Βέλγιο: Εξαφανίστηκαν 5 δισ. δολάρια από «παγωμένους» λογαριασμούς του Καντάφι

0
69

Με την πλάτη στον τοίχο βρίσκεται η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Σαρλ Μισέλ στο Βέλγιο καθώς καλείται να εξηγήσει πώς έφθασαν στα χέρια αγνώστων περί τα 5 δισεκατομμύρια δολάρια από «παγωμένους» με απόφαση του ΟΗΕ λογαριασμούς του Μουαμάρ Καντάφι.

Ο πολιτικός σάλος ξεκίνησε μετά από ρεπορτάζ του RTBF, που επικαλούμενο πηγή στις μυστικές υπηρεσίες της χώρας, υποστήριξε ότι καταβλήθηκαν έως και 5 δισ ευρώ σε άτομα που ελέγχουν τους λογαριασμούς του δολοφονηθέντος Λίβυου δικτάτορα, αλλά και σε πολιτοφυλακές που κατηγορούνται και για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Συμφωνα με το ίδιο κρατικό δίκτυο το Βέλγιο εφήρμοσε μεν την απόφαση του ΟΗΕ για πάγωμα των λογαριασμών του Καντάφι, αλλά συνέχισε να καταβάλει τόκους και μερίσματα.

Μετά τη νατοϊκή επέμβαση το 2011 στη Λιβύη τα Ηνωμένα Έθνη επέβαλαν κυρώσεις στα περιουσιακά στοιχεία της λιβυκής κυβέρνησης στο εξωτερικό, παγώνοντας περί τα 67 δισ. δολάρια της Λιβυκής Επενδυτικής Αρχής σε Ευρώπη και Βόρεια Αμερική.

Φαίνεται όμως ότι ορισμένες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πάγωσαν μόνον τα αρχικά ποσά και όχι τους τόκους και τα μερίσματα που προέκυψαν από το 2011. Ο υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου, Ντιντιέ Ρέιντερς είπε ότι δεν συμμετείχε στην απόφαση να ξεμπλοκαριστούν οι τόκοι των καταθέσεων, αλλά από το υπουργείο Οικονομικών, τον Οκτώβριο του 2012, όταν επικεφαλής του ήταν ο Στίβεν Βανακέρ.

Τα Ηνωμένα Έθνη ερευνούν εν τω μεταξύ και την καταγγελλόμενη υπεξαίρεση δισεκατομμυρίων ευρώ από τους λογαριασμούς του Καντάφι, όπως είπε ο Βέλγος βουλευτής Ζορτζ Ζιλκινέ.

«Έγγραφα του ΟΗΕ επιβεβαιώνουν ότι το Βέλγιο απέτυχε στο να συμμορφωθεί με το ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών για το πάγωμα των λιβυκών περιουσιακών στοιχείων», είπε προσθέτοντας μέχρι στιγμής έχει λάβει ατελείς πληροφορίες από τις Αρχές της χώρας κι ότι είναι ανάγκη «να ξεκαθαρίσει η κατάσταση, αφού μπορεί να οδηγήσει σ’ ένα μεγάλο σκάνδαλο, αφού εστάλησαν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε άγνωστα άτομα στη Λιβύη».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ