140 πυρκαγιές το καλοκαίρι στην Αχαΐα- Απολογισμός με θετικό πρόσημο

0
51

Μπορεί η φετινή αντιπυρική περίοδος να στιγματίστηκε από την ανυπολόγιστη καταστροφή στο Μάτι Αττικής, όπου θρηνήσαμε εκατό αθώες ζωές, όμως η Αχαΐα είχε θετικό πρόσημο.

Ηταν η καλύτερη αντιπυρική χρονιά των τελευταίων ετών εφόσον είχαμε τις λιγότερες ζημιές. Συνολικά, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που παρουσίασε ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ν. Αχαΐας Νικόλαος Ρουμελιώτης, την περ. Τετάρτη κατά την απολογιστική συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας υπό την προεδρία του αντιπεριφερειάρχη Γρηγόρη Αλεξόπουλου, από τον περ. Μάιο μέχρι και το τέλος Οκτωβρίου σημειώθηκαν 140 δασικές πυρκαγιές, από τις οποίες κάηκαν 272,50 στρέμματα. Η πλειοψηφία των συμβάντων καταγράφηκε στην περιοχή ευθύνης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της Βιομηχανικής Περιοχής, το προσωπικό της οποίας εκλήθη να επιληφθεί σε 65 πυρκαγιές από τις οποίες προκλήθηκαν ζημιές σε 206,26 στρέμματα.

Στην περιοχή της Πάτρας (συμπεριλαμβανομένης και της ζώνης ευθύνης του Πυροσβεστικού Σταθμού Χαλανδρίτσας) σημειώθηκαν 44 πυρκαγιές με ζημιές 66,13 στρεμμάτων.

Στην περιοχή της Αιγιάλειας (Π.Υ. Αιγίου και Π.Σ. Ακράτας) η Πυροσβεστική εκλήθη σε 25 πυρκαγιές που προκάλεσαν ζημιές σε 9,98 στρέμματα, ενώ στην περιοχή των Καλαβρύτων προκλήθηκαν έξι πυρκαγιές και συνολικά κάηκαν 2,25 στρέμματα.

«Ο απολογισμός για την αντιπυρική περίοδο 2018 ήταν θετικότατος και καλύτερος των τελευταίων ετών. Αυτό οφείλεται στην προετοιμασία αλλά και την έγκαιρη επέμβαση και συνεργασία των εμπλεκομένων φορέων κατά την εκδήλωση του φαινομένου”, ανέφερε ο κ. Αλεξόπουλος και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την υλοποίηση του σχεδιασμού όπως αυτός αποφασίζεται από το εαρινό ΣΟΠΠ.

Ο διοικητής της Π.Υ. Αχαΐας Νικόλαος Ρουμελιώτης από την πλευρά του ανέφερε πως η φετινή αντιπυρική περίοδο ήταν η καλύτερη των τελευταίων ετών και τόνισε πως το προσωπικό της Π.Υ. κατόρθωσε με την ετοιμότητά του, την άρτια εκπαίδευση και εμπειρία να θέσει υπό έλεγχο εγκαίρως τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν, αποτρέποντας έτσι να λάβουν ανεξέλεγκτη διάσταση και να απειλήσουν περιουσίες και ζωές.

Υπενθυμίζουμε ότι το 2017 η χρονιά ήταν ιδιαίτερα δύσκολη λόγω της ανομβρίας. Χαρακτηριστική ήταν η μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην Δυτική Αχαΐα με μεγάλες ζημιές.

ΕΜΠΡΗΣΜΟΣ ΑΠΟ ΑΜΕΛΕΙΑ Η ΠΡΟΧΘΕΣΙΝΗ ΦΩΤΙΑ ΣΤΙΣ ΛΥΓΙΕΣ

Έβαλαν φωτιά για να κάψουν τα ξερά χόρτα από το χωράφι τους, μιας και ολοκληρώθηκε η αντιπυρική περίοδο, αλλά δεν φαντάζονταν πως η φωτιά θα τους «ξέφευγε» στο διπλανό πευκοδάσος!

Ο λόγος για δύο άνδρες, οι οποίοι συνελήφθησαν για την προχθεσινή πυρκαγιά στις Λυγιές που έκαψε συνολικά δέκα στρέμματα δασικής και χορτολιβαδικής έκτασης. Οι δύο άνδρες συνελήφθησαν  κατηγορούμενοι για εμπρησμό από αμέλεια από το προσωπικό του Ανακριτικού Τμήμαυος Πατρών και οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα. Μετά την απολογία τους, στην διάρκεια της οποίας ανέφεραν πως δεν είχαν καμία πρόθεση να βάλουν φωτιά στο πευκοδάσος και συνεκτιμώντας τα στοιχεία της δικογραφίας, αφέθησαν ελεύθεροι.

Τις τελευταίες ημέρες, από την περ. Πέμπτη και μετά, αρκετοί συμπολίτες μας έχουν αρχίσει να ανάβουν φωτιές και καίνε ξερά χόρτα. Ωστόσο, η Πυροσβεστική Υπηρεσία εφιστά την προσοχή στους πολίτες καθώς επειδή ακόμα οι θερμοκρασίες είναι ιδιαίτερα ψηλές, ο κίνδυνος πρόκλησης πυρκαγιάς είναι μεγάλος.

Πηγή:https://www.gnomip.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ