ΣΥΡΙΖΑ: Τα εννέα ψέματα της ΝΔ για το εργασιακό

0
427

Τις θέσεις του για το εργασιακό νομοσχέδιο που αναμένεται να καταθέσει η κυβέρνηση καταθέσει το ΣΥΡΙΖΑ καθώς αναμένεται η δημοσιοποίησή του.

1.Κατάργηση του Οκτάωρου

Τι λέει η κυβέρνηση; «Η όλη συζήτηση περί κατάργησης του 8ώρου είναι μια ανόητη συζήτηση. Αυτό θα φανεί ακόμη περισσότερο από την ειδική διάταξη που θα υπάρχει στο νομοσχέδιο και η οποία θα κατοχυρώνει όχι μόνο το 8ωρο, αλλά και το 40ωρο και το 5ήμερο την εβδομάδα».

Ποια είναι η αλήθεια:

Το νόμιμο ωράριο εργασίας δεν χρήζει καμίας επιπλέον κατοχύρωσης από την κυβέρνηση της ΝΔ. Καθορίζεται ήδη από τις διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας. Το πλήρες νόμιμο ωράριο του εργαζομένου ανέρχεται στις 40 ώρες την εβδομάδα, εδώ και περισσότερα από 100 χρόνια και δεν επιτρέπεται με ατομική σύμβαση εργασίας, να καθορίζεται ανώτερο ωράριο απ’ αυτό. Η κυβέρνηση κοροϊδεύει μόνο τον εαυτό της.

2. Διευθέτηση του χρόνου εργασίας

Τι λέει η κυβέρνηση; «Σε ό,τι αφορά τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, αυτή είναι νόμος του κράτους εδώ και 30 χρόνια (ν. 1892/1990). Η διευθέτηση του χρόνου εργασίας, ίσχυε και επί διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Ποιος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που θα απαγορεύσει την τετραήμερη εργασία;».

Ποια είναι η αλήθεια:

Πράγματι, η διευθέτηση του χρόνου εργασίας ισχύει στην Ελλάδα όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη εδώ και δεκαετίες. Η ειδοποιός διαφορά είναι ότι o νόμος (ν.3986/2011) στην Ελλάδα, ακόμα και κατά την περίοδο των μνημονίων, ουδέποτε προέβλεψε τη ρύθμιση του χρόνου εργασίας (διευθέτηση) με ατομική σύμβαση μεταξύ εργαζομένου και εργοδότη, αλλά αποκλειστικά με συλλογική συμφωνία, αναγνωρίζοντας την ανισότητα στη διαπραγματευτική ισχύ ανάμεσα στον εργαζόμενο μόνο του και τον εργοδότη.

3. Υπερωρίες

Α. Τι λέει η κυβέρνηση; «Οι υπερωρίες όχι μόνο δεν καταργούνται με το νομοσχέδιο, αλλά ενισχύονται. Αυξάνουμε τις επιτρεπόμενες υπερωρίες, στις 150 ώρες το μέγιστο, που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος. Συνεπώς, τα περί κατάργησης των υπερωριών δεν ισχύουν παρά μόνο στη φαντασία του ΣΥΡΙΖΑ».

Ποια είναι η αλήθεια:

Με την κατακόρυφη αύξηση του πλαφόν των νόμιμων υπερωριών, οι επιχειρήσεις θα έχουν στη διάθεσή τους έναν απέραντο «ωκεανό» φτηνών υπερωριών. Ενώ με το υφιστάμενο πλαίσιο δίνεται προσαύξηση 40% στις υπερωρίες μέχρι τα ισχύοντα όρια, με τις νέες ρυθμίσεις, επεκτείνεται η χορήγηση μειωμένης προσαύξησης, για τους εργαζόμενους και άρα προκαλείται ξεκάθαρη μείωση αποδοχών! Οι μεγάλες κυρίως επιχειρήσεις θα μπορούν εύκολα και κυρίως φτηνά, να απασχολούν τους εργαζόμενους επιπλέον του ωραρίου τους, με ελάχιστο κόστος. Έτσι όχι απλά οι εργαζόμενοι θα δουλεύουν 10ωρο, αλλά και 12ωρο με μισθούς πείνας. Παράλληλα το 1.000.000 άνεργοι της χώρας μάταια θα περιμένουν να προσληφθούν στις «καλά αμειβόμενες» θέσεις εργασίας που έταζε ο κ. Μητσοτάκης προεκλογικά. Για ποιο λόγο να κάνει νέες προσλήψεις μια επιχείρηση, όταν έχει τη δυνατότητα να υπερεκμεταλλεύεται νόμιμα τους υπάρχοντες εργαζόμενους;

Β. Τι λέει η κυβέρνηση; «Με την αύξηση των υπερωριών δεν δημιουργούνται εξαντλητικές συνθήκες εργασίας για τους εργαζόμενους, ενώ διασφαλίζονται παράλληλα οι απολαβές τους».

Ποια είναι η αλήθεια:

Όλοι οι φορείς που ασχολούνται με την Υγεία και Ασφάλεια στην εργασία διαπιστώνουν ότι τα περισσότερα εργατικά ατυχήματα λαμβάνουν χώρα στο τέλος του ωραρίου των εργαζομένων, λόγω φυσικής κόπωσης. Αυτά συμβαίνουν ήδη σε συνθήκες νομοθετημένου 8ώρου. Αλήθεια, τι θα συμβεί στην περίπτωση που νομοθετηθεί το 10ωρο και το 12ωρο και οι φτηνές και απλήρωτες υπερωρίες;

4. Απολύσεις

Τι λέει η κυβέρνηση; «Σε αντίθεση με τα fake news του ΣΥΡΙΖΑ περί κύματος απολύσεων, εμείς διευρύνουμε το φάσμα προστασίας από τις απολύσεις. Και κάθε ρύθμιση του νομοσχεδίου για τις απολύσεις θα είναι εναρμονισμένη με αυτά που ισχύουν στις πιο προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες».

Ποια είναι η αλήθεια:

Η κυβέρνηση αμέσως μετά τις εκλογές του 2019 απελευθέρωσε τις απολύσεις με την κατάργηση του βάσιμου λόγου απόλυσης που είχε θεσπίσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα, φαίνεται ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει το τελειωτικό χτύπημα στους εργαζόμενους θεσπίζοντας την εναλλακτική «λύση» της αποζημίωσης, αντί της υποχρεωτικής επαναπρόσληψης, σε περίπτωση παράνομης ή καταχρηστικής απόλυσης.

Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι ο εργαζόμενος χάνει το δικαίωμα στη θέση εργασίας του οριστικά και ο εργοδότης υποχρεούται να καταβάλλει ορισμένους μόνο μισθούς υπερημερίας (ως αστική ποινή), σε περίπτωσης άκυρης απόλυσης και μόνο αν το επιτρέπει η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης! Σήμερα ο εργαζόμενος σε περίπτωση παράνομης ή καταχρηστικής απόλυσης έχει το δικαίωμα να προσφύγει δικαστικά και να απαιτήσει την επιστροφή του στη δουλειά, υποχρεώνοντας τον εργοδότη να καταβάλλει μισθούς υπερημερίας, συνήθως πολλών ετών. Με την προωθούμενη διάταξη, οι απολύσεις διευκολύνονται, απελευθερώνονται, γίνονται ανεξέλεγκτες, ξηλώνεται το δίκαιο της καταγγελίας και πέφτει το τελευταίο οχυρό της μισθωτής εργασίας, η προστασία από την απόλυση. Με άλλη ρύθμιση, δίνεται η δυνατότητα στον εργοδότη να σταματήσει την ακυρότητα της απόλυσης, αν αυτή συντελέστηκε -για παράδειγμα- για μη καταβολή αποζημίωσης ή δεν τηρήθηκε ορθά ο τύπος. Αίρεται συνεπώς, η θεμελιώδης υποχρέωση του εργοδότη σε περίπτωση απόλυσης, να τηρήσει τον έγγραφο τύπο και να καταβάλλει την νόμιμη αποζημίωση, σε περίπτωση καταγγελίας, της σύμβασης εργασίας. Πρόκειται για πλήρη απελευθέρωση των απολύσεων, σε συνθήκες πανδημίας και οξείας οικονομικής κρίσης.

5. Υπονόμευση του Συνδικαλισμού και του δικαιώματος της Απεργίας

Τι λέει η κυβέρνηση; «Στόχος του νομοσχεδίου είναι απλώς να θεσπιστούν κανόνες διαφάνειας για τη λειτουργία των συνδικαλιστικών οργανώσεων, προκειμένου οι όποιες αποφάσεις να μη λαμβάνονται από οργανώσεις-σφραγίδες».

Ποια είναι η αλήθεια:

Το νομοσχέδιο θα προβλέπει τον αποκλεισμό των συνδικάτων από την συλλογικές συμβάσεις αν δεν τηρηθούν γραφειοκρατικές διατυπώσεις. Επιχειρείται η χειραγώγηση και το φακέλωμα των συνδικάτων, η επιβολή της εξ αποστάσεως ψηφοφορίας, η ποινικοποίηση και ο περιορισμός του δικαιώματος της απεργίας, ακόμα και με διώξεις απεργών, ενώ αίρεται και η θεμελιώδης προστασία των εκπροσώπων των εργαζομένων από απολύσεις.

6. Δουλειά τις Κυριακές

Τι λέει η κυβέρνηση; «Στην Ευρώπη δεν υπάρχουν καθόλου αντίστοιχες με τις δικές μας απαγορεύσεις για τις Κυριακές, καθιστώντας την Ελλάδα τη χώρα με τη μεγαλύτερη προστασία τη κυριακάτικης αργίας μεταξύ των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου».

Ποια είναι η αλήθεια:

Η κυβέρνηση καταργεί την κυριακάτικη αργία για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένους. Συγκεκριμένα, η ρύθμιση θα προβλέπει ότι επιτρέπεται να λειτουργούν τις Κυριακές οι φαρμακαποθήκες, η εφοδιαστική αλυσίδα (“logistics”), τα κέντρα κοινών υπηρεσιών (“shared services centers”), τα κέντρα δεδομένων (“datacenters”) κ.λπ. Επίσης η ρύθμιση θα προβλέπει ότι κατόπιν άδειας του ΣΕΠΕ, δύναται να επιτραπεί η λειτουργία και άλλων επιχειρήσεων και η απασχόληση του προσωπικού κατά τις Κυριακές και τις αργίες.

Παρά την εκπεφρασμένη διαφωνία και των εργαζομένων αλλά και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για άνοιγμα των επιχειρήσεων τις Κυριακές, η κυβέρνηση συνεχίζει να εξυπηρετεί τους μεγάλους ομίλους, εφαρμόζοντας νέες αντικοινωνικές πολιτικές.

7. Τηλεργασία

Τι λέει η κυβέρνηση; «Ρυθμίζουμε την τηλεργασία θεσπίζοντας το “δικαίωμα αποσύνδεσης”. Το δικαίωμα δηλαδή του εργαζόμενου να μην απαντά σε κλήσεις και μηνύματα του εργοδότη πέραν του συμφωνημένου ωραρίου. Προστατεύουμε έτσι την οικογενειακή και προσωπική του ζωή».

Ποια είναι η αλήθεια:

Είναι πράγματι προκλητικό, η κυβέρνηση να ισχυρίζεται ότι προστατεύει την τηλεργασία, τη στιγμή που ακόμα δεν έχει στεγνώσει το μελάνι από την υπογραφή των ευρωβουλευτών της ΝΔ, οι οποίοι σε σχετική ψηφοφορία στο Ευρωκοινοβούλιο ψήφισαν ΚΑΤΑ της άμεσης κατοχύρωσης του «δικαιώματος στην αποσύνδεση» για τους τηλεργαζόμενους. Είναι επίσης πολιτικά προκλητικό να εμφανίζεται ως υπερασπιστής των εξ αποστάσεως εργαζομένων, όταν μετά από 14 μήνες πανδημίας και έξαρσης της αυθαιρεσίας, δεν έχει φέρει στοιχειώδεις ρυθμίσεις στη Βουλή για την τηλεργασία. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει προτάσεις για τη ρύθμιση της τηλεργασίας εδώ και περίπου ένα χρόνο. Συγκεκριμένα, την υποχρέωση ηλεκτρονικής καταγραφής στο ΕΡΓΑΝΗ του χρόνου εργασίας, ώστε κάθε ώρα δουλειάς από το σπίτι να αμείβεται, το δικαίωμα στην αποσύνδεση (καμία υποχρέωση του εργαζομένου να απαντάει σε εταιρικά emails εκτός χρόνου εργασίας), θέσπιση επιδόματος τηλεργασίας για κάλυψη εξόδων όπως ρεύμα, internet και την χρήση κάμερας μόνο αν είναι αιτιολογημένη για τις ανάγκες της εργασίας.

8. Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας

Τι λέει η κυβέρνηση; «Το νέο νομοσχέδιο διασφαλίζει ακόμη περισσότερο τα δικαιώματα των εργαζομένων και συγκεκριμένα την καταγραφή του χρόνου εργασίας και των υπερωριών, ούτως ώστε να μην “κλέβουν” οι εργοδότες τους εργαζόμενους, και αρά να τους πληρώνουν πλήρως τις υπερωρίες τους. Αυτό επιτυγχάνεται με την εισαγωγή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας».

Ποια είναι η αλήθεια:

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με τη θέσπιση της ηλεκτρονικής προαναγγελίας της υπερωρίας και της υπερεργασίας κατάφερε να δηλωθούν για πρώτη φορά 6 εκατ. ώρες υπερεργασίας που μέχρι τότε ούτε δηλώνονταν ούτε πληρώνονταν. Κατάφερε δηλαδή περαιτέρω αύξηση των μισθών των εργαζομένων. Η Νέα Δημοκρατία στον αντίποδα, υποβάθμισε το ΣΕΠΕ και ανέστειλε την προαναγγελία στην τροποποίηση ωραρίου και στις υπερωρίες. Χαρακτηριστικό είναι ότι το 2017 συστημική τράπεζα πλήρωσε 1,6 εκ πρόστιμο για απλήρωτες υπερωρίες. Η πρώτη παρέμβαση που έκανε η ΝΔ στο υπουργείο Εργασίας ήταν να μειώσει το ύψος των προστίμων. Σήμερα για την ίδια παράβαση η ποινή θα ήταν 109.000 ευρώ. Η μείωση του ύψους των προστίμων μαζί με την υποβάθμιση του ΣΕΠΕ έδωσε εξαρχής σήμα ότι η ΝΔ στηρίζει την εργοδοτική ανομία. Άρα ο μηχανισμός ελέγχου υπήρχε και η Νέα Δημοκρατία τον ξήλωσε. Οπότε για ποια διασφάλιση των εργαζομένων μιλάει; Δυστυχώς η κυβέρνηση δεν μπορεί λοιπόν να εμπνεύσει καμία εμπιστοσύνη στους εργαζόμενους και στην κοινωνία ότι έχει την ειλικρινή πρόθεση να καταπολεμήσει την γενικευμένη αυθαιρεσία, που προκάλεσαν οι πολιτικές της. Ως γνωστόν «δεν μπορείς να βάλεις τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα».

9. Fake News

Η κυβέρνηση και η κυβερνητική εκπρόσωπος κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και συνολικά την αντιπολίτευση ότι διακινούν fake news και ασκούν κριτική πριν παρουσιαστεί επίσημα το σχέδιο νόμου!

Η αλήθεια είναι ότι ο ίδιος ο Κ. Μητσοτάκης με δημόσιες παρεμβάσεις του και καθημερινά ο κ. Χατζηδάκης δηλώνουν την πρόθεσή τους να θεσπίσουν την ατομική σύμβαση και να αλλάξουν τον συνδικαλιστικό νόμο 1264/82.

Εξάλλου πρόσφατα ο κ. Τσακλόγλου δήλωσε ότι δεν έχουν λόγο να παρεμβαίνουν οι συνδικαλιστές στη σχέση εργαζόμενου – εργοδότη. Εξάλλου η έκθεση Πισσαρίδη αναφέρει ως βασική επιδίωξη των «μεταρρυθμίσεων» την απορρύθμιση της αγοράς εργασίας και την ελαστικοποίηση της, καθώς και τη ανάγκη διατήρησης του κατώτατου μισθού σε χαμηλά επίπεδα για λόγους ανταγωνιστικότητας.

Η αλήθεια είναι ότι την ώρα που στην υπόλοιπη Ευρώπη προωθείται η μείωση ωρών απασχόλησης χωρίς μείωση μισθών, ενισχύονται οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, διευρύνονται οι συνδικαλιστικές ελευθερίες, την ώρα που τα κράτη παρεμβαίνουν προστατευτικά υπέρ των εργαζομένων, για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της πανδημίας, την ώρα που η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους αναδεικνύεται σε πυλώνα της κοινωνικής συνοχής, η κυβέρνηση «επιμένει μνημονιακά» καταργώντας το 8ωρο και νομοθετώντας την απλήρωτη δουλειά.

Στην μεγάλη πρωτομαγιάτικη απεργιακή συγκέντρωση δόθηκε ένα πρώτο ισχυρό μήνυμα από τον κόσμο της εργασίας. Η συνέχεια θα είναι πιο αγωνιστική, πιο μαχητική, με τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στο πλευρό του εργαζόμενου λαού ώστε το αντεργατικό νομοσχέδιο να μην έρθει και εφόσον η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιδιώξει να το επιβάλει, να καταψηφιστεί στη Βουλή και στη συνείδηση της κοινωνίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ