Μόνο αποπομπή ή παραίτηση αρμόζει στην εξοργιστικά ύποπτη στάση του Περέιρα!

0
257

Ο πρόεδρος της ΚΕΔ παραβίασε κατάφωρα και εν κρυπτώ διεθνείς και εγχώριους κανονισμούς και οι FIFA/UEFA που τον ελέγχουν θα έπρεπε να τον έχουν ήδη τελειώσει! Γράφει ο Άρης Ασβεστάς.

Οι ορισμοί των διαιτητών του τελικού του Κυπέλλου, ανακοινώθηκαν στις 8 Μαΐου. Ο πρόεδρος της ΚΕΔ, Βίτορ Μέλο Περέιρα επέλεξε να τους ανακοινώσει κανονικά και ας είναι –σύμφωνα με τον ΚΑΠ- στην διακριτική του ευχέρεια να το κάνει. Δεν θα μπορούσε ποτέ βέβαια να πράξει διαφορετικά, αφού οι ορισμοί όλων των αγώνων σε όλες τις διοργανώσεις, είθισται να δημοσιοποιούνται.

Όπως αποκάλυψε σήμερα η Live Sport, οι ορισμοί εν τέλει άλλαξαν: Ο α’ βοηθός διαιτητή αντικαταστάθηκε ΕΝ ΚΡΥΠΤΩ από τον βοηθό VAR, ο βοηθός VAR αντικαταστάθηκε από τον 4ο διαιτητή και χρέη 4ου διαιτητή έκανε ο α’ βοηθός! Είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι ο Περέιρα όφειλε πολύ πριν τον αγώνα, να ενημερώσει για τις αλλαγές αυτές. Να ενημερώσει την ώρα που τις έκανε!

Κι αν όχι τους πάντες και τα πάντα, τουλάχιστον τις ομάδες. Ή αποφασίζεις να μην ανακοινώσεις τίποτα, ή ανακοινώνεις τα πάντα, το κάθε βήμα, την κάθε αλλαγή. Αλλιώς, είσαι ύποπτος! Έχεις κάτι άλλο στο μυαλό σου…

Τα όσα λέγονται, ότι οι αλλαγές των διαιτητών γράφτηκαν στο τέλος στο φύλλο αγώνα, είναι -για τους γνώστες- κωμικό επιχείρημα: Οι ομάδες δεν παραλαμβάνουν ούτε υπογράφουν οι αρχηγοί το φύλλο αγώνα στο τέλος ενός ματς! Αποστέλλεται στις ομάδες συνήθως Δευτέρα ή Τρίτη με ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΜΟΡΦΗ. Νωρίτερα δεν το βλέπουν! Παρόλα αυτά, ως την Τετάρτη (15/5) η ΑΕΚ δεν το είχε παραλάβει και το ζήτησε τελικά σήμερα ΜΕ ΑΙΤΗΣΗ για να το λάβει! Έτσι κι αλλιώς, το ότι δεν υπήρξε ενημέρωση για τις αλλαγές των διαιτητών πριν το ματς, ισχύει, ακόμα και αν η ΑΕΚ λάμβανε γνώση αμέσως μετά τον τελικό μέσω του φύλλου αγώνος. Που δεν έλαβε!

Σε αυτό το θέμα, όμως, δεν υπάρχει μόνο η ηθική διάσταση που εξοργίζει και αποκαλύπτει μια ύποπτη στάση, υπάρχει και η κανονιστική!

Το Άρθρο 12, παράγραφος 3α) του ΚΑΠ είναι σαφές: Σε περίπτωση αδυναμίας του διαιτητή ή του βοηθού διαιτητή, η αντικατάσταση γίνεται ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ από τον 4ο διαιτητή ΚΑΙ ΜΟΝΟ!

inner

Ο Περέιρα, για κάποιον λόγο που μόνο εκείνος ξέρει (ή μπορεί… να γνωρίζουν κι άλλοι) αντικατέστησε τον βοηθό διαιτητή με τον βοηθό VAR και όχι με τον 4ο!

Ακόμα και αν κάποιος ισχυριστεί ότι… «ναι, αλλά δεν υπάρχει ακόμα κάποια πρόβλεψη στον ΚΑΠ που να αφορά το VAR και γι’ αυτό η αντικατάσταση διαιτητή ή βοηθού προβλέπεται μόνο από τον 4ο», υπάρχει και σε αυτό απάντηση.

Η απάντηση είναι οι νέοι ΔΙΕΘΝΕΙΣ κανονισμοί που έχουν και το VAR μέσα!

Όπου και εκεί προβλέπεται ξεκάθαρα: Ο διαιτητής και ο βοηθός διαιτητή αντικαθίστανται υποχρεωτικά από τον 4ο! Ένας χειριστής VAR μπορεί να αντικαταστήσει μόνο έναν άλλο χειριστή VAR!

inner

Εδώ τελειώνει η όποια συζήτηση: Ο α’ βοηθός του τελικού που είχε… στομαχικές διαταραχές, έπρεπε να αντικατασταθεί από τον 4ο διαιτητή. Τώρα, για ποιο λόγο ο Περέιρα έμπλεξε στην ιστορία τον βοηθό VAR και τον βάφτισε βοηθό διαιτητή, είναι εξαιρετικά περίεργο! Για ποιο λόγο να γίνει αυτή η τράμπα, όταν οι ελληνικοί και οι διεθνείς κανονισμοί λένε άλλα πράγματα;

Αυτά ως προς τους κανονισμούς, τους οποίους ο Βίτορ Μέλο Περέιρα παραβίασε κατάφωρα και η FIFA και η UEFA που υποτίθεται ότι τον ελέγχουν θα έπρεπε ήδη να έχουν ζητήσει την παραίτησή του!

Διότι εδώ δεν υπάρχει μόνο το ηθικό ζήτημα, ότι ο Περέιρα ΟΦΕΙΛΕ να ενημερώσει για τις αλλαγές ώστε να είναι συνεπής και καθαρός, αλλά υπάρχει και ξεκάθαρη παραβίαση των κανονισμών!

Και δεν μιλάμε για ένα ματσάκι της σειράς. Δεν μιλάμε για έναν οποιονδήποτε αγώνα, ώστε θα μπορούσε κανείς να κάνει τα στραβά μάτια. Μιλάμε για τον Τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος!

Και ο Περέιρα ήταν όλη την ώρα στο γήπεδο, μαζί με τους προέδρους των ομάδων, μαζί με τις διοικήσεις, μαζί με τα στελέχη τους, μαζί με όλους! Γιατί δεν το είπε σε κανέναν;

Ή μήπως κάποιοι το ξέρανε;

Συγχωρέστε με, αλλά δεν μπορώ να πιστέψω ότι δεν το ήξερε κανείς από την ΕΠΟ! Μου είναι πολύ δύσκολο να το δεχτώ…

Το μόνο βέβαιο είναι, ότι δεν το ήξερε η ΑΕΚ και το έμαθε από την σημερινή Live Sport! Αν δεν το έβγαζε η εν λόγω εφημερίδα, θα το μάθαινε όταν έπαιρνε στα χέρια της το φύλλο αγώνα, το οποίο όπως είπαμε το έλαβε σήμερα και μετά από αίτηση!

Σε κάθε περίπτωση, υποτίθεται ότι η FIFA και η UEFA τοποθέτησαν τον Περέιρα και τους υπόλοιπους ξένους στην ΚΕΔ γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο που τώρα παραβιάζεται: Για να καταπολεμηθεί η καχυποψία και να υπάρξει διαφάνεια. Με αυτή την ακατανόητη μυστικοπάθεια, ακυρώνεται ο λόγος ύπαρξής τους!

Και ως FIFA και UEFA, δεν γίνεται να κουνάς το δάχτυλο στην ΕΠΟ και στις ΠΑΕ για τις… προσκλήσεις στα VIP και εσύ στον τομέα ευθύνης σου, που είναι η διαιτησία και η ΚΕΔ, να κάνεις αυτό!

Στην επιστολή που απέστειλε η ΑΕΚ στον Περέιρα, του δίνει περιθώριο μιας μέρας να απαντήσει και να εξηγήσει τις πράξεις του. Μετά, σύμφωνα με όσα μαθαίνουμε, θα προχωρήσει σε ενέργειες εναντίον του. Σε διεθνές επίπεδο πλέον.

Υ.Γ: Δεν πρέπει να αφήσουμε έξω από την ιστορία των εξοργιστικών και ύποπτων ενεργειών του Περέιρα και κάτι ακόμα: Την εξαπάτηση του κοινού και του συνόλου των Ελλήνων φιλάθλων! Διότι για την μυστική και παράτυπη αντικατάσταση του βοηθού διαιτητή από τον βοηθό VAR, δεν ενημερώθηκαν ούτε τα ΜΜΕ, τα οποία είχαν μείνει στους ορισμούς που είχαν ανακοινωθεί εξ αρχής! Ακόμα και στο έντυπο με τα στοιχεία του αγώνα που μοιράστηκε στους δημοσιογράφους λίγο πριν την έναρξη του τελικού, αναφέρονταν οι αρχικοί ορισμοί, κι έτσι όλοι οι Έλληνες που έβλεπαν από την τηλεόραση ή άκουγαν από το ραδιόφωνο τον τελικό, για άλλον βοηθό διαιτητή άκουγαν και άλλος βρισκόταν στο γήπεδο! Και παραπληροφόρηση, δηλαδή, με ευθύνη Περέιρα!

 

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ