Επιτροπή για την Ολυμπία Οδό δημιούργησε το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας

0
49

Η εισήγηση υπερψηφίστηκε από την παράταξη της πλειοψηφίας , όπως επίσης τις παρατάξεις Κατσανιώτη και «Οικολογική Δυτική Ελλάδα»

Η ανάγκη παρακολούθησης της πορείας της Ολυμπίας Οδού, αλλά κυρίως η παρακολούθηση των ενεργειών που σχεδιάζονται για τα υπολειπόμενα τμήματα του οδικού άξονα Πατρών – Πύργου, Πύργου – Καλό Νερό, Καλό Νερό – Τσακώνα οδήγησε το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας στη συγκρότηση Γνωμοδοτικής Επιτροπής, κατά τη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε σήμερα Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2018, κάνοντας χρήση σχετικού νόμου περί «Γνωμοδοτικού χαρακτήρα επιτροπές περιφερειακού συμβουλίου».

Στο θεσμικό όργανο, το Περιφερειακό Συμβούλιο εκπροσωπείται από τους περιφερειακούς συμβούλους Δημήτριο Κωσταριά βοηθό Περιφερειάρχη σε θέματα Ολυμπισμού – Εθελοντισμού και Αθλητισμού, ο οποίος θα είναι και Πρόεδρος της Επιτροπής, Διονύση Μαυρόγιαννη Πρόεδρο του Συμβουλίου Αγροτικής Πολιτικής ΠΔΕ ως τακτικό μέλος, με αναπληρωτές τους τη Γεωργία Μαρτζάκλη και τον Κώστα Πετρόπουλο, ενώ εκ μέρους της αντιπολίτευσης συμμετέχει ο Γεώργιος Χήνος με αναπληρώτρια την Εύη Βεργοπούλου από την πλευρά της πλειοψηφίας, ενώ συμπληρώνεται από εκπροσώπους φορέων.

Η εισήγηση υπερψηφίστηκε από την παράταξη της πλειοψηφίας «Δυτική Ελλάδα – Δικαίωμα στην Πρόοδο», όπως επίσης τις παρατάξεις της μειοψηφίας «Ανδρέας Κατσανιώτης, Μαζί να Φτιάξουμε τον Τόπο μας» και «Οικολογική Δυτική Ελλάδα».

«Μόλις σήμερα, μου πιστώθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο η ολοκλήρωση της Ιονίας και της Ολυμπίας Οδού. Αφού εγώ φταίω που αργεί η Πατρών – Πύργου, άρα εγώ υλοποίησα την Ιόνια και την Κορίνθου – Πατρών» τόνισε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, ερμηνεύοντας τη συνεχή προσπάθεια της αντιπολίτευσης να επιρρίπτει στον ίδιο ευθύνες σχετικά με την καθυστέρηση της Πατρών – Πύργου, για κομματικούς λόγους.

Επίσης, τόνισε ότι το «Παρατηρητήριο» είχε επισημανθεί από την επίσκεψη για την Πατρών – Πύργου στον υπουργό κ. Σπίρτζη, αλλά και στην προηγούμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που συζητήθηκε το θέμα της Πατρών – Πύργου. Ωστόσο, απουσίαζε τόσο ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, όσο και ο Περιφερειακός Σύμβουλος της παράταξής του. «Άρα ήταν γνωστό» επεσήμανε ο κ. Κατσιφάρας.

«Μη φοβόμαστε την κοινωνία και τους θεσμούς. Με την κρίση που υπάρχει σήμερα σε θεσμικό επίπεδο, να επιδιώκουμε να εντάσσουμε την κοινωνία και τους θεσμούς στη λειτουργία του Κράτους. Θα είναι μεγάλη πολιτική κατάκτηση για την ίδια τη Δημοκρατία» ανέφερε ο Περιφερειάρχης, με αφορμή την απόφαση για συγκρότηση Γνωμοδοτικής Επιτροπής.

«Η Περιφερειακή Αρχή, εξ αρχής, έθεσε σε υψηλή προτεραιότητα διεκδίκησης την ολοκλήρωση του οδικού άξονα στο σύνολό του. Όχι μόνο ως ένα έργο υποδομής υψηλής αναπτυξιακής αξίας, αλλά και ως απαραίτητο έργο προστασίας της ανθρώπινης ζωής και της ασφάλειας των πολιτών, που κινούνται κατά μήκος της Αχαΐας και της Ηλείας», τόνισε κατά την εισήγησή του ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Γιώργος Αγγελόπουλος, επισημαίνοντας ότι κύρια αποστολή της Επιτροπής θα είναι η απόλυτη ενημέρωση του Σώματος, χωρίς αποκλεισμούς, με στόχο την ανάληψη πρωτοβουλιών και δράσεων πολιτικής διεκδίκησης.

Στη συνεδρίαση, κλείνοντας ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας επαναδιατύπωσε τις σταθερές πολιτικές διεκδικήσεις για την υλοποίηση του συνόλου του άξονα της Ολυμπίας Οδού και συγκεκριμένα:

– Την ολοκλήρωση του συνόλου του φυσικού και τεχνικού αντικειμένου του έργου. Καμία έκπτωση, έναντι όλων. Κανένα χιλιόμετρο χαμένο για όλο τον άξονα: Αθήνα – Πάτρα, Πάτρα – Πύργος, Πύργος – Καλό Νερό, Καλό Νερό – Τσακώνα.

– Σύνδεση με όλους τους αναπτυξιακούς πόλους: ΒΙΠΕ Πατρών, Αεροδρόμιο Αράξου, Λιμάνι Κυλλήνης, Λιμάνι Κατακόλου, Αρχαία Ολυμπία..

– Κάθετη διαφωνία με τις οκτώ εργολαβίες. Για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας το έργο είναι ενιαίο. Η ίδια διαφωνία ισχύει και για την αποκοπή από τη Σύμβαση Παραχώρησης.

– Όχι στη Νότια Χάραξη, μετά και την απόφαση του ΣτΕ.

Η σύνθεση της Γνωμοδοτικής Επιτροπής

Η Επιτροπή είναι εννεαμελής και απαρτίζεται, εκτός τους από τρεις Περιφερειακούς Συμβούλους, δύο της πλειοψηφίας, έναν της μειοψηφίας, από πέντε εκπροσώπους φορέων. Συγκεκριμένα συμμετέχουν η Περιφερειακή Ένωση Δήμων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, το ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας, το Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, το Σύλλογο Πτυχιούχων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων Πατρών, το Σύνδεσμο Εργοληπτών Δημοσίων Έργων Ηλείας και τέλος θα οριστεί από τον Περιφερειάρχη ένας υπάλληλος της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων, Τμήματος Συγκοινωνιακών Έργων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Η τοποθέτηση του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολου Κατσιφάρα για τη συγκρότηση Γνωμοδοτικής Επιτροπής

Πηγή: http://www.thebest.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ