Η Ελλάδα μεγάλωσε 9.500 τ.μ.

0
72

Εγκαινιάστηκε η ελληνική πλατεία στη Μαριούπολη της Ουκρανίας, δωρεά του επιχειρηματία Παντελή Μπούμπουρα

Αποστολή στη Μαριούπολη
Αντώνης Τριανταφύλλου

Περπατώντας στη λεωφόρο Μίρου, στο κέντρο της Μαριούπολης, το βλέμμα πέφτει στο ύφασμα που καλύπτει την πρόσοψη ενός κτιρίου, όπου είναι γραμμένη στα ουκρανικά και τα ελληνικά η φράση: «Η Μαριούπολη είναι Ελλάδα». Μπροστά από το πολυώροφο κτίριο εκτείνεται μια μεγάλη πλατεία 9.500 τετραγωνικών μέτρων, η ελληνική πλατεία. Αυτό το πάρκο, το οποίο φιλοδοξεί να καταστεί νέο τοπόσημο, είναι προσωπικό δώρο του Ελληνα επιχειρηματία Παντελή Μπούμπουρα στην πόλη, που είναι κέντρο του Ελληνισμού στην Ουκρανία.

Το ηλιόλουστο απόγευμα του περασμένου Σαββάτου, χιλιάδες Μαριουπολίτες επισκέφθηκαν τη νέα πλατεία της πόλης τους για να τη δουν από κοντά και να παρακολουθήσουν τα εγκαίνιά της. Ελληνικές και ουκρανικές σημαίες στόλιζαν κάθε γωνιά. Μαθητές και νέοι με παραδοσιακές στολές χόρεψαν σε ουκρανικούς και ελληνικούς μουσικούς ρυθμούς, ενώ τον αέρα πλημμύρισε και η ρωμέικη διάλεκτος της αζοφικής από το παραδοσιακό τραγούδι που επέλεξαν οι διοργανωτές για να τιμήσουν την ελληνική ρίζα της πόλης.

Τα εγκαίνια της ελληνικής πλατείας συνέπεσαν με τη γιορτή των 240 χρόνων της Μαριούπολης, δίνοντας ξεχωριστό χρώμα. Ο δήμαρχος της Μαριούπολης Βαντίμ Μποϊτσένκο απέδωσε στον Παντελή Μπούμπουρα το μετάλλιο αριστείας σε ένδειξη σεβασμού για την κατασκευή της ελληνικής πλατείας.
Η ελληνική πλατεία της Μαριούπολης έχει έκταση 9.500 τετραγωνικά μέτρα και υπάρχουν 330 μέτρα ποδηλατόδρομου, 24 σιντριβάνια, 40 φανοστάτες και 21 κάδοι απορριμμάτων, ενώ έχουν φυτευτεί εκατοντάδες δέντρα.

Ο Παντελής Μπούμπουρας, συγκινημένος για την τιμητική βράβευση, υπενθύμισε ότι ο Ελληνισμός έχει βαθιές ρίζες στη Μαριούπολη, αλλά και τη δική του συμβολή στην πρόοδο του τόπου. «Εγώ ήρθα τυχαία στην Ουκρανία το 1997. Είναι εξαιρετικά λίγοι οι Ελληνες που γεννήθηκαν στην Ελλάδα και επέλεξαν να ζήσουν στην Ουκρανία». Μάλιστα, αποκάλυψε και τα επόμενα μεγάλα κοινωνικά έργα του, ένα ελληνικό πάρκο στο Κίεβο και την πλατεία στο ελληνόφωνο χωριό Βαλαβάχα, όπου θα γίνει την επόμενη χρονιά η «Μεγάλη Γιορτή» των Ελλήνων.

«Ο Ελληνισμός στη Μαύρη Θάλασσα μετρά πάνω από 2.000 χρόνια Ιστορίας. Η Ουκρανία είναι μια μεγάλη και φίλη χώρα και ο ελληνικός και ο ουκρανικός λαός έχουν δεσμούς στενούς. Στα 22 χρόνια που δραστηριοποιούμαι στην Ουκρανία τη θεωρώ πατρίδα μου» δήλωσε στη «δημοκρατία» ο Παντελής Μπούμπουρας.
Το Ιδρυμα «Μπούμπουρα» στηρίζει οικονομικά την Ελληνική Κοινότητα Μαριούπολης.

Συχνές είναι οι αποστολές φαρμάκων στα νοσοκομεία της περιοχής αλλά και η ενεργή οικονομική στήριξη δεκάδων ομογενειακών οικογενειών. Το ίδρυμα έχει αναλάβει τις σπουδές δεκάδων μαθητών, ενώ το περασμένο καλοκαίρι φιλοξένησε στη Λήμνο 350 παιδιά από την περιοχή της Μαριούπολης, που βίωσαν τραυματικά τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Βάλσαμο στις πληγές του πολέμου

Ο επιχειρηματίας Παντελής Μπούμπουρας έχει πολύχρονη φιλανθρωπική δραστηριότητα στην Ουκρανία και την περιοχή της Μαριούπολης: «Τα τελευταία χρόνια η χώρα εδώ περνά δύσκολα, ειδικά εξαιτίας του πολέμου και της εισβολής, αλλά ο χρόνος θα τα λύσει αυτά. Προσπαθώ να ανακουφίσω τους Ελληνες της περιοχής από τις πληγές του πολέμου και της φτώχειας. Να τους στηρίξω οικονομικά και να τους ενισχύσω, στο μέτρο των προσωπικών μου δυνατοτήτων» μας δήλωσε ο κ. Μπούμπουρας, διότι, όπως είπε, «με τον πόλεμο οι άνθρωποι αυτοί βρέθηκαν μέσα στο χάος και η Ουκρανία δεν μπορεί να δείξει την απαιτούμενη προσοχή».

 

Πηγή: https://www.dimokratianews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ