Πόλη ελεύθερη, αλλά ανύπαρκτη

0
54

Την επέτειο της απελευθέρωσης της Πάτρας από τους Τούρκους, 4 Οκτωβρίου
του 1828, µνηµόνευσε ο Νίκος Τζανάκος, πρώην πρόεδρος του δηµοτικού
συµβουλίου, µε ιστορικού ενδιαφέροντος παρέµβασή του, όπου σηµειώνει
µεταξύ άλλων:

‘Οπως είναι γνωστό η Πάτρα, παρότι ήταν από τις πρώτες πόλεις που επαναστάτησαν το 1821, δεν κατάφερε να απελευθερωθεί από τους Τούρκους παρά επτά χρόνια αργότερα, το 1828 και µάλιστα µετά από την παρέµβαση των Γάλλων. Η τρίτη Γαλλική Μεραρχία, του εκστρατευτικού σώµατος υπό τον Μαιζών, αποβιβάσθηκε στην Πάτρα, στις 3 Οκτωβρίου του 1828. Τα πλοία της στρατιάς του Μαιζών, έπιασαν απέναντι από το ναό του Αγίου Ανδρέα.

Οι Γάλλοι αποβιβάστηκαν στην Πάτρα, στις 4 Οκτωβρίου. Μπήκαν στο κάστρο στις 7 το βράδυ και η επίσηµη παράδοση της πόλης, πραγµατοποιήθηκε στις 8 Οκτωβρίου του 1828 το πρωί. Την παράδοση του φρουρίου της Πάτρας υπέγραψαν από τους Γάλλους, ο ταγµατάρχης ιππότης Λοστέντ, ο λοχαγός Λιεφρουά και ο υπολοχαγός κόµης Φουκώντ και από τους Τούρκους ο διοικητής του κάστρου Χατζή Αβδούλ Αγάς, ο ηγέτης των τουρκοπατρινών Χατζή Ασαδίκ, ο µουφτής της πόλης Χατζή Αχµέτ και ο αρχηγός των Λαλαίων Φειζούλ Αγάς.

Ο ίδιος ο Μαιζών (ο οποίος δεν ήταν παρών τις ηµέρες της απελευθέρωσης) σε επιστολή του στις 11 Οκτωβρίου 1828, περιγράφει τον τρόπο µε τον οποίο έγινε η παράδοση, του φρουρίου της Πάτρας. Το θέαµα της ερήµου και της κατεστραµµένης υπαίθρου, περιγράφεται από τους Γάλλους στρατιωτικούς, ως συγκινητικό.

Ο Μανζάρ γράφει, ότι η Πάτρα ήταν µια ερηµιά, όπου δεν έβλεπες παρά µόνο στάχτες. Ούτε ίχνος δένδρων. Το 1828, απέµειναν τέσσερα σπίτια όρθια, η πεδιάδα παρουσίαζε εικόνα κεφαλής κουρεµένου νεοσύλλεκτου, κατά τους Μανζάρ, Πουκεβίλ. Η Πάτρα ήταν γεµάτη από ένα σωρό ερειπίων. Είχε ολοκληρωτικά καταστραφεί, τίποτα δεν θύµιζε το παρελθόν της». Η περιγραφή του Μανζάρ, επιβεβαιώνει πως στην ουσία δεν υπήρχε πόλη, τις πρώτες µέρες της απελευθέρωσης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ