Κοινή δυσπιστία για τον ΧΥΤΑ Αιγείρας

0
57
Με μία δέσμευση υπηρεσιακών παραγόντων για ενδελεχή έλεγχο της μόλυνσης που πιθανά έχει επιφέρει στο περιβάλλον και κυρίως στον υδροφόρο ορίζοντα, ο υπερκορεσμός του ΧΥΤΑ Αιγείρας, έφυγαν χθες από την Περιφέρεια οι πολίτες και φορείς της ανατολικής Αιγιάλειας, οι οποίοι μετά από ένα 9μηνο αιτημάτων τους, κατάφεραν να συναντηθούν με τον περιφερειάρχη Απόστολο Κατσιφάρα.

 

ΣΥΣΚΕΨΗ
Τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα έφτασαν με πούλμαν στην Πάτρα και αιφνιδιάστηκαν όταν όχι μόνο έγιναν δεκτά από την πολιτική και υπηρεσιακή ηγεσία της ΠΔΕ, αλλά κλήθηκαν να είναι όλοι παρόντες στην αίθουσα συσκέψεων και όχι να γίνει διάλογος με αντιπροσωπεία τους.
Ο κ. Κατσιφάρας, μαζί με τους αντιπεριφερειάρχες Ν. Μπαλαμπάνη και Δ. Δριβίλα, εμφανίστηκε δεκτικός και ζήτησε να μιλήσουν όλοι, αν και οι επιτελείς των κατοίκων, έχοντας πολυσέλιδο υπόμνημα και βίντεο επιζητούσαν διάλογο για το περιεχόμενό τους, χαρακτηρίζοντας την κίνηση της άλλης πλευράς «επικοινωνιακό σόου»!

 

ΑΙΤΗΜΑ
Στην ουσία της συνάντησης, η πλευρά που αντιδρά στην επαναλειτουργία του ΧΥΤΑ (με εισαγγελική εντολή), ζήτησε από την ΠΔΕ να κλείσει προσωρινά τον «σκουπιδότοπο», αφού ο νόμος της δίδει μια τέτοια αρμοδιότητα, με το αιτιολογικό ότι ακόμα και τα έργα καλής λειτουργίας που εκτέλεσε εκεί ο δήμος, δεν αποδίδουν και η καταστροφή συνεχίζεται.
Ο κ. Κατσιφάρας δεν απάντησε επ’ αυτού, είπε όμως ότι η ΠΔΕ έχει αποδείξει έμπρακτα το ενδιαφέρον της για να σταματήσει η επί χρόνια κακή λειτουργία του ΧΥΤΑ, «αποκαλύπτοντας» πως έχει βοηθήσει πολύ το δήμο να εκπονήσει το αίτημα νέας αδειοδότησης από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, εφόσον αυτό καλύπτει να προαπαιτούμενα της νομοθεσίας.

ΕΥΘΥΝΕΣ
Από τη συζήτηση διεφάνη μάλιστα, πως η Περιφέρεια αναγνωρίζει, στην όλη εξέλιξη του θέματος των απορριμμάτων, πολλές πολιτικές και διαχειριστικές ευθύνες του δήμου -όπως η απουσία του από τον περιφερερειακό σχεδιασμό διαχείρισης των στερεών αποβλήτων- ενώ εμφανίστηκε έτοιμη να εμπλακεί και η ίδια στη διερεύνηση βλαβών της επίμαχης περιοχή, αφού παραδέχτηκε ότι τα αποτελέσματα μετρήσεων από τις τρεις γεωτρήσεις που έγιναν στο ΧΥΤΑ, δεν έχουν φθάσει καν σε αυτήν.
ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ
Οι κάτοικοι υποστήριξαν πως έχουν την ένδειξη ότι μία από τις μετρήσεις δίνει ξεκάθαρο αρνητικό αποτέλεσμα μόλυνσης, γι’ αυτό και αποκρύπτεται από το δήμο, στο άκουσμα του οποίου επιχειρήματος, υπηρεσιακός συνεργάτης του κ. Κατσιφάρα, τους ανακοίνωσε ότι η ΠΔΕ σε 10 ημέρες θα κάνει δικές της γεωτρήσεις και μετρήσεις στον ΧΥΤΑ, ώστε να διαπιστωθεί ποια είναι η αλήθεια.
Η κίνηση ικανοποίησε εν μέρει τους κατοίκους, αφού πιστεύουν ότι έτσι θα αποκαλυφθεί «ένα έγκλημα που επιχειρεί να κουκουλώσει ο δήμος».

 

Η Επιτροπή Αγώνα κατά του ΧΥΤΑ Αιγείρας, κατέθεσε στην Περιφέρεια, δύο βίντεο, που τραβήχτηκαν προ ημερών και στα οποία αποδεικνύεται η «αναποτελεσματικότητα των έργων που έχουν ολοκληρωθεί» όπως κάτοικοι και φορείς υποστηρίζουν. Στο πρώτο βίντεο φαίνονται τα στραγγίδια τα οποία παράγονται από τα σκουπίδια να διαφεύγουν εκτός κυττάρου και τα νερά της βροχής να εισέρχονται σε αυτό πολλαπλασιάζοντάς. Στο άλλο βίντεο, το λαγγάδι συνεχίζει να καπνίζει από τη φωτιά του πολλούς μήνες πριν ξέσπασε εκεί, ενώ διακρίνεται και μια μικρή κατολίσθηση. Ετσι η επιτροπή καταλήγει στο αβίαστο συμπέρασμα, ότι ο ΧΥΤΑ δεν μπορεί να πάρει ποτέ νόμιμη άδεια λειτουργίας.
«Το κύτταρο καταρρέει και η ογκομέτρηση που έχουμε κάνει δείχνει πάνω από τη διπλάσια ποσότητα σκουπιδών να έχουν εναποτεθεί εκεί», είπε στον κ. Κατσιφάρα ο εκπρόωπος της ΕΚ Τριαντάφυλλος Οικονόμου.

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΥ

Πηγή:http://www.pelop.gr/

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ