Gatestone: Πώς η Τουρκία εισβάλλει εκ νέου στην Κύπρο μέσω της καταπάτησης της ΑΟΖ

0
428
Τους τρόπους με τους οποίους θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η τουρκική επιθετικότητα αναλύει το Gatestone Institute
Για μία «δεύτερη εισβολή» της Τουρκίας στην Κύπρο, λόγω των επιθετικών κινήσεων της Άγκυρας αναφορικά με την Κυπριακή ΑΟΖ, κάνει λόγο το think tank Gatestone Institute σε ανάλυσή του.
Σε αυτήν παραθέτει αρχικά τις απόψεις που έχουν εκφράσει ο κ. Χάρης Σαμαράς, ειδικός για θέματα κυπριακής ΑΟΖ και επικεφαλής του επενδυτικού ομίλου Pytheas, αλλά και ο κ. Θεόδωρος Τσακίρης, ειδικός σε θέματα Ενέργειας και Γεωπολιτικής στο Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας.
Όπως αναφέρει στην ανάλυσή του το think tank: «οι πρόσφατες προβοκατόρικες ενέργειες της Τουρκίας – προσπάθεια ανάπτυξης στην κυπριακή ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο- έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από τη διεθνή κοινότητα.Χαρακτηρίζοντας τις κινήσεις της Τουρκίας ως  “δεύτερη εισβολή”, ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι η ενέργεια συνιστά “παραβίαση του διεθνούς δικαίου”, ενώ το κυπριακό υπουργείο κατέθεσε στον ΟΗΕ έναν χάρτη που απεικονίζει τα σύνορα της ΑΟΖ με την Τουρκία.
Επιπλέον, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι η κυβέρνησή του αναζητά ένα διεθνές ένταλμα σύλληψης για το πλήρωμα του “Fatih”, του πλοίου με δυνατότητα γεώτρησης που έστειλε η Άγκυρα στα κυπριακά ύδατα.
Η Ύπατος Εκπρόσωπος και Αντιπρόεδρος της ΕΕ κ. Federica Mogherini εξέδωσε αμέσως μια δήλωση με την οποία καλεί επειγόντως την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στην αποκλειστική οικονομική της ζώνη και να απόσχει από οποιαδήποτε τέτοια παράνομη δράση στην οποία θα ανταποκριθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση κατάλληλα και με πλήρη αλληλεγγύη προς την Κύπρο.
Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ προέτρεψε επίσης την Τουρκία να σταματήσει τις προσπάθειες γεώτρησης.
Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών απέρριψε με δική του δήλωση: «Οι προσπάθειες των τρίτων να δρουν ως διεθνές δικαστήριο για τον προσδιορισμό των θαλάσσιων ορίων είναι απαράδεκτες.
Στο πλαίσιο αυτό, η δήλωση των ΗΠΑ που καλεί την Τουρκία δηλώνοντας ότι «υπάρχουν ελληνοκυπριακές αξιώσεις στην περιοχή» δεν είναι ούτε εποικοδομητική, ούτε συμβατή με το διεθνές δίκαιο, δεδομένου ότι δεν υπάρχει έγκυρη συμφωνία θαλάσσιας οριοθέτησης στην περιοχή”.
Σε μια πρόσφατη συνέντευξη του στο Ινστιτούτο Gatestone, ο κ. Χάρης Σαμαράς, ειδικός στην κυπριακή ΑΟΖ και πρόεδρος της διεθνούς επενδυτικής τράπεζας Pytheas, εξήγησε ότι: “Αν και η Τουρκία παραβιάζει την κυριαρχία της Κύπρου από το 1974, η σημερινή ιδιαίτερα ασταθής εσωτερική πολιτική και οικονομική κατάσταση στην Τουρκία έχει κάνει την τουρκική κυβέρνηση πιο επιθετική στην ανατολική Μεσόγειο
Ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan και το κυβερνών κόμμα AKP πρέπει να σώσουν «την τιμή τους» διατηρώντας το δόγμα του υπερεθνισμού που του έδωσε και την εξουσία του κόμματός του.
Ένας άλλος παράγοντας που προκάλεσε την Τουρκία ήταν η επιβεβαίωση των εμπορικών υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Κύπρου και η ανακοίνωση κορυφαίων ενεργειακών ομίλων, όπως ExxonMobil, ENI και Total, ότι θα συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους.
Από τη στιγμή, δε, που την ExxonMobil «συνοδεύει» και «προστατεύει» το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, η Τουρκία δεν μπορούσε να κάνει τίποτα.
Εν τω μεταξύ, οι ανακαλύψεις του φυσικού αερίου από την ExxonMobil έχουν δείξει ότι η Κύπρος θα μπορούσε τελικά να δημιουργήσει ένα εργοστάσιο υγροποίησης για την εξυπηρέτηση κυπριακών και περιφερειακών κοιτασμάτων.
Αυτό θα μετατρέψει σχεδόν αυτόματα την Κύπρο σε περιφερειακό κόμβο υδρογονανθράκων και ταυτόχρονα θα μειώσει την ενεργειακή σημασία της Τουρκίας
Πολιτικά, η μεγαλύτερη περιφερειακή απειλή για την Τουρκία, με ενδιάμεσο στόχο την Κύπρο, είναι το Ισραήλ.
Ταυτόχρονα το Ισραήλ διαθέτει τον ισχυρότερο ενεργειακό του δεσμό με την Κύπρο, Έτσι, για να επιτύχει η κυβέρνηση του Erdogan τους στόχους της, η Κύπρος πρέπει να εξαλειφθεί.
Την ίδια ώρα και παρά τις προηγούμενες διαφορές, οι ισραηλινές και αιγυπτιακές σχέσεις έχουν βελτιωθεί.
Ο Erdogan γνωρίζει ότι θα είναι αδύνατο για την Τουρκία να επιτύχει τους στόχους της περιφερειακής ηγεμονίας εάν τα συμφέροντα των ΗΠΑ, ιδιαίτερα, αλλά και της Γαλλίας,  αναπτύξουν σταθερή θέση στην Κύπρο.
Εάν η Τουρκία εγκαταλείψει την εγκατάσταση των ρωσικών S-400, ο Erdogan γνωρίζει ότι η γεωπολιτική έκταση και η επιρροή του θα είναι από πολλές απόψεις περιορισμένες, καθώς θα έρθουν σε άμεση σύγκρουση με τις ΗΠΑ και τα Ισραηλινά συμφέροντα.
Η Κύπρος, ο πιο αδύναμος κρίκος στην εξίσωση, καταστρέφει από πολλές απόψεις την περιφερειακή γεωπολιτική αποτελεσματικότητα του Ισραήλ.
Επομένως, ο αγωγός East Med Pipeline – ο οποίος ξεκίνησε με την ευλογία των ΗΠΑ – είναι υψίστης σημασίας.
Κατά την τελευταία τριμερή συνάντηση του Ισραήλ, της Κύπρου και της Ελλάδας, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Mike Pompeo ήταν παρόν και η στήριξη της Αμερικής εάν συνεχιστεί θα αποτελέσει σημαντικό χτύπημα για τα ενεργειακά σχέδια της Τουρκίας “.
Από την πλευρά του ο Θεόδωρος Τσακίρης, επίκουρος καθηγητής ενεργειακής πολιτικής και γεωπολιτικής στο Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας, δήλωσε στον Gatestone: “Η Τουρκία ξεκίνησε να στοχεύει στην ΑΟΖ της Κύπρου το 2011, όταν υπέγραψε συμφωνία οριοθέτησης της ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας της με την κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου, την οποία μόνο η Τουρκία αναγνωρίζει ως ανεξάρτητο κράτος – τη λεγόμενη «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου».
Δεν είναι μόνο οι τουρκικές δραστηριότητες στην ΑΟΖ παράνομες, αλλά τα τουρκικά πλοία προκαλούν επίσης σοβαρές δυσκολίες για κυπριακές και διεθνείς εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.
Τον Φεβρουάριο του 2018, για παράδειγμα, το τουρκικό ναυτικό μπλοκάρει την απόπειρα γεώτρηση της ιταλικής πετρελαϊκής εταιρείας ΕΝΙ στην οριοθετημένη ΑΟΖ της Κύπρου.
Εν τω μεταξύ, περισσότερα τουρκικά πλοία γεώτρησης ενδέχεται να βρεθούν στην περιοχή.
Θα πρέπει να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για να σταματήσουν οι τουρκικές παραβιάσεις της ΑΟΖ της Κύπρου.
Θα πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις στο επίπεδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στα πρόσωπα και στις εταιρείες που είναι υπεύθυνες για τη διάνοιξη.
Θα πρέπει να «παγώσουν» δάνεια από την δάνεια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Πρόσθετες επιλογές, αν η Τουρκία κλιμακώνει περαιτέρω την κατάσταση, είναι η επιβολή κυρώσεων στον τραπεζικό κλάδο της Τουρκίας και το πάγωμα της ενταξιακής διαδικασίας συνολικά.
Οι ΗΠΑ πρέπει επίσης να άρει το παράλογο εμπάργκο όπλων που επιβλήθηκε στη Δημοκρατία της Κύπρου το 1987 και να την βοηθήσει να ανασυστήσει και να εκσυγχρονίσει την ικανότητά της να αμυνθεί, διατηρώντας παράλληλα την ειρηνευτική αποστολή του ΟΗΕ (UNFICYP) στη χώρα».

www.bankingnews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ