Αρχισε με τις ευλογίες της τοπικής εκκλησίας και τον πρωτοσύγκελλο της Ι.Μ π. Ιωακείμ Βενιανάκη να καλεί τους σύνεδρους να καινοτομήσουν και να πράξουν τα δέοντα για την αξιοποίηση της ιστορικής κληρονομιάς, για να ακολουθήσει ο Θανάσης Παναγόπουλος,π ου ζήτησε από όλους, μια μελλοντική υπόσχεση για καλύτερη διαχείριση της καθημερινότητας, προνοητικά στο κάθε πρόβλημα και όχι πίσω από αυτό, χωρίς καθυστερήσεις προς τους πολίτες, δίχως ωραιοποίηση της πραγματικότητας, αλλά με τόλμη, αποφασιστικότητα και πιο πολύ δουλειά.
Εμφαση έδωσε στα τοπικά αγροτικά προϊόντα, για τα οποία ζήτησε ν’ αγκαλιαστούν ως τα ισχυρά όπλα του τόπου, με συνεχή εκπαίδευση των παραγωγών, ενώ στα αναγκαία έργα μίλησε για «μεγιστοποίηση της συνεργατικής προσπάθειας» που θα φέρει ανάπτυξη. Ειδικότερα ανέφερε την οδική σύνδεση Ολυμπίας οδού-Νέου Λιμανιού, την ολοκλήρωση της νέας γραμμής του τρένου, την περαιτέρω εκμετάλλευση του παραλιακού μετώπου, της παλιάς Χαρτοποιίας, την ολοκλήρωση του αποχετευτικού, την ύδρευση από τον Σελινούντα, την ανάπλαση του ιστορικού-εμπορικού κέντρου, την αξιοποίηση του Δημοτικού Κολυμβητηρίου, τη διατήρηση της ΕΒΟ, την ανόρθωση της παράδοσης, τη διαμόρφωση ενός πιο ελκυστικού τουριστικού προϊόντος, την αντιδιάβρωση των ακτών, την ορθή διαχείριση των απορριμμάτων και την αντιπλημμυρική θωράκιση, που έχουν μείνει πίσω, όπως εξέφρασε το παράπονο.
Ο αντιδήμαρχος ανάπτυξης Βασίλης Θ. Χριστόπουλος εστίασε στη μοναδικότητα της ιστορίας, στις σταφιδαποθήκες, στον υδροβιότοπο Αλυκής, στους ποδηλατοδρόμους και κυρίως στις παραλίες τις οποίες παρουσίασε ως «ανεκτίμητο θησαυρό» αφού προσφέρουν χρήμα και θέσεις εργασίας, σημειώνοντας την ανάγκη προσβασιμότητας σε όλους.
Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου ο δήμαρχος Θ.Παναγόπουλος, παρενέβη δυναμικά, διαπιστώνοντας: