Οι δηλώσεις αποκαλύπτουν την απόλυτη υποκρισία – Την ώρα που η κυβέρνηση έδινε τη μάχη, που τελικά κέρδισε, η Ν.Δ. πίεζε να εφαρμοστεί η περικοπή – Ο Ευ. Βενιζέλος χαρακτήριζε απάτη τη μονομερή ενέργεια την οποία υπερασπιζόταν όταν, στη συνέχεια, το ΠΑΣΟΚ κατέφευγε σε “λεονταρισμούς” ζητώντας μονομερή ενέργεια…
Όλοι θυμόμαστε τον αντιπρόεδρο της Ν.Δ. Κωστή Χατζηδάκη να επιτίθεται μέσα στην ελληνική Βουλή στον επίτροπο της Ε.Ε. Πιέρ Μοσκοβισί επειδή τόλμησε να πει ότι μπορεί να μην περικοπούν οι συντάξεις. Ο Κ. Χατζηδάκης αποκάλυψε ότι η Ν.Δ. είχε συντάξει το πρόγραμμά της με βάση την περικοπή των συντάξεων και απαίτησε από τον Μοσκοβισί να προσέχει τι λέει!
Δεν ήταν όμως μόνο ο Κ. Χατζηδάκης. Ήταν και ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος, όταν το ΔΝΤ εκβίαζε ότι δεν θα κλείσει η αξιολόγηση αν δεν νομοθετηθεί η περικοπή των συντάξεων, πίεζε την κυβέρνηση να αποδεχθεί τις απαιτήσεις των δανειστών γρήγορα: «Τελειώνετε, κάθε φορά που καθυστερείτε ο λογαριασμός μεγαλώνει» έλεγε ο Κ. Μητσοτάκης.
Άδ. Γεωργιάδης: “Θα τινάξουμε τη χώρα στον αέρα;”
Και όταν η κυβέρνηση νομοθέτησε τα μέτρα (περικοπή συντάξεων) μαζί με ισόποσα αντίμετρα, η Ν.Δ. αποδέχθηκε ασμένως την περικοπή των συντάξεων. «Αν (ο Αλ. Τσίπρας) κάνει εκλογές τον Νοέμβριο ή τον Οκτώβριο, και έρθουμε στην εξουσία, δεν θα τα εφαρμόσουμε; Τι θα κάνουμε. Θα τινάξουμε τη χώρα στον αέρα; Αφού το έχει ψηφίσει ο Τσίπρας, έχει δεσμεύσει τη χώρα» προανήγγειλε ο Άδωνις Γεωργιάδης στις 12 Μαΐου 2018 (στο Epsilon TV). Ευτυχώς η Ν.Δ. δεν έγινε κυβέρνηση το φθινόπωρο και ο ΣΥΡΙΖΑ μπόρεσε να καταργήσει τη μείωση των συντάξεων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι από τον Μάιο του 2018 ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. είχε ήδη αποδεχθεί πως χάθηκε η μάχη που έδωσε (και τελικά κέρδισε) η κυβέρνηση να μην περικοπούν οι συντάξεις. Υποστήριξε ότι η περικοπή οφείλεται στο πρώτο εξάμηνο του 2015 και ότι «τα λεφτά χάθηκαν εκεί και κάποιος πρέπει να τα πληρώσει. Ή θα τα πληρώσουμε εμείς, δηλαδή οι συνταξιούχοι μας, ή θα τα πληρώσουν οι ξένοι. Όσο ακούω να μην είναι διατεθειμένοι βάλουν το χέρι στην τσέπη, δυστυχώς θα τα πληρώσουμε εμείς».
Γ. Βρούτσης: “Δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε την κατάσταση”
Την ίδια ακριβώς ημέρα και ώρα και ο πρ. υπουργός Εργασίας επί κυβέρνησης Ν.Δ. Γιάννης Βρούτσης, σε συνέντευξή του στις 12 Μαΐου 2018 (στον ΣΚΑΪ), αποδεχόταν ότι θα γίνουν μειώσεις. «Σήμερα, όμως, έχουμε μια κατάσταση. Δεν μπορούμε να την ξεπεράσουμε, να κλείσουμε τα μάτια. Δεν είμαστε ΣΥΡΙΖΑ. Μιλάμε με όρους ευθύνης» έλεγε και υποσχόταν απλώς ότι δεν θα υπάρξει άλλη μείωση με τη Ν.Δ.: «Οι συνταξιούχοι από τη Ν.Δ. μπορούν να δουν αύξηση του εισοδήματός τους με μείωση 30% στον ΕΝΦΙΑ και μείωση του ποσοστού φορολογίας στο 9%. Μπορούμε να εγγυηθούμε την προοπτική και τη σταθερότητα του ασφαλιστικού. Ότι δεν θα ξαναδούν μειώσεις μελλοντικά».
Η σταθερότης απόψεων του Ευ. Βενιζέλου…
Αλλά και το ΠΑΣΟΚ χειρίστηκε το θέμα με πολιτική υποκρισία. Το ΠΑΣΟΚ στις 5 Ιουλίου 2018 κατέθεσε πρόταση νόμου ζητώντας από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε μονομερή ενέργεια και να μην κόψει τις συντάξεις. Ποια είναι όμως η άποψη του Ευάγγελου Βενιζέλου για τις μονομερείς ενέργειες; Τις θεωρεί απάτη! Συγκεκριμένα ρωτήθηκε στις 15 Μαΐου 2018 (στο Action) τι θα κάνει αν ο Αλ. Τσίπρας προχωρήσει σε μονομερή ενέργεια και ξεψηφίσει την περικοπή των συντάξεων. «Με συγχωρείτε, εδώ το ερώτημα που μου κάνετε μεταφράζεται ως εξής: εάν το κάνει αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή μια απάτη, εσείς θα συμπράξετε με την απάτη ή θα πείτε στον λαό την αλήθεια; Εμείς πρέπει να λέμε πάντα την αλήθεια. Θα πούμε λοιπόν στο συνταξιούχο ότι έρχεται εδώ το σύστημα ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛΛ. και σου λέει ένα δεύτερο ψέμα, ότι τάχα δήθεν δεν θα σου κοπούν οι συντάξεις και διαμορφώνει τις προϋποθέσεις μιας νέας κρίσης, που μπορεί να οδηγήσει σε αδυναμία του κράτους να σου καταβάλλει οποιαδήποτε σύνταξη. Μπορεί το κράτος να μην μπορεί να χρηματοδοτήσει τις ανάγκες του» απάντησε ο Ε. Βενιζέλος.
Ωστόσο δύο μήνες αργότερα ο Ευ. Βενιζέλος επιχειρηματολόγησε στη Βουλή υπέρ της μονομερούς ενέργειας! Στις 10 Ιουλίου δήλωνε: «Δικαιούμαστε να καταθέτουμε και την πρόταση νόμου και την τροπολογία για την κατάργηση της προβλεπόμενης στον ισχύοντα νόμο, τον λεγόμενο νόμο Κατρούγκαλου, περικοπής της προσωπικής διαφοράς». Και ρωτούσε: «Είναι μήπως η ενέργεια αυτή ένας λαϊκισμός της αντιπολίτευσης;». Έλα μου ντε.