«Ανάσα» για υπερχρεωμένους ελεύθερους επαγγελματίες, «λαιμητόμος» για τους αγρότες

0
60

Ρύθμιση… για αύξηση των οφειλών των αγροτών! – Επωφελημένοι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι – «Σβήσιμο» οφειλών και 120 δόσεις αλλά… όχι για όλους

Παιδιά και… αποπαίδια φαίνεται πως έχει η νέα ρύθμιση που ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για 80.000 οφειλέτες των ταμείων.

Πρόκειται για οφειλέτες οι οποίοι είτε έχουν πτωχεύσει είτε είναι αποδεδειγμένα σε αδυναμία αποπληρωμής, ενώ οι 30.000 από αυτούς έχουν ήδη συνταξιοδοτηθεί.

Σύμφωνα με την Realnews, ήδη έχει συνταχθεί η ολοκληρωμένη πρόταση για την ρύθμιση, με τους θεσμούς να μην εμφανίζονται αντίθετη σε αυτήν.

Η παρέμβαση αυτή φαίνεται πως εντάσσεται στην προσπάθεια διεύρυνσης του εξωδικαστικού μηχανισμού και για φυσικά πρόσωπα για τη ρύθμιση οφειλών τους έως 120 δόσεις.

Αυτή τη στιγμή οι οφειλές ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών στο ΚΕΑΟ ανέρχονται στα 15,8 δισ. ευρώ, ενώ συνολικά οι οφειλές φτάνουν τα 33,8 δισ.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις είναι αδύνατο να εισπραχθεί έστω και το 50%, επομένως γι αυτό… παίρνει μπρος η ρύθμιση

Τι θα περιλαμβάνει η ρύθμιση
Οι αρμόδιες υπηρεσίες με την χρήση φορολογικών δηλώσεων των ετών κατά τα οποία δημιουργήθηκαν τα χρέη, θα εντοπίζουν το πραγματικό εισόδημα του ασφαλισμένου και θα του ζητούν το 20% προκειμένου να πάει για τις χρωστούμενες εισφορές.

Έτσι η οφειλή θα μειώνεται ακόμα και πάνω από 50%. Μάλιστα προτείνεται ειδικά για τους ελεύθερους επαγγελματίες να μην υπολογιστούν εισφορές για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη (6,95%), καθώς όσοι χρωστούσαν δεν είχαν κάλυψη. Οι εισφορές θα υπολογιστούν για κύρια ασφάλιση, όπως θα ισχύσει από 1η/1/2019.

«Λαιμητόμος» για τους αγρότες

Ωστόσο η ρύθμιση αυτή φαίνεται πως «τσουρουφλίζει» τους αγρότες.
Έστω για παράδειγμα ότι ένας αγρότης έχει οφειλή 12.000 ευρώ στον ΟΓΑ από 6 χρόνια οφειλών μέχρι το 2016, με εισόδημα 14.000 ευρώ το χρόνο τα έτη αυτά. Εάν η οφειλή επανυπολογιστεί με βάση τα εισοδήματα και το κατώτατο εισόδημα για τον ΕΦΚΑ, το σύνολό της θα είναι 22.630 ευρώ, ενώ προσαυξημένη με τα τέλη και τους τόκους θα φτάσει τα 28.000 ευρώ. Αύξηση δηλαδή περίπου 55%!

Για το «μπλοκάρισμα» της σύνταξης από τις εισφορές

Για τους ασφαλισμένους που βρίσκονται κοντά στην συνταξιοδότηση, περίπου 30.000, εξετάζεται η ρύθμιση να προβλέπει τον υπολογισμό των οφειλών με βάση το κατώτατο ασφαλιστέο εισόδημα (586,08 το μήνα).

Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι θα καταστεί εφικτή η ένταξη χιλιάδων ελεύθερων επαγγελματιών σε μια ρύθμιση οποία θα μπορεί να εξυπηρετείται.

Η σύνταξη θα είναι ανάλογη των εισφορών που θα έχουν καταβάλει στο σύστημα.

 

newsit.gr

 

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ