Σήμερα η Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου

0
45
Στην έκτη Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου που πραγματοποιείται σήμερα στην Ελούντα της Κρήτης- με βασικό θέμα συζήτησης τα ενεργειακά- θα συμμετάσχει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Η Σύνοδος, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, αναδεικνύει το υψηλό επίπεδο συνεργασίας Ελλάδας και Κύπρου με την Αίγυπτο και τον αναβαθμισμένο ρόλο που οι τριμερείς και πολυμερείς πρωτοβουλίες τους έχουν αποκτήσει στην προώθηση της περιφερειακής σταθερότητας, ασφάλειας και ανάπτυξης, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για την περιοχή. Συν τοις άλλοις, οι πρωτοβουλίες Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου για την οριοθέτηση ΑΟΖ, σε συνδυασμό με την πορεία των ερευνών και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, είναι στην ατζέντα των αρχηγών κρατών, και μάλιστα υπό τις νέες εξελίξεις με τις απειλές Ερντογάν για τη γεώτρηση που αναμένεται να γίνει έως το τέλος του χρόνου στο “οικόπεδο 10” της κυπριακής ΑΟΖ.
«Ατζέντα» και οι 3 διμερείς συναντήσεις
Από τις 10:00 μέχρι τις 11:30 θα λάβουν χώρα τρεις διμερείς συναντήσεις μεταξύ του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, του Προέδρου της Δημοκρατίας της Κύπρου κ Αναστασιάδη και του Προέδρου της Δημοκρατίας της Αιγύπτου κ Ελ-Σίσι.
Πρώτον, η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη θα εστιάσει σύμφωνα με πληροφορίες, στη στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας ενόψει της εξόρυξης στην κυπριακή ΑΟΖ, στις εξελίξεις σε σχέση με το Κυπριακό και στο συντονισμό των δύο χωρών στο πλαίσιο των τριμερών και πολυμερών σχημάτων της Ανατολικής Μεσογείου.
Δεύτερον, η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο θα εστιάσει στις περιφερειακές εξελίξεις, στη διμερή οικονομική συνεργασία (ειδικά επέκταση των ελληνικών εξαγωγών και ελληνικές επενδύσεις στην Αίγυπτο δεδομένης της δημιουργίας του «Νέου Καΐρου» και την κατασκευή της δεύτερης Διώρυγας του Σουέζ) και στις διαβουλεύσεις για οριοθέτηση της ΑΟΖ.
Στις 11:30 oι Επικεφαλής των τριών αποστολών θα έχουν κατ’ ιδίαν συνάντηση. Στη συνέχεια, συνοδευόμενοι από τους Υπουργούς Εξωτερικών και Ενέργειας, θα συζητήσουν ζητήματα ενεργειακής ασφάλειας, περιφερειακής σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο καθώς και σχέσεις ΕΕ – Αιγύπτου.
Ποιοι θα συνοδεύουν τον Πρωθυπουργό
Τον Πρωθυπουργό θα συνοδεύουν ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης, ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και ΕνημέρωσηςΝίκος Παππάς, ο Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Ομογένειας Τ.Κουίκ, ο Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στ. Πιτσιόρλας και ο Υφυπουργός Εργασίας αρμόδιος για θέματα Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τ. Πετρόπουλος.
Διμερείς και τριμερείς συναντήσεις μεταξύ των Υπουργών Ενέργειας, Ψηφιακής Πολιτικής, Οικονομίας και Ομογένειας. Ενώ θα λάβει χώρα διευρυμένο γεύμα εργασίας των τριών αντιπροσωπειών το οποίο θα εστιάσει στην τριμερή συνεργασία στους τομείς της οικονομίας, της ψηφιακής πολιτικής, του περιβάλλοντος και της ομογένειας.
Tα κείμενα που θα υπογράψουν οι «τρεις»
Κατά την 6η Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας Κύπρου Αιγύπτου πρόκειται να υιοθετηθεί «Κοινή Δήλωση» και να υπογραφούν τα εξής κείμενα:
1. Διμερής Συμφωνία Κοινωνικής Ασφάλισης Ελλάδας-Αιγύπτου
2. Επιστολή Προθέσεων μεταξύ Egyptian Countryside
3. Τριμερές Μνημόνιο Συνεργασίας στον Τομέα της Εκπαίδευσης
4. Τριμερές Μνημόνιο Συνεργασίας στον Τομέα Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και Επιχειρηματικότητας
5. Τριμερές Μνημόνιο Συνεργασίας με αντικείμενο την Τεχνική Συνεργασία Τελωνείων
6. Τριμερές Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ Φορέων Προώθησης Επενδύσεων (Enterprise Greece με αντίστοιχους φορείς Κύπρου-Αιγύπτου)

Πηγή: iefimerida.gr

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ