Βγαίνει ανιχνευτής για «γεο-κινδύνους»

0
48

Στον µόλο Αγίου Νικολάου στο παλιό λιµάνι της Πάτρας, κατέπλευσε χθες για ανεφοδιασµό, το ωκεανογραφικό σκάφος του ΕΛΚΕΘΕ «Αιγαίο». Στο ερευνητικό σκάφος του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών, βρίσκεται σε αποστολή στο Ιόνιο πέλαγος από τις 2 Νοεµβρίου, προκειµένου να εκτελέσει µια σειρά εργασιών, στα «οικόπεδα» όπου πρόκειται να ξεκινήσουν σε λίγους µήνες οι ερευνητικές γεωτρήσεις για τον εντοπισµό κοιτασµάτων υδρογονανθράκων. Αντικείµενο του προγράµµατος είναι η γεωλογικήγεωφυσική αποτύπωση της περιοχής του ∆υτικού Πατραϊκού Κόλπου (Εσωτερικό Ιόνιο), µε σκοπό την εύρεση πιθανών γεω-κινδύνων σχετικά µε την ερευνητική γεώτρηση που θα γίνει από την εταιρεία Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ) για την έρευνα υδρογονανθράκων, καθώς και η µέτρηση διαφόρων χαρακτηριστικών προκειµένου να αξιολογηθεί η περιβαλλοντική κατάσταση της περιοχής. Στο πρόγραµµα συµµετέχουν το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών µε το ωκεανογραφικό σκάφος «Αιγαίο» και το Εργαστήριο Θαλάσσιας Γεωλογίας και Φυσικής Ωκεανογραφίας του Τµήµατος Γεωλογίας του Πανεπιστηµίου Πατρών. Στην περιοχή έρευνας περιλαµβάνονται και θαλάσσιες εκτάσεις ανατολικά και νότιο-ανατολικά της Κεφαλονιάς (ανατολικά της Σάµης, Πόρου και νοτιοανατολικά Σκάλας Κεφαλονιάς).

Η πιθανή διάρκεια έρευνας είναι 20-22 ηµέρες, δηλ. έως 24 Νοεµβρίου περίπου. Συγκεκριµένα, το σκάφος αποτυπώνει τον πυθµένα της θάλασσας του Πατραϊκού κόλπου σε τρισδιάστατα µοντέλα, καθώς και τις περιβαλλοντικές παραµέτρους, στις περιοχές όπου θα γίνουν οι γεωτρήσεις, έτσι ώστε να υπάρχει µια εικόνα αναφοράς και σύγκρισης πριν και µετά τις γεωτρήσεις.

ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ Η ΓΕΩΤΡΗΣΗ

Όπως είναι γνωστό, ανοικτά του Πατραϊκού κόλπου, θα πραγµατοποιηθεί σύντοµα ερευνητική γεώτρηση από τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ) και για αυτό το λόγο είναι σηµαντικό να προσδιοριστούν οι πιθανοί γεωλογικοί κίνδυνοι. Τα γεωτρύπανα των ΕΛΠΕ, αναµένεται να ξεκινήσουν να τρυπάνε δυτικά του Πατραϊκού κόλπου, τον Μάρτιο του 2019. Μέχρι τότε, θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι απαιτούµενες προεργασίες και θα έχει διαµορφωθεί και η απαραίτητη υποδοµή. Ο πρωτεύων γεωλογικός στόχος έχει εντοπιστεί εδώ και καιρό και, όπως εκτιµούν τα ΕΛΠΕ, εάν περιέχει πετρέλαιο θα αναφέρεται σε κοίτασµα τουλάχιστον 200 εκατ. απολήψιµων βαρελιών. Σύµφωνα µε πληροφορίες, ο σχεδιασµός των ΕΛΠΕ για τον Πατραϊκό, αν όλα πάνε καλά, αφορά το στήσιµο τεσσάρων ή πέντε πλωτών εξεδρών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ