία.

Κάτι που με ενόχλησε πολύ, θα το πω, για να δείτε και το επίπεδο του λαϊκισμού σε αυτή τη χώρα, μια ανάρτηση του αρχηγού της αντιπολίτευσης. Γιατί ορίστηκε βάση του πρωτοκόλλου της UEFA, ένα νοσοκομείο, ο «Ευαγγελισμός», ως το νοσοκομείο αναφοράς σε περίπτωση που οι επίσημοι, που θα έρθουν για τον αγώνα, χρειαστούν περίθαλψη και πάνω σε αυτό έσπευσαν κάποιοι να κάνουν κριτική, ότι δήθεν έχουμε νοσοκομεία δύο ταχυτήτων».

Υγεία

Αναφορικά με την κατάσταση του ΕΣΥ ο Κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε: «Το ΕΣΥ είναι μια μεγάλη παρακαταθήκη για τη χώρα, αλλά έχει και πολλά προβλήματα, τα οποία προέκυψαν από μια υπερδεκαετή υποχρηματοδότηση τα χρόνια της κρίσης και από το γεγονός ότι στην πανδημία, έμειναν πράγματα πίσω.

Έχουμε προτάξει την αναμόρφωση του ΕΣΥ σε όλα του τα επίπεδα, ως κεντρική προτεραιότητα τετραετίας. Αυτή την στιγμή γίνονται μια σειρά από παρεμβάσεις στα νοσοκομεία μας και στα κέντρα υγείας, που δεν έχουν φανεί ακόμα, γιατί τώρα ολοκληρώνονται, θα φανούν όμως σε 18-24 μήνες.

Ξαναφτιάχνονται:

  • 156 κέντρα υγείας
  • τα τμήματα επειγόντων περιστατικών σε 80 νοσοκομεία

Στο «Αττικό» επισκέφτηκα το εργοτάξιο. Το τμήμα επειγόντων περιστατικών του «Αττικού» θα γίνει το πιο σύγχρονο στη χώρα, για να μπορεί να υποδεχθεί και τα πιο βαριά περιστατικά τραύματος. Τώρα είναι ένα εργοτάξιο, αλλά σε 12 μήνες θα είναι έτοιμο.

Επειδή όλα αυτά είναι έργα από το Ταμείο Ανάκαμψης, οι πολίτες θα τα δουν σε 12-18 μήνες. Κάποια τα βλέπουν ήδη.

Γίνονται προσλήψεις αυτή τη στιγμή, στην Υγεία. Έχουμε θέματα προσέλκυσης γιατρών σε συγκεκριμένες ειδικότητες (αναισθησιολόγοι, παθολόγοι, νησιά και απομακρυσμένες περιοχές). Κοιτάμε να δούμε τι πρόσθετα κίνητρα μπορούμε να δώσουμε στους γιατρούς για να πάνε σε αυτές τις θέσεις.

Όμως είναι λάθος, να αφορίζουμε γενικά το σύστημα υγείας. Για κάθε παράπονο που ακούω, για κάθε προβληματική εικόνα εφημερίας, υπάρχουν και οι εφημερίες εκείνες, που καταφέρνουν και ανταποκρίνονται.

Δεν το λέω για δικαιολογία, αλλά δεν υπάρχει νοσοκομείο, παντού στον κόσμο, που σε κρίση εφημερίας, να μην έχει αναμονές και δυσκολία διαχείρισης.

Η Υγεία δεν είναι μόνο τα νοσοκομεία. Δίνουμε πολύ μεγαλύτερη έμφαση και στην πρωτοβάθμια φροντίδα και στις προληπτικές εξετάσεις.

Από το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά», μέχρι στιγμής, έχουμε εντοπίσει 20.000 γυναίκες που διαγνώστηκαν με καρκίνο του μαστού, τον οποίο δεν γνώριζαν, επειδή το κράτος τους έστειλε ένα μήνυμα για προληπτικές εξετάσεις.

Επεκτείνουμε τα όρια, πάμε τώρα στις γυναίκες 45-50 και 70-74 και κάνω έκκληση στις γυναίκες που μας ακούν, αν λάβετε αυτό το μήνυμα, μην το αγνοήσετε.

Επεκτείνουμε το πρόγραμμα και στον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Αγόρια και κορίτσια πρέπει να κάνουν το εμβόλιο αυτό. Μπορούμε να εξαφανίσουμε τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, που οφείλεται στον ιό HPV, αν επιμείνουμε στη διαδικασία του εμβολιασμού.

Προχωράμε σε προληπτικές εξετάσεις στον καρκίνο του παχέος εντέρου και μετά θα πάμε στον καρκίνο του πνεύμονα και στα καρδιαγγειακά νοσήματα. Θα κάνουμε επίσης μια μεγάλη ενημέρωση για τα βασικά της υγιεινής ζωής (την άθληση, τη διαχείριση του βάρους, την υγιεινή διατροφή, την αποφυγή του καπνίσματος και του αλκοόλ)».

Ευρωεκλογές

Για τις επερχόμενες ευρωεκλογές ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Εγώ δεν έχω ακούσει κουβέντα ούτε από το ΣΥΡΙΖΑ, ούτε από το ΠΑΣΟΚ για την την Ευρώπη. Ακούω μόνο να στείλετε μήνυμα στην κυβέρνηση για να είναι πιο αδύναμη την επόμενη μέρα. Κουβέντα δεν έχω ακούσει για την Ευρώπη, ενώ οι ευρωεκλογές αφορούν την Ευρώπη.

Πρωτίστως καλούμε τον κόσμο να ψηφίσει για να έχουμε μια ισχυρή φωνή στην Ευρώπη.

Θέλω να είμαι σαφής σε αυτό και αν παρακολουθήσετε τις ομιλίες μου τα τρία τέταρτα του χρόνου μου, επεξηγώντας τι πετύχαμε στην Ευρώπη αυτά τα πέντε χρόνια και τι θέλουμε να πετύχουμε τα επόμενα 5 και γιατί μια ισχυρή Νέα Δημοκρατία στην Ευρώπη μπορεί, τελικά, να ωφελήσει τους Έλληνες πολίτες.

Οι διαδραστικοί πίνακες που έχουν μπει ήδη στα σχολεία, 20.000 σχολεία τους είδα και στα Ριζώματα, 36.000 σχολεία μέχρι το τέλος του χρόνου είναι πόροι από το ταμείο ανάκαμψης. Τα σετ ρομποτικής που πάνε στα σχολεία είναι πόροι από το ταμείο ανάκαμψης.

Για να μην νομίζουμε ότι το ταμείο ανάκαμψης αφορά μόνο κάποιους λίγους, όπως ισχυρίζεται ψευδώς η αντιπολίτευση. Θα έχουμε λοιπόν επόμενο ταμείο ανάκαμψης; Κι αν ναι, ποιος θα το διαπραγματευτεί; Ποια ευρωομάδα;

Και ποια ισχυρή κυβέρνηση με ισχυρή νομιμοποίηση; Θα έχουμε ένα κοινό αμυντικό ταμείο όταν έχουμε μεγάλες προκλήσεις, για να μπορέσουμε να διαχειριστούμε ζητήματα, απολύτως γεωπολιτικά κρίσιμα, για την Ευρώπη;

Εγώ έχω καταθέσει την πρόταση και θα την εξειδίκευσε κιόλας περισσότερο, ότι ένα κοινό αμυντικό ταμείο ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ θα έπρεπε να ξεκινήσει χρηματοδοτώντας μια κοινή ευρωπαϊκή αεράμυνα, το οποίο προφανώς και θα ωφελήσει πολύ την Ελλάδα.

Ποια θα είναι η πολιτική δύναμη που θα τα διαπραγματευτεί όλα αυτά έχοντας το κύρος και τις γνώσεις».

Η σχέση Ευρώπης – ακρίβειας

«Έχουμε ενιαία αγορά και σήμερα διαπιστώνουμε μετά από πολύ και παρατεταμένη έρευνα, ότι πολλές πολυεθνικές παίζουν παιχνιδάκια και τιμολογούν τελείως διαφορετικά τα ίδια προϊόντα σε διαφορετικές χώρες.

Δεν αρκεί μόνο μια εθνική απάντηση, χρειάζεται μια ευρωπαϊκή απάντηση. Εγώ απέστειλε επιστολή στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ζητώντας της, εφόσον ξαναείναι πρόεδρος, που θα ξαναείναι, λογικά και απολαμβάνει και της στήριξή μας, να προτάξει αυτό το ζήτημα.

Υπάρχει ενιαία αγορά και υπάρχουν κανόνες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι εταιρείες και τιμολογούν και κάνουν το λεγόμενο “transfer pricing”. Υπάρχουν ευρωπαϊκοί κανόνες.

Εγώ θέτω το ζήτημα και ζητώ περισσότερη επαγρύπνηση από τις Βρυξέλλες για πολυεθνικές εταιρείες που μπορεί να εκμεταλλεύονται το γεγονός, ότι μπορεί η Ελλάδα να είναι μια μικρή αγορά, να μην έχει τόσο μεγάλο ανταγωνισμό, πχ μια πολυεθνική και να πουλάει πιο ακριβά. Βεβαίως υπάρχει δυνατότητα παρέμβασης.

Τι ενιαία αγορά είναι αυτή όταν έχουμε μεγάλες, τονίζω μικρές αποκλίσεις μπορεί να έχει, αλλά πολύ συχνά έχουμε μεγάλες αποκλίσεις προϊόντων;

Αυτό δεν είναι κάτι, το οποίο μπορεί μια χώρα μόνη της να το αντιμετωπίσει, χρειάζεται ευρωπαϊκή απάντηση γιατί αυτό τροφοδοτεί σε ένα βαθμό και τον ευρωπαϊκό πληθωρισμό. Κατά συνέπεια, όλα αυτά είναι θέματα που αφορούν την Ευρώπη κι εγώ πρωτίστως γι’ αυτό μιλώ».

Το 41% «μας γεμίζει με ευθύνη κι όχι με αλαζονεία»

«Βεβαίως και η κυβέρνηση νιώθει ισχυρή κι έχοντας μια λαϊκή νομιμοποίηση, η οποία θέλω να σας θυμίσω ότι μας γεμίζει πρώτα απ’ όλα με ευθύνη κι όχι με αλαζονεία.

Γιατί όταν κάνει η αντιπολίτευση αναφορά στο 41%, τον ελληνικό λαό προσβάλλει. Οι πολίτες μας έδωσαν το 41%, δεν πήγαμε να το πάρουμε εμείς και από την πρώτη μέρα που μας το έδωσαν είπα «τα κεφάλια κάτω».

Δεν αντιμετωπίζουμε το ποσοστό αυτό με αλαζονεία. Έχουμε έναν ορίζοντα τετραετίας να υλοποιήσουμε μεγάλες αλλαγές για τις οποίες είχαμε μιλήσει προεκλογικά. Όμως μια εθνική κάλπη παραμένει μια εθνική κάλπη.

Και τι δεν θέλω; Δεν θέλω το βράδυ των ευρωεκλογών να δώσω πάτημα στην αντιπολίτευση, η οποία μετατρέπει τις ευρωεκλογές σε δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης. Να ισχυριστεί ότι δεν υπάρχει αυτή η ισχυρή πολιτική νομιμοποίηση.

Γι’ αυτό και έβαλα και ένα σαφή στόχο, τον οποίον πιστεύω ότι μπορούμε να προσεγγίσουμε. Το αντίστοιχο εκλογικό ποσοστό που πετύχαμε το 2019, όταν όλοι προεξοφλούσαν ότι θα γίνουμε κυβέρνηση (33%).

Πιστεύω ότι μπορούμε να το πιάσουμε και ενδεχομένως και να το ξεπεράσουμε, αλλά εμένα μου αρέσει σε κάθε εκλογή να μπορώ να ξέρω ακριβώς σε τι στοχεύω.

Και βέβαια είναι το ποσοστό και ο αριθμός των ευρωβουλευτών. Άλλο να εκλέξουμε 7 ευρωβουλευτές, άλλο να εκλέξουμε 8. Άρα και ο αριθμός των ευρωβουλευτών που είναι το τελικό ζητούμενο σε αυτή την κάλπη έχει τη σημασία του. Και βέβαια η συμμετοχή έχει πολύ μεγάλη σημασία.

Οι πολίτες αντιμετωπίζουν αυτές τις ευρωεκλογές όχι ως εθνικές εκλογές, ας μην κρυβόμαστε, αλλά πρέπει να τους εξηγήσουμε για τους λόγους που προανέφερα, γιατί είναι σημαντικό να πάνε να ψηφίσουν».

Η επιστολική ψήφος

Αναφορικά με την επιστολική ψήφο ο Κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Όπως φαίνεται είχε τελικά μεγάλη επιτυχία.

Είναι μεγάλη τομή, είναι τομή δημοκρατίας και όταν βλέπω τα μηνύματα από το εξωτερικό, μας λένε γίναμε επιτέλους Ευρώπη. Κάναμε το αυτονόητο, αλλά το κάναμε μόνοι μας. Μόνο η Νέα Δημοκρατία ψήφισε την επιστολική ψήφο.

Το λέω γιατί αμέσως μετά τις ευρωεκλογές θα ξαναπάμε στη Βουλή, για τους 200 βουλευτές που χρειαζόμαστε για να επεκτείνουμε την επιστολική στις εθνικές εκλογές του 2027, για τους διαμένοντες εκτός Ελλάδος.

Και φαντάζομαι ότι τότε τα κόμματα θα αφήσουν στην άκρη τα μικροπολιτικά παιχνίδια, θα αντιληφθούν τη σημασία της επιστολικής ψήφου και θα μας στηρίξουν, ώστε το εργαλείο αυτό να είναι διαθέσιμο και στις εθνικές εκλογές του 2027.

Είναι μεγάλη ευκολία, ειδικά για πιο ηλικιωμένους ανθρώπους που μπορεί να μην θέλουν να μετακινηθούν και για νέα παιδιά. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι σε αυτές τις ευρωεκλογές ψηφίζουν και πάλι 17άριδες. Άρα ψηφίζει η γενιά του 2007 για πρώτη φορά.

Πολλά από αυτά μπορεί να είναι στη δευτέρα λυκείου ή παιδιά στην τρίτη λυκείου, τα οποία δίνουν πανελλαδικές εξετάσεις, ή παιδιά που είναι φοιτητές και δεν θέλουν να μετακινηθούν εντός της εξεταστικής και να πάνε να να γυρίσουν στον τόπο της άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος. Είναι μια μεγάλη δημοκρατική τομή συμμετοχής και ενίσχυσης της δημοκρατίας μας η επιστολική ψήφος».

«Δεν βλέπω ενίσχυση ακροδεξιών κομμάτων στη χώρα μας»

Στο αν τον προβληματίζει το γεγονός ότι φαίνεται να υπάρχει μια μεγάλη αύξηση των ποσοστών που παίρνουν τα κόμματα δεξιότερα της Νέας Δημοκρατίας ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι « Εγώ δεν το βλέπω σε σχέση τουλάχιστον με τις εθνικές εκλογές του 23. Είχαμε πολλά κόμματα στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας, τρία συγκεκριμένα τον αριθμό. Το ένα δεν υπάρχει πια ουσιαστικά. Το δεύτερο νομίζω, αναφέρομαι στη Νίκη, αποκαλύφθηκε αυτή η χυδαία εργαλειοποίηση της πίστης, την οποία έκανε.

»Για την Ελληνική Λύση δεν έχω να πω πολλά. Νομίζω ότι όλοι αντιλαμβάνονται ότι αυτή η εργαλειοποίηση του πατριωτισμού και οι υψηλές κορώνες συγκρούονται με την σκληρή γεωπολιτική πραγματικότητα και με μια κυβέρνηση η οποία έχει υποστηρίξει τα συμφέροντα της χώρας και έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να υπηρετήσει τον υπεύθυνο πατριωτισμό και όχι τον φτηνό λαϊκισμό» ενώ πρόσθεσε «η Νέα Δημοκρατία κατάφερε στις εκλογές του 2023 να κάνει μια μεγάλη σύνθεση και θα έλεγα να καλύψει παραδοσιακούς ψηφοφόρους και θα έλεγα ενδεχομένως και πιο πατριωτικές ευαισθησίες. Γιατί το έκανε αυτό; Ενίσχυσε τις ένοπλες Δυνάμεις, φύλαξε τα σύνορα, διαχειρίστηκε μεγάλες γεωπολιτικές κρίσεις με επάρκεια, ενίσχυσε το κύρος της χώρας στην Ευρώπη. Ταυτόχρονα όμως υπηρέτησε και μια φιλελεύθερη οικονομικά πολιτική αλλά και φιλελεύθερη κοινωνικά πολιτική. Και δεν το κρύβουμε ότι η Νέα Δημοκρατία είναι η παράταξη η οποία θέλει να εκφράσει σήμερα τους ψηφοφόρους οι οποίοι αυτοπροσδιορίζονται ως κεντρώοι, αλλά αυτό δεν έρχεται κατ’ ανάγκη σε καμία σύγκρουση με παραδοσιακούς ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι εξακολουθούν να μας στηρίζουν[…]».

Σε άλλο σημείο είπε « Να σας μεταφέρω και την εμπειρία μου από τις περιοδείες που έκανα στο βορρά. Βρέθηκα στη Θράκη πριν από τέσσερις μέρες και χθες στην Ημαθία, στην Πιερία και στην Πέλλα. Τη Δευτέρα θα είμαι πάλι στη Θεσσαλονίκη και στη Δυτική Μακεδονία. Το κλίμα το οποίο εγώ εισπράττω είναι ένα πολύ καλό κλίμα, γιατί για τη Νέα Δημοκρατία βλέπω μια συσπείρωση των ψηφοφόρων μας καθώς πλησιάζουμε προς τις εκλογές και είμαι αισιόδοξος για το εκλογικό αποτέλεσμα».

«Η πραγματική απάντηση στην ακρίβεια δεν μπορεί να είναι άλλη από την αύξηση των μισθών»

Ερωτηθείς για την ακρίβεια ο κ. Μητσοτάκης τόνισε « Καταρχάς να πούμε ότι η ακρίβεια είναι μεγάλο πρόβλημα. Είναι το πρώτο πράγμα το οποίο απασχολεί σήμερα τους Έλληνες πολίτες, ειδικά τα ασθενέστερα νοικοκυριά. Το ξέρουμε, το καταλαβαίνουμε, προσπαθούμε να το διαχειριστούμε. Μπορεί όχι πάντα να καλύπτουμε τις προσδοκίες των πολιτών εκεί είναι όμως στραμμένη όλη μας η προσοχή. Δεν αναφέρομαι μόνο στους ελέγχους, τα πρόστιμα, στον τρόπο λειτουργίας της αγοράς, στο πώς θα απλοποιούμε τις τιμές στο σούπερ μάρκετ. Και αυτή είναι μια διαρκώς θα έλεγα προσαρμοζόμενη πολιτική. Να δώσω ένα παράδειγμα διότι δυστυχώς οι εταιρείες δεν συνεργάζονται πάντα[…]».

Νομίζω ότι σε ένα βαθμό αποδίδει (αυτή η πολιτική). Με ποια έννοια; Ότι έχουμε φρενάρει τις αυξήσεις και βλέπουμε κάποιες μειώσεις. Αλλά ακόμα, ειδικά στα τρόφιμα, μην κοροϊδευόμαστε η βάση των τιμών πια είναι πολύ υψηλότερη από ότι ήταν πριν από τρία χρόνια και οι μισθοί είναι υψηλότεροι όμως. Τι βλέπουμε, τι αρχίζουμε και βλέπουμε ότι κάνουνε πολλές εταιρείες; Αλλάζουν συσκευασίες το ίδιο προϊόν εκεί που ήταν 200 γραμμάρια, τώρα 180. Αυτό είναι καινούργια πρακτική σχετικά. Θα παρέμβουμε με ακόμα πιο έντονο τρόπο. Αλλάζει η συσκευασία, θα μου το λες με μεγάλη ένδειξη στο ράφι. Nα ξέρει ο καταναλωτής ότι αυτό το οποίο φαίνεται ότι είναι το ίδιο με αυτό το οποίο αγόραζε, αγοράζει τελικά λιγότερο. Άρα η πραγματική τιμή μονάδας έχει αυξηθεί. Γι’ αυτό και λέω ότι είναι μια συνεχής μάχη αυτή διότι και η αγορά προσαρμόζεται στα μέτρα τα οποία εμείς λαμβάνουμε. Όμως η πραγματική απάντηση στην ακρίβεια δεν μπορεί να είναι άλλη από την αύξηση των μισθών. Έχουν αυξηθεί οι μισθοί στη χώρα και οι συντάξεις; αναντίρρητα έχουν αυξηθεί.
Αρκεί αυτό για να καλύψει τον πληθωρισμό; Όχι πλήρως, αλλά είναι σίγουρα ένα σημαντικό ανάχωμα».

«Το να τάζουμε χρήματα τα οποία δεν υπάρχουν είναι ο ορισμός του λαϊκισμού που οδήγησε τη χώρα σε χρεοκοπία»

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι φόροι έχουν μειωθεί και ότι οι μισθοί έχουν αυξηθεί. Και να πω και κάτι. Το σημαντικό είναι να αυξάνεται όχι μόνο κατώτατος μισθός, αλλά και ο μέσος μισθός. Και να μιλήσουμε και για κάτι για το οποίο δεν μιλάμε αρκετά συχνά και αυτό είναι η μείωση της ανεργίας. Ήταν η πρώτη ερώτηση που είχαμε θέσει το 2019. Η ανεργία από το 17% προσεγγίζει το 9%. Αυτό είναι τετρακόσιες και χιλιάδες θέσεις εργασίας. Αυτοί οι άνθρωποι ήταν άνεργοι με επίδομα ανεργίας και τώρα έχουν ένα μισθό, καλό μισθό κατά κανόνα. Έχει βελτιωθεί πολύ η θέση τους σε σχέση με το πού βρισκόντουσαν. Και όσο μειώνεται η ανεργία τόσο αυξάνεται η διαπραγματευτική δύναμη των εργαζομένων. Ακούω γκρίνια από πολλούς εργοδότες στον τουρισμό δεν βρίσκουμε εργαζόμενους. Ε, αυξήστε τους μισθούς και θα βρείτε. Υπάρχουν ουκ ολίγοι ξενοδόχοι που το έχουν κάνει και προσελκύουν τους καλύτερους εργαζόμενους. Έτσι δουλεύει και η αγορά εργασίας στα ζητήματα των μισθών. Άρα δεν λέω ότι οι αυξήσεις των μισθών καλύπτουν όλες τις αυξήσεις. Αλλά και για τις αυξήσεις να θυμηθούμε ότι τώρα βασικά μιλάμε για το σούπερ μάρκετ πρωτίστως και τα τρόφιμα. Δεν μιλάμε για την ηλεκτρική ενέργεια γιατί το λύσαμε το θέμα και οι λογαριασμοί της ηλεκτρικής ενέργειας είναι χαμηλότεροι από ό, τι ήταν μερικές φορές και από τα προ κρίσης επίπεδα. Όμως το νοικοκυριό έχει δαπάνες σε πολλά διαφορετικά επίπεδα. Δεν είναι μόνο το σούπερ μάρκετ».

Σχετικά με το θέμα των φόρων απάντησε « Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε μια πρόταση για μειώσεις φόρων παντού. Επειδή κατέθεσε πρόταση νόμου αυτή η πρόταση θα πάει στο Γενικό Λογιστήριο και το Γενικό Λογιστήριο θα την κοστολογήσει. Για να δούμε λοιπόν πόσο στοιχίζουν όλα αυτά τα οποία λέει ο ΣΥΡΙΖΑ. Διότι θα το πω με πολύ απλά λόγια λεφτόδεντρα δεν υπάρχουν στη χώρα, δεν πρόκειται να ξαναζήσουμε περιβάλλον δημοσιονομικής αποσταθεροποίησης με κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και με εμένα πρωθυπουργό. Το να τάζουμε χρήματα τα οποία δεν υπάρχουν είναι ο ορισμός του λαϊκισμού που οδήγησε τη χώρα σε χρεοκοπία. Τώρα λοιπόν που κατέθεσαν την πρόταση δεν μπορούν να κρυφτούν».

«Να πει η αντιπολίτευση ποια επιδόματα θέλει να κόψουμε»

Για το αν πρέπει να κοπούν επιδόματα ο πρωθυπουργός εξήγησε αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι « Να έρθει να μας το πει η αντιπολίτευση αν θέλει να κόψουμε στοχευμένα επιδόματα τα οποία δίνουμε για να στηρίξουμε την ελληνική οικογένεια, να έχει το θάρρος να το πει. Δε νοείται σήμερα σε ένα περιβάλλον δημοσιονομικής αυστηρότητας από την Ευρώπη να συζητούμε για οποιαδήποτε περικοπή φόρων αν δεν μας πει η αντιπολίτευση ποιους άλλους φόρους θα αυξήσει ή ποιες δαπάνες θα περικόψει. Και τώρα μας έκαναν την χάρη θα έλεγα να καταθέσουν πρόταση νόμου. Τώρα αυτή η πρόταση νόμου θα πάει στο Γενικό Λογιστήριο, θα κοστολογηθεί για να δούμε όλοι το επίπεδο, το μέγεθος του λαϊκισμού, ειδικά του ΣΥΡΙΖΑ και του αρχηγού του, ο οποίος εμφανίζει τον εαυτό του ως δήθεν ειδικό στα θέματα της οικονομίας, αλλά στα θέματα των δημόσιων οικονομικών προφανώς φαίνεται να μην έχει ιδέα του τι προτείνει ή αν έχει ιδέα, τότε είναι παντελώς ανεύθυνος».

«Η δεύτερη τετραετία πρέπει να είναι μια τετραετία μεγάλων αλμάτων»

Στο αν σκέφτεται ότι πρέπει να αλλάξουν ορισμένα πράγματα στην κυβέρνηση τόνισε « Πάντα θέλω να γινόμαστε καλύτεροι. Μπορούμε καλύτερα. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό, αλλά αυτή ήταν η αρχή μου πάντα δεν συμβιβάζομαι με το καλό, θέλω το καλύτερο. Αναμετριέμαι κάθε μέρα με αυτό που έχω κάνει, με τα λάθη μου και σκέφτομαι τι παραπάνω μπορούμε να κάνουμε για να γίνουμε καλύτεροι. Γιατί το λέω αυτό; Η δεύτερη τετραετία πρέπει να είναι μια τετραετία μεγάλων αλμάτων. Δεν συμβιβάζομαι με την εκλογική νίκη. Δεν κάθομαι πίσω θα έλεγα να απολαύσω τα καλά της εξουσίας. Είναι εντολή ευθύνης για εμένα αυτό το 41% το οποίο πήραμε. Και βεβαίως πιέζω κι εγώ τους υπουργούς και όλη την κυβερνητική μηχανή μονίμως να κάνουμε περισσότερα και γρηγορότερα. Αλλά θέλω να βάλω όμως και ένα πλαίσιο ως προς την υλοποίηση αποφάσεωνΔεν πατάμε ένα κουμπί και αλλάζει η Ελλάδα. Είδατε οι παρεμβάσεις στην Υγεία για τις οποίες σας μίλησα, αν θέλουμε να φτιάξουμε ένα τμήμα επειγόντων περιστατικών σε ένα νοσοκομείο, θέλουμε 18 μήνες. Δεν μπορεί να πατήσουμε ένα κουμπί και να γίνει αύριο. Γι’ αυτό και μιλάω πάντα για ορίζοντα τετραετίας. Τρέχουν πολλά πράγματα και η κυβέρνηση είναι συντονισμένη σε μια μεταρρυθμιστική λογική μεγάλων αλλαγών, χωρίς να λογαριάζουμε το βραχυπρόθεσμο πολιτικό κόστος».

Στην ερώτηση του Δημήτρη Κοτταρίδη αν ξεκινούσε από την αρχή έχοντας την εμπειρία κι έχοντας βιώσει αυτά που έχει βιώσει ως πρωθυπουργός, τι θα έκανε διαφορετικό ανέφερε «είναι δύσκολο να σας το πω γιατί κανείς δεν εισέρχεται στο πρωθυπουργικό γραφείο γνωρίζοντας κατ’ ανάγκη αυτό που μπορεί να γνωρίζω σήμερα. Όμως η εμπειρία έχει μια αξία.
Γι’ αυτό και θεωρώ ότι και σήμερα είμαι σίγουρα πιο αποτελεσματικός από ό,τι ήμουν πριν από πριν από πέντε χρόνια. Θα έλεγα ακόμα καλύτερη προτεραιοποίηση στόχων, μεγαλύτερη επιμονή στην παρακολούθηση των πολιτικών. Δεν αρκεί μερικές φορές να ψηφίζεται κάτι πρέπει να είναι κανείς από πάνω για να είναι σίγουρος ότι αυτή η πολιτική τελικά θα υλοποιηθεί μεγαλύτερη λογοδοσία των θα έλεγα των υπουργών, αλλά και μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στους υπουργούς, άπαξ και δίνεται μια κατεύθυνση να μπορούν να υλοποιούν την πολιτική και στη συνέχεια το κυβερνητικό επιτελείο να παρακολουθεί το αποτέλεσμα[…]».

«Προσπαθώ πάντα να μαθαίνω από τα λάθη μου και να μην τα επαναλαμβάνω»

Για το αν έκανε λάθη αυτά τα πέντε χρόνια ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε « Προφανώς. Δεν το έχω κρύψει και μερικές φορές κατηγορήθηκα γιατί ζήτησα συγγνώμη για λάθη ζήτησα συγγνώμη, δεν ζήτησα συγγνώμη για κάτι το οποίο κάναμε καλά. Αλάνθαστος είναι αυτός που δεν κάνει τίποτα, αλλά θα έλεγα πρόχειρος είναι αυτός που δεν μαθαίνει από τα λάθη του. Προσπαθώ πάντα να μαθαίνω από τα λάθη μου και να μην τα επαναλαμβάνω».

Σε άλλο σημείο ερωτηθείς για το αν θα εξαντλήσει τη δεύτερη θητεία κι αν θα επιδιώξει και τρίτη τόνισε «Θα εξαντλήσω τη δεύτερη θητεία και ως ΝΔ θα επιδιώξουμε και τρίτη θητεία και στον βαθμό που είμαι πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και εν ενεργεία πρωθυπουργός, η απάντηση είναι γιατί όχι; αλλά γιατί να μας απασχολεί το ζήτημα αυτό τώρα; γιατί με βλέπετε διστακτικό να μιλήσω για κάτι το οποίο μπορεί στην πορεία να είναι απολύτως προφανές, γιατί το βρίσκω και λίγο αλαζονικό δέκα μήνες μετά τις εκλογές να συζητούμε για το τι θα κάνει Μητσοτάκη του 2027[…]».

«Η προσοχή μου είναι εστιασμένη στο πώς θα υλοποιήσουμε το έργο για το οποίο μας εμπιστεύθηκαν οι πολίτες»

Σε συμπληρωματική ερώτηση για το αν έχει να κάνει με το αν έχει θέσει κάποιους στόχους και σε προσωπικό επίπεδο και σε πολιτικό και αν θεωρεί πως θα κλείσει έναν κύκλο ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι « Έχει να κάνει με το πόσο χρήσιμος και δημιουργικός αισθάνομαι. Είναι μια κουραστική δουλειά και δύσκολη δουλειά. Δεν παραπονιέμαι γι’ αυτό. Είναι για μένα η πιο τιμητική θέση που μπορούσα ποτέ να φανταστώ και γι’ αυτό και απέκρουσα από την πρώτη στιγμή οποιοδήποτε σενάριο με ήθελε να μετακινούμαι στην Ευρώπη. Δεν πρόκειται να γίνει αυτό, διότι τιμώ την εμπιστοσύνη με την οποία με περιέβαλαν οι Έλληνες πολίτες. Τιμητικό είναι να ακούγεται το όνομα ενός Έλληνα πρωθυπουργού για μια μεγάλη ευρωπαϊκή θέση, αλλά δεν με αφορά το θέμα αυτό. Θα παραμείνω εκεί που με έταξαν οι Έλληνες πολίτες, αλλά το 2027 είναι ακόμη μακριά. Και αυτή τη στιγμή η προσοχή μου είναι εστιασμένη στο πως θα υλοποιήσουμε το έργο για το οποίο μας εμπιστεύθηκαν οι πολίτες».

«Δεν θέλω να ξανασηκώσει κεφάλι ο λαϊκισμός»

«[…]Θα σας πω ποιοι είναι οι στόχοι τους οποίους έχω θέσει. Να γίνουμε μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα. Να έχουμε μια ποιότητα ζωής αντίστοιχη αυτών των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών. Να πρωταγωνιστούμε ως Ελλάδα στην Ευρώπη, εκεί που μπορούμε να πρωταγωνιστούμε. Δεν θα μπορούμε να πρωταγωνιστούμε παντού, αλλά υπάρχουν τομείς στους οποίους μπορούμε να πρωταγωνιστούμε. Να μην ξαναγυρίσει ποτέ το φάσμα μιας ενδεχόμενης χρεοκοπίας. Να είναι δεδομένο ότι η Ελλάδα είναι μια σταθερή δημοσιονομικά χώρα, η οποία πορεύεται στο μέλλον με ασφάλεια. Να έχουμε μειώσει τις κοινωνικές ανισότητες οι οποίες υπάρχουν σήμερα και να δίνουμε ευκαιρίες, πραγματικές ευκαιρίες στους ασθενέστερους να μπορούν να διακριθούν και να κάνουν πράξη τα όνειρά τους και τις προσδοκίες τους. Έχω μιλήσει πολλές φορές γι’ αυτούς τους στόχους. Δεν τους έχουμε υλοποιήσει προφανώς ακόμα. Μπορεί να προσεγγίζουμε σε κάποιους, αλλά έχουμε πολλή δουλειά ακόμα να κάνουμε. Και βέβαια ποτέ δεν κλείνει ένας κύκλος μιας χώρας.

»Οι χώρες προοδεύουν, συγκρίνονται με άλλες χώρες, εξελίσσονται, αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Εμείς κάναμε ένα πολύ μεγάλο πισωγύρισμα. Δεν θέλω ποτέ να ξεχνούν οι Έλληνες, επειδή λέμε τώρα ότι είμαστε οι δεύτεροι φτωχότεροι κατά κεφαλήν στην Ευρώπη, μα γίναμε οι δεύτεροι φτωχότεροι επειδή χρεοκοπήσαμε, δεν γίναμε επί Νέα Δημοκρατίας Ξεχνάμε τι πάθαμε. Χάσαμε το 25% του πλούτου μας. Η μεγαλύτερη απώλεια πλούτου μεταπολεμικά σε οποιαδήποτε χώρα του ΟΟΣΑ έγινε στην Ελλάδα κι έγινε για συγκεκριμένους λόγους και δυστυχώς η κρίση παρατάθηκε επειδή υποκύψαμε στον λαϊκισμό. Και ένας από τους λόγους που δίνω πολιτικό πρόταγμα σε αυτή τη μάχη είναι γιατί δεν θέλω να ξανασηκώσει κεφάλι ο λαϊκισμός. Διότι όλα αυτά τα οποία ακούμε από την αντιπολίτευση, είτε από την δήθεν πατριωτική γιαλαντζί αντιπολίτευση στα δεξιά μας, είτε από την αντιπολίτευση στα αριστερά μας, είναι όλα ένα déjà vu αυτών τα οποία ζήσαμε και μας οδήγησαν στη χρεοκοπία. Γι’ αυτό και το πολιτικό μήνυμα των ευρωεκλογών έχει μια μεγάλη σημασία. O λαϊκισμός και ειδικά αυτός ο τοξικός λαϊκισμός, ο ακοστολόγητος λαϊκισμός, ο λαϊκισμός των προσωπικών επιθέσεων δεν πρέπει να ξανά σηκώσει κεφάλι στην Ελλάδα. Το πληρώσαμε πάρα πολύ ακριβά».

«Ας κρίνει ο ελληνικός λαός τον Στέφανο Κασσελάκη γι’ αυτά τα οποία λέει και γι’ αυτά τα οποία κάνει»

Για τον Στέφανο Κασσελάκη και πώς τον κρίνει απάντησε « Ας τον κρίνει ο ελληνικός λαός γι’ αυτά τα οποία λέει και γι’ αυτά τα οποία κάνει. Εξάλλου, οι ευρωεκλογές θα είναι η πρώτη ευκαιρία να κριθεί. Εγώ αντιμετωπίζω πολιτικά πάντα τους αντιπάλους μου χωρίς καμία προσωπική αιχμή ή επίθεση. Η πολιτική αντιπαράθεση, γίνεται στη Βουλή. Θα είμαστε στη Βουλή την επόμενη Παρασκευή για να συζητήσουμε ουσιαστικά εφ’ όλης της ύλης ενόψει των ευρωεκλογών. Ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε έναν πολιτικό αρχηγό, ο οποίος δεν είναι στη Βουλή για να μπορούμε να έχουμε μια απευθείας αντιπαράθεση.
Χρήσιμη θα ήταν πιστεύω, αλλά αυτό δεν είναι δικό μου θέμα, είναι δικό τους θέμα».

«Θα πάω Βερολίνο αν περάσει Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός»

Η συζήτηση έκλεισε με αναφορά σε αθλητικά θέματα. «[…]Το ενδιαφέρον είναι πολύ μεγάλο και να πω ότι μια πολύ μεγάλη επιτυχία για τον ελληνικό αθλητισμό να έχουμε μια ομάδα στον τελικό του Conference και δύο ομάδες στο Final Four και μακάρι και οι δύο ομάδες στο Final Four να μπορέσουν να πάνε και στον τελικό[…] επειδή τελειώνει το πρωτάθλημα αύριο,
ένα πολύ ανταγωνιστικό πρωτάθλημα, ηρεμία και στο πρωτάθλημα και τελικά το αποτέλεσμα και το πρωτάθλημα να κριθεί στα γήπεδα και όλοι τελικά να χειροκροτήσουν τον πρωταθλητή και τον νικητή γιατί ο πρωταθλητής κρίνεται μέσα στα γήπεδα» είπε ο πρωθυπουργός ο οποίος απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε ότι δεν πηγαίνει πλέον στο γήπεδο όπως παλιά. «Μου έχει λείψει. Και πρέπει να σας πω ότι η μόνη περίπτωση να πάω στο γήπεδο είναι αν και οι δύο ελληνικές ομάδες καταφέρουν – δεν θα είναι εύκολο- αν καταφέρουν να προκριθούν στον τελικό της Ευρωλίγκας. Εκεί θα βγάλω το αθλητικό μου καπέλο και θα πάω ως Έλληνας πρωθυπουργός που θα έχει τη μεγάλη χαρά να δει δύο ελληνικές ομάδες στον τελικό της κορυφαίας ευρωπαϊκής διοργάνωσης».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ