Για την ανεργία και τον ΟΑΕΔ

0
79
Η ανεργία στην πατρίδα μας, όπως και στον νομό Αχαΐας, παραμένει κορυφαίο πρόβλημα. Η Νέα Δημοκρατία έχει θέσει ως πρώτη προτεραιότητα την αναζήτηση πολιτικών που θα οδηγήσουν στην πιο γρήγορη αποκλιμάκωσή της είτε μέσω προσέλκυσης επενδύσεων είτε μέσω καινοτομιών στην παραγωγή που θα φέρουν καλοπληρωμένες δουλειές.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η ανεργία μειώνεται. Αυτή η «μείωση» όμως προκύπτει ως αποτέλεσμα από τη μια της φυγής χιλιάδων νέων επιστημόνων στο εξωτερικό και από την άλλη της κατίσχυσης των ευέλικτων μορφών εργασίας.
Γιατί εκεί φτάσαμε με την κυβέρνηση της πρώτης φοράς αριστεράς: Να πανηγυρίζει η υπουργός Εργασίας κ. Αχτσιόγλου που οι προσωρινά ή εκ περιτροπής απασχολούμενοι ξεπερνούν αυτούς που πιάνουν δουλειά με σχέση αορίστου χρόνου!
Τα στοιχεία – που αποκαλύπτουν την πραγματικότητα που βιώνουν οι Έλληνες – είναι συντριπτικά: Οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης – στις νέες προσλήψεις – το μήνα Αύγουστο του 2018, στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου, εκτοξεύτηκαν στο 55,88%, ενώ η πλήρης απασχόληση συρρικνώθηκε στο 44,12%!
Όσο για το ύψος των μισθών… Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ – πέρα από τη γενιά των 360 ευρώ – δημιούργησε τη γενιά των 60 – 100 ευρώ τοο μήνα. Στην Ελλάδα του 2018 περίπου 127.000 εργαζόμενοι εισπράττουν μεικτό μηνιαίο μισθό έως 100 ευρώ. Πρόκειται για ωρομίσθιους, συνήθως νέους στην ηλικία, οι οποίοι αμείβονται με 2 έως 3 ευρώ την ώρα! Και, κυρίως, το συνολικό ποσοστό της ανεργίας μειώνεται με πολύ αργούς ρυθμούς βρισκόμενο ακόμα κοντά στο 20%.
Στη δική μας πολιτική πρόταση δεν κυριαρχούν μόνο επιδοματικές πολιτικές. Θέλουμε τους Έλληνες δημιουργικούς και παραγωγικούς και όχι «εθισμένους» ή επαναπαυμένους στο επίδομα ανεργίας και στα κοινωφελή προγράμματα εργασίας. Στην Αχαΐα δοκιμάζονται και αυτά αλλά δεν δίνουν παρά μόνο προσωρινή λύση…
Επιπλέον, εμείς στη Νέα Δημοκρατία θέλουμε τον ΟΑΕΔ «αιχμή του δόρατος» για την αντιμετώπιση της ανεργίας και όχι να λειτουργεί ως το «χαλί» κάτω από το οποίο κρύβεται το τεράστιο πρόβλημα της ανεργίας.
Βασικός μας στόχος είναι η δημιουργία βιώσιμων και ποιοτικών θέσεων εργασίας μέσα από συγκεκριμένες παρεμβάσεις: Οι άνεργοι δηλαδή να επανεκπαιδευτούν σε δεξιότητες που έχουν αυξημένη ζήτηση σε αναπτυσσόμενους κλάδους της οικονομίας, να δοθούν φορολογικά και άλλα κίνητρα – όπως η μείωση του εταιρικού φόρου στο 20% από 29% και στα μερίσματα στο 5% από 15% – για τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων και επομένως τη μείωση της ανεργίας και της φοροαποφυγής και τέλος να υπάρξει στοχευμένη προστασία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.
Επιδίωξή μας είναι η ισχυρή ανάπτυξη, της τάξεως του 3% – 4% τα επόμενα χρόνια, οι ιδιωτικές επενδύσεις να φθάσουν τα 100 δισ. σε μία τετραετία ώστε να δημιουργούνται ετησίως 100.000 νέες θέσεις εργασίας. Μέριμνά μας, επίσης, είναι τα προγράμματα τα οποία ανακοινώνει ο ΟΑΕΔ να προσφέρουν εξειδίκευση και λύσεις. Γιατί συμφωνώ με την αγωνία που εκφράζουν άνθρωποι της αγοράς εργασίας, ότι δηλαδή στα προγράμματα του ΟΑΕΔ θα μπορούσαν να καταρτίζονται 70% περισσότεροι άνεργοι.
Το ενδιαφέρον μας λοιπόν για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της ανεργίας είναι πραγματικό, όπως και η πίστη μας στη Νέα Δημοκρατία στον καθοριστικό ρόλο του ΟΑΕΔ στο σχέδιο που εκπονούμε για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Και είναι η δική μου δέσμευση πως θα κάνω ό, τι είναι δυνατόν ώστε να προσελκύσω νέες δουλειές στον Νομό Αχαΐας. Με σχέδιο και βούληση μπορούμε να τα καταφέρουμε!
Του ΙΑΣΟΝΑ ΦΩΤΗΛΑ*
* Ο Ιάσων Φωτήλας είναι βουλευτής Αχαΐας και αν. τομεάρχης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας

 

Πηγή: http://pelop.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ