«Κλειδώνουν» τα μόνιμα μέτρα ελάφρυνσης – Νέο ραντεβού Τσίπρα-Τσακαλώτου

0
53

Με αναβολή της προγραμματισμένης του επίσκεψης στα Ιωάννινα και σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο απαντά ο πρωθυπουργός στην πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά του Παύλου Πολάκη.

Ο πρωθυπουργός από την Ξάνθη έδωσε το στίγμα των προθέσεων του με την οικονομία να έρχεται στο προσκήνιο, θεωρώντας πως η ΝΔ και όλη η αντιπολίτευση θα στριμωχτεί τόσο από τη ρύθμιση για τις 120 δόσεις όσο και από το πακέτο που ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο από το υπερπλεόνασμα.

Στο Μαξίμου προγραμματίζουν τις επόμενες εξαγγελίες με βάση το δημοσιονομικό χώρο 5,5 δισ. ευρώ που έχει μπροστά της η κυβέρνηση από το οικονομικό πρόγραμμα της τριετίας έως το 2022. Οι φοροελαφρύνσεις που αναμένεται να εφαρμοστούν άμεσα και να ψηφιστούν θα ανέρχονται περίπου στο 1 δισ. ευρώ

Δίνοντας μόνο μια γεύση ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως δεν σκοπεύει να ανακοινώσει ούτε ένα εφάπαξ μέτρο, αλλά μόνο μόνιμα. “Μόνιμα μέτρα για τους χαμηλόμισθους, για τους χαμηλοσυνταξιούχους. Για τα μεσαία εισοδήματα, για τη μεσαία τάξη, για την επιχειρηματικότητα. Αλλά αυτά στην ώρα τους. Δεν θα σας τα φανερώσω όλα εδώ”, είπε από την Ξάνθη ο Αλέξης Τσίπρας δίνοντας έναν άρωμα μυστηρίου στο “καλάθι” που ετοιμάζει.

Οι πληροφορίες μιλούν για σχεδιασμό που υπάρχει στο Μαξίμου για μείωση του ΦΠΑ και του ΕΝΦΙΑ , αλλαγή φορολογικών συντελεστών, καταβολή 13ης σύνταξης, μείωση του ειδικού φόρου στα καύσιμα και της εισφοράς αλληλεγγύης. Οι ίδιες πηγές κάνουν λόγο και για κάποιες άλλες ρυθμίσεις που κρατούν στην Ηρώδου Αττικού ως επτασφράγιστο μυστικό. Θα υπάρξει και παράλληλη ενημέρωση των Θεσμών για τα βήματα και τις παροχές που προωθούνται.

Πιο συγκεκριμένα, σε σχέση με τον ΦΠΑ, εξετάζεται η μείωση του μεγάλου συντελεστή από το 24% στο 22% και του μεσαίου από το 13% στο 12%, καθώς και η μεταφορά σε χαμηλότερο συντελεστή αρκετών προϊόντων εστίασης. Στο τραπέζι έχει πέσει και η επαναφορά της έκπτωσης στον φόρο εισοδήματος κατά 1,5% εφόσον πληρωθεί εφάπαξ το ποσό.

Αναμένεται κατα τη διάρκεια της τριήμερης συζήτησης στη Βουλή να γίνει ένας συνολικός απολογισμός του κυβερνητικού έργου από τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου με το προεδρείο της κοινοβουλευτικής ομάδας να συνεδριάζει συνεχώς σήμερα και αύριο και να μοιράζει αρμοδιότητες στους βουλευτές. Στα “όπλα” του Αλέξη Τσίπρα θα είναι επίσης η μη μείωση του αφορολόγητου για την οποία έχει δεσμευτεί, αλλά και η απαλλαγή της χώρας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων και την ολοκλήρωση της διαδικασίας στης Βουλή οι εξορμήσεις του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να πάρουν διαφορετικό χαρακτήρα, αφού ο πρωθυπουργός και τα στελέχη του κόμματος θα επικεντρώνουν πλέον τόσο στα νέα μέτρα άμεσης εφαρμογής όσο και στον ορίζοντα τετραετίας που έχει δώσει ο Αλέξης Τσίπρας στο πρόγραμμά του.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here