Έρευνα: Καλύτερες επιλογές για τους καπνιστές ζητούν οι πολίτες

0
57
Η πλειοψηφία των ατόμων που καπνίζουν, θέλουν κάποια στιγμή, στο εγγύς ή στο πιο μακρινό μέλλον να κόψουν αυτή την βλαβερή συνήθεια.

 

Οι περισσότεροι εξ αυτών, έχουν στραφεί από το κλασικό τσιγάρο, σε εναλλακτικές λύσεις όπως είναι το ηλεκτρονικό ή τις συσκευές θερμαινόμενου καπνού. Και η πλειονότητα των ανθρώπων – ακόμη και στην Ελλάδα- ζητούν από τις εταιρείες καπνού, επενδύσεις στην έρευνα και την καινοτομία, προς το συμφέρον της δημόσιας υγείας.

 

Μια νέα έρευνα από την εταιρεία ερευνών IPSOS, για λογαριασμό της Philip Morris International (PMI), αποκαλύπτει τώρα, πως το 77% των ενηλίκων συμφωνεί πως οι κυβερνήσεις θα πρέπει να κάνουν ό,τι μπορούν για να ενθαρρύνουν άντρες και γυναίκες που σε διαφορετική περίπτωση θα συνέχιζαν να καπνίζουν τσιγάρα, να στραφούν σε καλύτερες εναλλακτικές. Το αντίστοιχο ποσοστό στην Ελλάδα ανέρχεται σε 84%.

 

Η έρευνα καταδεικνύει επίσης την ισχυρή υποστήριξη των πολιτών ως προς τον ρόλο που θα πρέπει να διαδραματίσουν η καινοτομία και η τεχνολογία στην επίλυση αυτών των παγκόσμιων προβλημάτων υγείας: 86% όσων συμμετείχαν στην έρευνα (και 92% στην Ελλάδα) πιστεύουν ότι οι εταιρείες καταναλωτικών προϊόντων οφείλουν να επενδύουν στην έρευνα και την καινοτομία, σχετικά με τα προϊόντα τους, προς το συμφέρον της δημόσιας υγείας.

 

Παρόλα αυτά, μόλις το 27% στην Ελλάδα πιστεύει ότι οι Αρχές έχουν κάνει καλή δουλειά προκειμένου να διασφαλίσουν την πρόσβαση όλων στις τελευταίες εξελίξεις και την καινοτομία. Η κοινωνία θέλει οι κυβερνήσεις να βοηθούν τις πολλά υποσχόμενες λύσεις στα προβλήματα της δημόσιας υγείας.

 

Οι καπνοβιομηχανίες όμως, αποθαρρύνονται από το να καινοτομούν και ενθαρρύνονται ακουσίως να διατηρούν τα τσιγάρα στον πυρήνα του επιχειρηματικού τους μοντέλου. Οι καπνιστές πλέον ζητούν να έχουν πρόσβαση σε ακριβή πληροφόρηση που θα βοηθά τις επιλογές τους.

 

«Οι συμμετέχοντες στην έρευνα ήταν ξεκάθαροι. Εξίσου ξεκάθαρη είναι και η επιστήμη. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η στροφή σε προϊόντα που δεν καίνε τον καπνό αποτελούν καλύτερη επιλογή από τη συνέχιση του καπνίσματος. Δεν μπορούμε να κρατάμε τους καπνιστές στο σκοτάδι σχετικά με αυτές τις πληροφορίες. Οι χώρες σήμερα έχουν την ευκαιρία να εφαρμόζουν σε εθνικό επίπεδο ένα ρυθμιστικό πλαίσιο που θα περιλαμβάνει την επιστήμη και την τεχνολογία και η Ελλάδα δεν θα πρέπει να αποτελεί εξαίρεση. Οι προοδευτικές πολιτικές μπορούν να προστατεύσουν την δημόσια υγεία αποτελεσματικά και συνολικά να λειτουργούν προς το συμφέρον όσων καπνίζουν» αναφέρει ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Παπαστράτος, Χρήστος Χαρπαντίδης.

 

Το ηχηρό μήνυμα που στέλνει η κοινωνία ζητώντας περισσότερη πληροφόρηση και μεγαλύτερη πρόσβαση στις καλύτερες εναλλακτικές του τσιγάρου δεν σημαίνει ότι αίρονται οι σχετικές επιφυλάξεις, τις οποίες συμμεριζόμαστε. Από όσους συμμετείχαν στην έρευνα, το 92% συμφώνησε ότι αυτά τα νέα προϊόντα θα πρέπει να έχουν περάσει από αυστηρό επιστημονικό έλεγχο πριν από την κυκλοφορία τους στην αγορά και το 91% συμφώνησε ότι από τη στιγμή που κυκλοφορούν στην αγορά θα πρέπει να ελέγχονται προκειμένου να διασφαλιστεί ότι μειώνουν τη βλάβη που προκαλεί το τσιγάρο.

Πηγή: iefimerida.gr

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ