Ακριβή η «δωρεάν» Υγεία για τα ελληνικά νοικοκυριά

0
83

Πάνω από 100 ευρώ πληρώνει κάθε μήνα το μέσο ελληνικό νοικοκυριό για υπηρεσίες Υγείας. Αυτό συμπεραίνει η τελευταία έρευνα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς για το έτος 2017.

Σύμφωνα  την έρευνα , κάθε μήνα τα ελληνικά νοικοκυριά πληρώνουν κατά μέσο όρο 103 ευρώ για υπηρεσίες Υγείας. Το ποσό μεταφράζεται σε 7,3% του συνολικού μηναίου προϋπολογισμού των νοικοκυριών.

Ακόμη πιο ακριβά πληρώνουν για την υγεία τους οι ηλικιωμένοι που έχουν και αυξημένες ανάγκες στις σχετικές υπηρεσίες: η δαπάνη στα νοικοκυριά με ένα άτομο πάνω από 65 χρόνων, εκτοξεύεται στο 13,4% επί του συνόλου των μηναίων εξόδων. Αντίστοιχα, τα φτωχά νοικοκυριά ξοδεύουν 8,5% του μηνιαίου προϋπολογισμού τους σε ιατρική – φαρμακευτική περίθλαψη.

Από τους ακριβότερους της Ευρώπης

Σύμφωνα με τα στοιχεία παραθέτει η Στατιστική Αρχή, στη χώρα μας η υγεία κοστίζει ακριβότερα από αρκετές άλλες χώρες. Πιο «τρανταχτό» είναι το παράδειγμα του Ηνωμένου Βασιλείου, όπου το μέσο νοικοκυριό ξοδεύει μόλις 1% του μηνιαίου εισοδήματός του σε υπηρεσίες υγείας.

Το μέσο ισπανικοί νοικοκυριό πληρώνει κάθε μήνα για την υγεία 3,4% του εισοδήματός του, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά σε Σερβία και Ιταλία είναι 4,4% και 4,8%. Ελαφρώς χαμηλότερο από την Ελλάδα είναι το ποσοστό στη Βουλγαρία (7,1%).

Με αφορμή τη δημοσοποιοίηση των στοιχείων,  ο τομεάρχης Υγείας της ΝΔ, Βασίλης Οικονόμου, κατέθεσε στη Βουλή επίκαιρη ερώτηση με την οποία ζητά να μάθει πώς σχεδιάζει η κυβέρνηση να ελαφρύνει τα νοικοκυριά και γιατί τέτοιος σχεδιασμός δεν αποτυπώνεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για την Υγεία.

 

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ