Εμβολιασμός: «Δεν πρέπει να χάνεται χρόνος» – Τα ποσοστά της εμβολιαστικής κάλυψης

0
33

Μικρή ανοδική τάση παρατηρείται στην εμβολιαστική κάλυψη των νεότερων ηλικιακά ομάδων. Ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, αφού τόνισε ότι σήμερα αναμένεται να γίνουν περίπου 30.000 εμβολιασμοί, έδωσε τα νεότερα στοιχεία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ηλικιακή κατηγορία 12-17 ετών έως σήμερα έχουν εμβολιαστεί 140.000 παιδιά.

Αναλυτικά:

  • 40 – 44: Το 65,5% έχει ήδη εμβολιαστεί και με τα ραντεβού φτάνει στο 66,3%
  • 35 – 39: Το 58,5% έχει ήδη εμβολιαστεί και με τα ραντεβού φτάνει στο 59%
  • 30 – 34: Το 58% έχει ήδη εμβολιαστεί και με τα ραντεβού φτάνει στο 59%
  • 25 – 29: Το 57% έχει ήδη εμβολιαστεί και με τα ραντεβού φτάνει στο 58%
  • 18 – 24: Το 48% έχει ήδη εμβολιαστεί και με τα ραντεβού φτάνει στο 49%
  • 15 – 17: Το 25% έχει ήδη εμβολιαστεί και με τα ραντεβού φτάνει στο 26,5% (90.000 παιδιά αυτή της ηλικιακής ομάδας έχουν ήδη εμβολιαστεί- 16.000 παιδιά έχουν εμβολιαστεί τις τελευταίες μέρες)
  • 12 – 14: Το 13% έχει ήδη εμβολιαστεί και με τα ραντεβού φτάνει στο 14,5% (50.000 παιδιά αυτής της ηλικιακής ομάδας έχουν ήδη εμβολιαστεί – 13.500 έχουν εμβολιαστεί τις τελευταίες μέρες)

Ο κ. Θεμιστοκλέους γνωστοποίησε ότι 6.265.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 60% του γενικού πληθυσμού και στο 68,6% επί του ενήλικου πληθυσμού, ενώ 5.850.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 56% του γενικού πληθυσμού και 65% επί του ενήλικου πληθυσμού.

«Δεν πρέπει να χάνεται χρόνος»

Είναι «λάθος ότι τα εμβόλια αναστέλλουν την ανάπτυξη των παιδιών ή θα αλλάξουν το dna τους», τόνισε κατηγορηματικά η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, αναφερόμενη στον εμβολιασμό των νέων 12-17 ετών, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης για τον εμβολιασμό.

«Δεν πρέπει να χάνεται ο χρόνος ούτε μιας μέρας, πρέπει να μην αναβάλλονται οι εμβολιασμοί», υπογράμμισε για να προσθέσει: «Όλα τα ερωτήματα θα απαντηθούν από τα άτομα που εμπιστεύονται», εννοώντας κατά βάση τους παιδίατρους, οι οποίοι πλέον κάνουν και εμβόλια στα ιατρεία τους.

Η κ. Θεοδωρίδου σημείωσε ότι είναι αυξημένη είναι η κινητικότητα διεθνώς για τις μικρές ηλικίες 5-11 ετών, σημειώνοντας ότι «οι κλινικές μελέτες συνεχίζονται και το FDA, μετά την αίτηση που έγινε, μπορεί να δρομολογήσει την έγκριση με τον χαρακτηρισμό της επείγουσας χρήσης τους επόμενους μήνες».

Τρίτη δόση

Για το θέμα της 3ης δόσης, η Εθνική Επιτροπή έχει γνωμοδοτήσει θετικά για συγκεκριμένες κατηγορίες, είπε κ. Θεοδωρίδου για να σημειώσει ότι «η χρονική απόσταση για την χορήγηση της 3ης δόσης είναι 6 έως 8 μήνες μετά της 2η δόση».

Με δεδομένο ότι ξεκινά η διαδικασία των ραντεβού για τη χορήγηση τρίτης δόσης εμβολίου σε συγκεκριμένες κατηγορίες πληθυσμού, η κ. Θεοδωρίδου πρόσθεσε ότι «τα δεδομένα της ανοσολογικής ανταπόκρισης δείχνουν ότι και άλλες ομάδες πληθυσμιακές μπορεί να προτεραιοποιηθούν για την 3η δόση, όπως οι υγειονομικοί καθώς εκτίθενται στον ιό».

Ερωτηθείσα σχετικά, είπε είναι πολύ νωρίς για να σκεφτόμαστε και περαιτέρω αύξηση των ομάδων του εμβολιασμού για την 3η δόση. Α«ναμένουμε στοιχεία επιστημονικά και επιδημιολογικά, που να δείχνουν ότι αυτό είναι απαραίτητο», είπε.

«Το τεστ αντισωμάτων εξ αρχής φάνηκε ότι είναι χρήσιμη για μελέτες, όχι για χρήση σε ατομικό επίπεδο», είπε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Αλλεργικές αντιδράσεις

Αναφερόμενη σε όσους έχουν αποφύγει τον εμβολιασμό λόγω του υπερβολικού άγχους για αλλεργικές αντιδράσεις, έκανε λόγο για μελέτη στο Ισραήλ, σύμφωνα με την οποία το 98% των όσων συμμετείχαν δεν είχε καμία αντίδραση, το 1% είχε ήπια αντίδραση, ενώ μόλις το 0,7% είχε μια αναφυλακτικού τύπου αντίδραση, άμεσα αντιμετωπίσιμη.

Η μελέτη αυτή είναι σημαντική, είπε η κ. Θεοδωρίδου, καθώς «αποτυπώνει τον κίνδυνο της αλλεργικής αντίδρασης σε πραγματικές συνθήκες»

Η συνέντευξη Τύπου

 

Τα στατιστικά του εμβολιασμού

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ