Γιατί έρχονται στο Αιγαίο 70 αμερικανικά ελικόπτερα

0
125

Οι «ινδιάνοι» στην υπηρεσίας της Ελλάδας

O αμερικανικός στρατός έχασε τη μεγαλύτερη βοήθεια του μαχητή, τα ελικόπτερα OH-58D Kiowa Warrior, όπως αποδείχθηκε στο Αφγανιστάν και το Ιράκ. Λυπούμαστε που δεν τα έχουμε πλέον στο δυναμικό μας. Χαιρόμαστε όμως που θα τα έχετε εσείς και θα πετούν ακόμη». Τα λόγια που χρησιμοποίησε πρόσφατα ανώτατος αξιωματούχος των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ σε συνομιλία με έλληνα ομόλογό του αποτελούν εγγύηση για την υψηλή αξία του όπλου, το οποίο αποσύρθηκε μεν από τον αμερικανικό στρατό, αλλά σύντομα θα συνεισφέρει στην άμυνα της Ελλάδας.

Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2019 αναμένεται να βρίσκονται στη χώρα μας 70 μεταχειρισμένα ελικόπτερα αναγνώρισης και ελαφράς επιθετικής κρούσης OH-58D Kiowa Warrior, τα οποία αποκτήσαμε από τον αμερικανικό στρατό πληρώνοντας 44,15 εκατομμύρια δολάρια (για τη μεταφορά τους στην Ελλάδα και την υποστήριξη και εκπαίδευση πληρωμάτων) όταν η συνολική αξία των υλικών φτάνει τα 589 εκατομμύρια δολάρια. Πρόκειται για εξέλιξη που δείχνει ότι οι εναγκαλισμοί της Ουάσιγκτον με την Αθήνα έχουν δημιουργήσει πλέον ένα νέο στρατηγικό πλαίσιο συνεργασίας και δεν περιορίζονται μόνο σε «καλά λόγια» και την εκατέρωθεν διαμόρφωση θετικού κλίματος.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ), οι «ινδιάνοι μαχητές» των αιθέρων (Kiowa, φυλή ινδιάνων της Αμερικής) θα ενισχύσουν την άμυνα των νησιών του Αιγαίου με στόχο να αποτελέσουν σημαντική ασπίδα στην ολοένα και αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα. Θεωρείται μάλιστα βέβαιο ότι τα ελικόπτερα Kiowa θα προσφέρουν τεράστιο αβαντάζ στον τομέα της επιτήρησης των συνόρων, στον Εβρο και τα ακριτικά νησιά του Ανατολικού και του Νοτιοανατολικού Αιγαίου, αφού θα έχουν την ικανότητα να επιχειρούν ημέρα και νύχτα χάρη στο σύγχρονο σύστημα Mast Mounted Sight που φέρουν πάνω από τους έλικες.

Ικανοποίηση

Οι επιτελείς του ΓΕΣ δεν κρύβουν την ικανοποίησή τους όχι μόνο επειδή αποκτούμε ελικόπτερα πλήρως εξοπλισμένα, εγνωσμένης αξίας, δοκιμασμένα σε πολεμικές επιχειρήσεις, αλλά και γιατί προσφάτως έφτασαν από τις ΗΠΑ επιπλέον άλλες ευχάριστες ειδήσεις: το Κογκρέσο αποφάσισε να δώσει στην Ελλάδα τα ανταλλακτικά των Κiowa που προορίζονταν για την Κροατία και την Τυνησία, οι οποίες έχουν επίσης προμηθευτεί ίδια ελικόπτερα. Ετσι, όταν αυτές οι χώρες χρειάζονται ανταλλακτικά, θα απευθύνονται σ’ εμάς.
Ακόμη, η Αεροπορία Στρατού ενημερώθηκε ότι θα παραλάβει παραπάνω κινητήρες από το αρχικά προβλεπόμενο πακέτο, και τελικά θα διαθέτει ένα στοκ 67 κινητήρων. «Αυτό σημαίνει ότι σχεδόν όλα τα ελικόπτερα θα είναι ετοιμοπόλεμα και επιχειρησιακά» εξηγούν πηγές του ΓΕΣ, καθώς εξαρχής είχε προβλεφθεί 10 ελικόπτερα να χρησιμοποιούνται για ανταλλακτικά.
Σημειώνεται πως ήδη το πρώτο ελικόπτερο είναι έτοιμο και βαμμένο με την ελληνική σημαία, ενώ υλικά φτάνουν συνεχώς στην 651 Αποθήκη Βάσεως Υλικού Πολέμου (ΑΒΥΠ), στον Αγιο Στέφανο.
Το υπερπλεόνασμα ανταλλακτικών, τα εξτρά και οι διευκολύνσεις που μας προσφέρουν απλόχερα οι Αμερικανοί συνδέονται άμεσα με τον αναβαθμισμένο γεωπολιτικό ρόλο που έχουν προσδώσει οι ΗΠΑ στην Ελλάδα στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις διανύουν μία από τις καλύτερες περιόδους και στον στρατιωτικό τομέα. Αυτό επιβεβαιώνεται – τονίζουν υψηλόβαθμες πηγές του Στρατού Ξηράς – από μια σειρά πραγμάτων. Γίνονται συχνά συνεκπαιδεύσεις, πραγματοποιούνται για πρώτη φορά κοινές ασκήσεις ελληνικών και αμερικανικών μονάδων και τμημάτων, ενώ είναι πυκνές οι επαφές σε ανώτατο επίπεδο.

Πολλαπλασιαστής ισχύος

Τα κέρδη από την ένταξη των ελικοπτέρων OH-5D Kiowa Warrior στον Ελληνικό Στρατό θα είναι πολλά, εκτιμούν στρατιωτικές πηγές. Με τους «Ινδιάνους» οι Ενοπλες Δυνάμεις θα ανεβάσουν κατακόρυφα την αποτρεπτική ισχύ τους. Οπως έχει επισημάνει άλλωστε ο αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, τα Kiowa Warrior θα αποτελέσουν «πολλαπλασιαστή ισχύος» για τον Ελληνικό Στρατό, και είχε συμπληρώσει πως θα αλλάξουν εντελώς τη μορφή μιας πιθανής μάχης στον Εβρο και τα νησιά. Πρόκειται, όπως τονίζεται, «για ένα όπλο ευέλικτο και γρήγορο». Με τα Kiowa η μετάβαση δυνάμεων από ένα μεγαλύτερο νησί σ’ ένα μικρότερο θα γίνεται πολύ γρήγορα, δυνατότητα που έως σήμερα δεν είχαν οι Ενοπλες Δυνάμεις. Εκτιμάται δε πως θα μπορούσαν να βοηθήσουν και στην αναγνώριση εχθρικών UAV’s.

Επιχειρούν μέρα και νύχτα

Ομως το βασικό ατού των Kiowa είναι το σύστημα Mast Mounted Sight (ΜMS), ο περιστρεφόμενος πύργος – σήμα κατατεθέν που διαθέτουν πάνω από τους έλικές τους.
Εχουν δηλαδή υψηλής ανάλυσης τηλεοπτική κάμερα και αισθητήρες θερμικής απεικόνισης, εργαλεία που τους επιτρέπουν να επιχειρούν ημέρα και νύχτα. Το ΜΜS όχι μόνο διευκολύνει την ορατότητα και την πτήση υπό δύσκολες καιρικές συνθήκες, αλλά βοηθάει και στην ακριβή σκόπευση με τη χρήση λέιζερ.
Επιπλέον, δίνει τη δυνατότητα στα ελικόπτερα να στοχεύουν και να παρατηρούν παραμένοντας αθέατα. Οσο για τα οπλικά συστήματα που φέρουν, μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά τεθωρακισμένων, σκαφών και δυνάμεων πεζικού. Ολα τα παραπάνω προσφέρουν τεράστιο πλεονέκτημα για επιχειρήσεις επιτήρησης – αναγνώρισης στα νησιά και στο βραχώδες και ορεινό ανάγλυφό τους.
Ενα ακόμη σημαντικό πλεονέκτημα των «ινδιάνων πολεμιστών» είναι πως δεν είναι μεγάλης ηλικίας. Τα έτη κατασκευής των Κiowa warrior που θα διαθέτει οσονούπω ο Ελληνικός Στρατός κυμαίνονται από το 1991 έως το 2011 με το μεγαλύτερο μέρος τους να είναι από το 1995 – 1998, ενώ ο μέσος όρος των ωρών πτήσης είναι 5.800 ώρες. Για να αντιληφθεί κανείς τον εκσυγχρονισμό και τη «φρεσκάδα» που θα προσφέρουν είναι πως τα Chinook που διαθέτει ο Ελληνικός Στρατός είναι του 1981.

Πηγή: tanea.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ