Πάτρα:«Κούρεμα» και αποζημίωση για δάνειο σε ελβετικό φράγκο-Απόφαση…οδηγός!

0
70
Με μια απόφαση που μπορεί να αποτελέσει οδηγό για τα δικαστικά χρονικά της χώρας, το Πολυμελές Πρωτοδικείο Πατρών, δικαίωσε τον περασμένο Αύγουστο, Πατρινή δανειολήπτρια, ενώ επιδίκασε και αποζημίωση για ηθική βλάβη, τόσο στην ίδια, όσο και στον αδελφό της που έχει συνυπογράψει ως εγγυητής.
Στην 53 σελίδων δικαστική απόφαση, το Πολυμελές Πρωτοδικείο Πατρών δέχθηκε την αγωγή που κατέθεσαν εναντίον τράπεζας, η δανειολήπτρια και ο εγγυητής της, δια της πληρεξουσίου δικηγόρου τους, Ελενας Φιλοπούλου, η οποία αφορούσε τροποποιητική σύμβαση, για μεταβολή του στεγαστικού της δανείου, από ευρώ σε ελβετικό φράγκο.
Υπενθυμίζεται ότι το 2007, χιλιάδες δανειολήπτες πήραν ή μετέτρεψαν τα στεγαστικά τους δάνεια σε ελβετικό φράγκο και σήμερα είναι καταχρεωμένοι και εγκλωβισμένοι, καθώς η ισοτιμία του ξένου νομίσματος, αποδεσμεύθηκε από το ευρώ, και εκτινάχθηκε στα ύψη.
Πολλοί είναι οι δανειολήπτες σε Ελβετικό φράγκο που έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη, κατηγορώντας τις τράπεζες, ότι δεν τους είχαν ενημερώσει για τους συναλλαγματικούς κινδύνους, αυτών των τραπεζικών προϊόντων, ενώ αυτές τις ημέρες αναμένεται και σχετική απόφαση του Αρείου Πάγου για την οριστική ρύθμιση του προβλήματος.
Στη συγκεκριμένη υπόθεση, είναι ενδεικτικό να αναφερθεί ότι το ανεξόφλητο κεφάλαιο του δανείου ήταν σχεδόν 60.000 ευρώ και μετατράπηκε στο ποσό των 100.000 Ελβετικών φράγκων. Ομως, με την αποδέσμευση και την ανατίμηση του νομίσματος που ακολούθησε, η μηνιαία δόση του δανείου εκτοξεύθηκε από το ποσό των 507,90 ευρώ κατά την 7/12/2007 σ’ εκείνο των 683,91 ευρώ κατά την 7/3/2017.
Το δικαστήριο της Πάτρας, έκρινε ότι ήταν υποχρέωση της τράπεζας να ενημερώσει τους αντισυμβαλλομένους της, σχετικά με τον κίνδυνο από ενδεχόμενη διακύμανση της συναλλαγματικής ισοτιμίας, σε περιπτώσεις δανείων σε συνάλλαγμα ή με ρήτρα συναλλάγματος.
Έτσι, το Πολυμελές Πρωτοδικείο Πατρών με την απόφασή του, αναγνώρισε ότι είναι ολικώς άκυρη ως καταχρηστική, η καταρτισθείσα μεταξύ της τράπεζας, της δανειολήπτριας και του εγγυητή της, τροποποιηθείσα σύμβαση τοκοχρεωλυτικού στεγαστικού δανείου, από το νόμισμα του ευρώ, σ΄ εκείνο του ελβετικού φράγκου.
Ακόμα, αναγνώρισε την υποχρέωση της εναγομένης τράπεζας, αφενός να δεχθεί την αποπληρωμή του στεγαστικού δανείου στο εγχώριο νόμισμα του ευρώ και αφετέρου να συνυπολογίσει σε ευρώ όλες τις χρεώσεις, δηλαδή τους τόκους των δόσεων και τις καταβολές που πραγματοποιήθηκαν με ισοτιμία ελβετικού φράγκου, και όσες θα πραγματοποιηθούν στο μέλλον, με βάση το αρχικό ποσό των ευρώ που εκταμιεύθηκε και το οποίο ήταν ποσού 65.000 ευρώ.
Παράλληλα, το δικαστήριο υποχρεώνει την εναγομένη τράπεζα να καταβάλει τόσο στη δανειολήπτρια όσο και στον εγγυητή της, το ποσό των 4.000 ευρώ, ως χρηματική ικανοποίηση λόγω της ηθικής βλάβης που υπέστησαν και μαζί το ποσό των 500 ευρώ για δικαστικά έξοδα.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Πηγή: http://pelop.gr

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ