“Παράθυρο” Οικονόμου για επέκταση υποχρεωτικότητας: Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι χρειάζεται για την πανδημία

0
26

«Είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή, ό,τι χρειάζεται να κάνουμε για την πανδημία, να το κάνουμε», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ερωτηθείς αν εξετάζει η κυβέρνηση επέκταση της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού και σε άλλες ομάδες του πληθυσμού.

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κ. Οικονόμου ανέφερε ότι με την απόφαση για υποχρεωτικό εμβολιασμό στους άνω των 60 ετών, η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες που υιοθέτησαν αυτό το μέτρο και, όπως πρόσθεσε, από ό,τι φαίνεται θα ακολουθήσουν και άλλα κράτη. Είπε επίσης ότι η υποχρεωτικότητα είναι το έσχατο μέσο για ενίσχυση της εμβολιαστικής κάλυψης και αξιοποιείται ανάλογα με την εξέλιξη της κατάστασης.

«Υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της απόφασης αυτής, υπάρχουν όλα τα υπόλοιπα υγειονομικά μέτρα, συνεχίζεται η προσπάθεια για ενίσχυση των εμβολιασμών και του ΕΣΥ» συνέχισε και πρόσθεσε: «Εδώ είμαστε τώρα. Με αυτόν τον τρόπο προχωρούμε και είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή ό,τι χρειάζεται να κάνουμε για την πανδημία, να το κάνουμε».

«Ενδεχομένως και μέσα στην εβδομάδα» οι αποφάσεις για επίσπευση τρίτης δόσης

Ως προς την πρόταση της κυβέρνησης να εξεταστεί από την επιτροπή εμβολιασμού το ενδεχόμενο να χορηγείται στους τέσσερις (αντί έξι) μήνες η τρίτη δόση του εμβολίου, ο κ. Οικονόμου ανέφερε ότι οι όποιες αποφάσεις αναμένονται «πολύ σύντομα, ενδεχομένως και μέσα στην εβδομάδα».

 

Γιατί αποφασίστηκε υποχρεωτικός εμβολιασμός για τους άνω των 60

Ο κ. Οικονόμου ανέφερε ότι η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για τους πολίτες ηλικίας 60 ετών και άνω ελήφθη διότι σε αυτή την ηλικιακή ομάδα υπήρξε χαμηλή ανταπόκριση στην επέκταση της εμβολιαστικής κάλυψης, παρά το γεγονός ότι οι πολίτες αυτοί κινδυνεύουν πολύ περισσότερο με βαριά νόσηση, γεγονός που ταυτόχρονα προκαλεί σημαντική πίεση στο Σύστημα Υγείας. Είπε επιπλέον ότι είχαν εξαντληθεί όλα τα περιθώρια πειθούς, ενώ στάθηκε και στη μετάλλαξη «Όμικρον», για την οποία υπογράμμισε πως προκαλεί παγκόσμια ανησυχία.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι:

  • 9 στους 10 Έλληνες που πεθαίνουν σήμερα από τον ιό είναι πάνω των 60 ετών.
  • 7 στους 10 διασωληνωμένους στις Μ.Ε.Θ. ανήκουν στην ίδια κατηγορία.
  • Παραπάνω από 8 στους 10 δεν έχουν εμβολιαστεί.

Υπογράμμισε επίσης ότι «το προηγούμενο διάστημα, τον Νοέμβριο, όπου είχαμε μια σημαντική αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης, στην ηλικιακή αυτή ομάδα το ποσοστό που προσήλθε κυμάνθηκε μόλις στο 3%, όταν σε άλλες ηλικιακές κατηγορίες έφτασε  μέχρι και το 15%. Προσδοκούμε στην τάχιστη ανταπόκριση των συμπολιτών μας άνω των 60 ετών στο να έρθουν να εμβολιαστούν».

Σημείωσε επιπλέον ότι «ευχόμαστε να μην χρειαστεί να επιβληθεί ούτε ένα πρόστιμο.  Η επιβολή του προστίμου δεν είναι ο σκοπός του μέτρου. Το μέτρο δεν έχει τιμωρητικό ή εισπρακτικό χαρακτήρα. Στόχος μας είναι να εμβολιαστούν οι συμπολίτες μας, ώστε να θωρακιστούν οι ίδιοι και να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία και όχι να πληρώνουν πρόστιμα. Το πρόστιμο όμως είναι αναγκαίο παρεπόμενο έτσι ώστε να αποκτήσει ο εμβολιασμός υποχρεωτικό χαρακτήρα. Και δεν αποτελεί παρά ένα αντίτιμο υγείας για την ενίσχυση των νοσοκομείων μας, τα οποία δοκιμάζονται και δοκιμάζονται σκληρά το τελευταίο διάστημα. Είναι μία έσχατη ώθηση προς τους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας άνω των 60 ετών  να λάβουν τη σωστή απόφαση».

Αύξηση εμβολιασμών μετά τις ανακοινώσεις

Ο κ. Οικονόμου σημείωσε ότι «είναι εξαιρετικά θετικό το γεγονός ότι αμέσως μετά την ανακοίνωση της σχετικής απόφασης υπήρξε σημαντική αύξηση των ραντεβού για εμβολιασμό συμπολιτών μας της ηλικιακής αυτής ομάδας. Συγκεκριμένα 30 ώρες μετά τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού είχαμε 25.000 νέα ραντεβού, είχαμε δηλαδή υπερδεκαπλασιασμό των ραντεβού από την ηλικιακή κατηγορία αυτή που σπεύδουν να εμβολιαστούν με την πρώτη δόση».

Για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση ομάδων του πληθυσμού

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι ψηφίστηκε χθες η τροπολογία για την καταβολή της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των 250 ευρώ στους χαμηλοσυνταξιούχους, τους δικαιούχους αναπηρικού επιδόματος ΟΠΕΚΑ και τους ανασφάλιστους υπερήλικες, όπως είχε ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Όπως εξήγησε, το ύψος της ενίσχυσης ανά δικαιούχο είναι 250 ευρώ, προσαυξημένο κατά 50 ευρώ για κάθε προστατευόμενο, κάθε συνδεδεμένο μέλος του νοικοκυριού. Η ενίσχυση θα καταβληθεί στους δικαιούχους έως το τέλος του μήνα, θα είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη και δεν θα συμψηφίζεται με τυχόν χρέη του συνταξιούχου.

Ο κ. Οικονόμου σημείωσε ότι έχει ήδη νομοθετηθεί η προσαύξηση για το Δεκέμβρη στο διπλάσιο της μηνιαίας εισοδηματικής ενίσχυσης για τους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Η καταβολή αυτή θα πραγματοποιηθεί στις 15 Δεκεμβρίου. Όπως, επίσης, σύμφωνα με τον κ. Οικονόμο, μέσα στον Δεκέμβριο θα πραγματοποιηθεί και η καταβολή στους 100.000 υγειονομικούς του Ε.Σ.Υ. και του ΕΚΑΒ που ανακοίνωσε οι Πρωθυπουργός.

Αναμόρφωση ΕΦΚΑ

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι καταρτίστηκε και μπαίνει σε δημόσια διαβούλευση, με στόχο να ψηφιστεί τον Ιανουάριο, νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με το οποίο προωθούνται οκτώ μεγάλες αλλαγές στη λειτουργία του ΕΦΚΑ:

  1. Δίνεται η δυνατότητα πρόσληψης επιλεγμένων Διευθυντικών Στελεχών τόσο από τον ιδιωτικό τομέα όσο και με μετακινήσεων από το δημόσιο τομέα, με ειδικό σύστημα αμοιβών, πάντοτε σε σχέση με την επίτευξη των στόχων.
  2. Προβλέπεται ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης και οργανογράμματος του ΕΦΚΑ, με στόχο τη βελτίωση της λειτουργίας του σε όλα τα επίπεδα διοίκησης.
  3. Προβλέπεται πρόσληψη 500 μόνιμων υπαλλήλων εντός του πρώτου εξαμήνου του 2022, καθώς και άμεση πρόσληψη 100 υπαλλήλων με συμβάσεις έργου με στόχο την επιτάχυνση της απονομής συντάξεων.
  4. Καθιερώνεται πριμ παραγωγικότητας για τους υπαλλήλους, που θα συνδέεται με συγκεκριμένους μετρήσιμους στόχους.
  5. Συστήνεται νέα Μονάδα Εσωτερικών Υποθέσεων, με επικεφαλής πρώην ανώτερο δικαστικό, επιφορτισμένη με την άμεση διερεύνηση καταγγελιών και αιτημάτων και τη διενέργεια αυτεπάγγελτων ελέγχων.
  6. Προβλέπεται η ταχύτερη και αποτελεσματικότερη πειθαρχική διαδικασία.
  7. Θεσπίζεται ένα πιο ευέλικτο σύστημα προμηθειών, ώστε να αντιμετωπίσουμε φαινόμενα όπως η μη έγκαιρη προμήθεια αναλώσιμων και ανταλλακτικών.
  8. Προωθείται η σύσταση Εταιρείας Ειδικού Σκοπού για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του e-ΕΦΚΑ. Όπως είπε ο κ. Οικονόμου, είναι ενδεικτικό ότι ο Φορέας διαθέτει 400 ακίνητα σε όλη τη χώρα, συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω του 1 δισ. ευρώ και τουλάχιστον το 20% -που αφορά ακίνητα μεγάλης αξίας- μένει τελείως αναξιοποίητο.

Βάσει αντικειμενικών και ποιοτικών κριτηρίων η χρηματοδότηση των ΑΕΙ

Ο κ. Οικονόμου ανέφερε ότι από το επόμενο οικονομικό έτος, η κατανομή της ετήσιας τακτικής χρηματοδότησης των ΑΕΙ θα πραγματοποιείται πια βάσει και αντικειμενικών κριτηρίων με όρους διαφάνειας και δίκαιης κατανομής, αλλά και με όρους επίτευξης στόχων.

Όπως εξήγησε, το 80% της τακτικής χρηματοδότησης θα κατανέμεται βάσει αντικειμενικών κριτηρίων με στόχο την κάλυψη των πραγματικών αναγκών κάθε Ιδρύματος, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη τις ιδιαιτερότητες του, όπως ο αριθμός των τμημάτων, ο αριθμός των ενεργών φοιτητών, η διάρκεια των προγραμμάτων του α’ κύκλου, η γεωγραφική διασπορά, το μόνιμο προσωπικό, οι απαιτήσεις εργαστηριακού εξοπλισμού και οι λοιπές λειτουργικές δαπάνες.

Το 20% της τακτικής χρηματοδότησης θα κατανέμεται με βάση δείκτες ποιότητας και επιτευγμάτων των Α.Ε.Ι., που αφορούν τη βελτίωση των βασικών ακαδημαϊκών δραστηριοτήτων τους, την αριστεία στην έρευνα και τις επιδόσεις του επιστημονικού προσωπικού, τη διασύνδεση με την κοινωνία, την αγορά εργασίας, την αξιοποίηση της παραγόμενης γνώσης, τη διεθνοποίηση, αλλά και την ποιότητα του πανεπιστημιακού περιβάλλοντος.

Ο κ. Οικονόμου σημείωσε επίσης ότι σήμερα το απόγευμα το Υπουργείο Παιδείας οργανώνει εκδήλωση για τα 166 Νέα Προγράμματα Σπουδών για το Νηπιαγωγείο, το Δημοτικό, το Γυμνάσιο και το Λύκειο. Στην εκδήλωση θα παραστεί και θα μιλήσει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ