Μοχλός ανάπτυξης και ευημερίας το Χιονοδρομικό-Αναγκαία η αναβάθμιση εγκαταστάσεων

0
62
Τα Καλάβρυτα, τον χειμώνα του 2018, για πρώτη φορά στην ιστορία τους βρέθηκαν στην υψηλότερη θέση ανάμεσα στους χειμερινούς προορισμούς. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΤΕ, με τον οποίο συνεργάζεται για την έκδοση των στατιστικών ο Σύνδεσμος Τουριστικών Γραφείων Δυτικής Ελλάδος, η αύξηση του εσωτερικού τουρισμού με προτίμηση τα Καλάβρυτα, ήταν, φέτος, στο 25%.
Ιστορικό ρεκόρ αποτελεί, η 1η θέση ανάμεσα στους χειμερινούς προορισμούς για το πρώτο τρίμηνο του 2018, καθώς και, η 6η θέση που εξασφάλισαν τα Καλάβρυτα στην προτίμηση των Ελλήνων για το 2018 (με πρώτη την Αθήνα και δεύτερη την Θεσσαλονίκη), σύμφωνα με τις σημαντικές ανακοινώσεις που έγιναν πρόσφατα από τον ΣΕΤΕ και το γνωστό portal για online τουριστικές κρατήσεις Trivago.gr.
Αδιαμφισβήτητα όμως, το Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων, αποτελεί τον πυλώνα του χειμερινού τουρισμού και ανάπτυξης των Καλαβρύτων, της Αχαΐας και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Η επισκεψιμότητα του χιονοδρομικού κέντρου κατά την χειμερινή περίοδο ανέρχεται στους 150.000και πλέον επισκέπτες, θέτοντας, τις βάσεις για την ανάπτυξη των Καλαβρύτων καθώς και την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.
Το Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων, ως αμιγής δημοτική επιχείρηση, λειτουργεί ανελλιπώς από το 1988.Τον Δεκέμβριο του 2009 η δημοτική επιχείρηση μετατράπηκε σε Ανώνυμη Εταιρεία του Δήμου Καλαβρύτων, με την επωνυμία Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων ΑΕ ΟΤΑ(ΝΠΙΔ) και λειτουργεί σύμφωνα με τον νόμο περί Ανωνύμων Εταιρειών. Βασικός και κύριος μέτοχος είναι ο Δήμος Καλαβρύτων με ποσοστό 98,07 %, και οι λοιποί μέτοχοι είναι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (1,54% μ.κ.) και η ΠΕΔ (Περιφερειακή Ενωση Δήμων) Δυτικής Ελλάδος (0,39% μ.κ.).
Η ορθολογιστική διαχείριση της ΑΕ ΟΤΑ Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων ως Νομικό Απολογισμός του Χιονοδρομικού για την περίοδο 2017 – ’18 και προγραμματισμός για το νέο χειμώνα, στο 1ο Αναπτυξιακό Συνέδριο των Καλαβρύτων.
Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου(ΝΠΙΔ)εγγυάται την βιωσιμότητα της επιχείρησης, παρά την μεγάλη αύξηση του ΦΠΑ από 13% σε 24% που υπέστη το 2015, και την οποία απορρόφησε, εν μέσω οικονομικής κρίσης. Από την διαχείριση που πραγματοποιείται τα τελευταία χρόνια, με παραμέτρους οικονομίας, αποδοτικότητας και παραγωγικότητας, με συνετή και σώφρονα χρήση, πόρων μέσων και προσωπικού, με αυστηρό περιορισμό περιττών εξόδων, και με αξιοποίηση κάθε πιθανής πηγής εσόδων, χωρίς να υστερεί σε ασφάλεια, αξιοπιστία, ταχύτητα, και με υψηλό επίπεδο παροχής υπηρεσιών, το ΧΚΚ, έχει διαχειριστικά, λειτουργική κερδοφορία προ αποσβέσεων επί οχτώ συνεχόμενα έτη, από το 2010 μέχρι και σήμερα. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν έχει καμία δυνατότητα επιχορήγησης ή κρατικής ενίσχυσης από κάποιον φορέα, σε αντίθεση με τα περισσότερα χιονοδρομικά κέντρα της Ελλάδας. Είναι ίσως το μοναδικό Χιονοδρομικό Κέντρο στην ελληνική επικράτεια, που το καταφέρνει αυτό αποδεικνύοντας πως είναι δυνατή η βιωσιμότητα χιονοδρομικών κέντρων, όχι μόνο στην Βόρεια Ελλάδα, άλλα και στα νοτιότερα σημεία της Ευρώπης.
Η επιχείρηση του ΧΚΚ έχει έντονο κοινωνικό και αναπτυξιακό χαρακτήρα. Κατά την χειμερινή περίοδο στο Χιονοδρομικό απασχολούνται 130 εργαζόμενοι (70 άμεσοι μέσω εποχιακών συμβάσεων, και 60 έμμεσοι μέσω συμβάσεων τρίτων) αξιοποιώντας το ανθρώπινο δυναμικό και συμβάλλοντας ενεργά στη μείωση της ανεργίας της ευρύτερης περιοχής. Πάνω από το 1/3 του κύκλου εργασιών της επιχείρησης διατίθεται σε μισθοδοσίες, ασφαλιστικά ταμεία και λοιπές εισφορές.
Τα ανωτέρω αποτελέσματα, με την περσινή περίοδο να είναι η αποδοτικότερη των τελευταίων ετών, προέκυψαν από την εφαρμογή πρωτότυπων ιδεών, και υποδομών με γνώμονα τη βελτιστοποίηση των παρεχόμενων υπηρεσιών αξιοποιώντας όλους τους διαθέσιμους πόρους.
Ενδεικτικά αναφέρονται κάποια παραδείγματα νέων παροχών που πλέον διατίθενται, όπως το infokiosk που λειτουργεί στην κεντρική πλατεία των Καλαβρύτων με εκδοτήρια και κέντρο πληροφοριών, τα ολοκληρωμένα οικονομικά πακέτα με την αυτοματοποίηση του allinclusive, μέσω μίας νέας, πρωτότυπης, δυναμικής, πλατφόρμας e-booking, η μεταφορά χιονοδρόμων και επισκεπτώναπό τα Καλάβρυτα προς το Χιονοδρομικό Κέντρο και αντίστροφα, κ.ά.
Η δημιουργία νέων υποδομών και δραστηριοτήτων, όπως η νέα πίστα με δικό της αναβατήρα αποκλειστικά για παιδιά κάτω από το κεντρικό σαλέ στη βάση του Χιονοδρομικού, η νέα πίστα αρχαρίων μήκους 2500μ. (Αρμονία), η νέα μαύρη πίστα (Φοίβη), οι ειδικές διαδρομές για SkiBike, οι νέες πίστες για διενέργεια ελκήθρου, νέες διαδρομές για Snowmobile, το γήπεδο για Snowvolley, κ.ά. αναβάθμισαν το Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων σε θεματικό πάρκο χειμερινού εναλλακτικού τουρισμού.

 

Στο ανταγωνιστικό περιβάλλον που δραστηριοποιείται η επιχείρηση του ΧΚΚ, αναπόφευκτα γίνεται σύγκριση με το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού (ΧΚΠ) το οποίο βρίσκεται σε ίση απόσταση από την Αθήνα με αυτή των Καλαβρύτων, και έχει ήδη ολοκληρώσει έργα αναβάθμισης ύψους περίπου 30 εκ. ευρώ. Μέσω ευρωπαϊκής και κρατικής ενίσχυσης, εγκαταστάθηκαν σύγχρονοι αναβατήρες τελευταίας τεχνολογίας, τοποθετώντας το σε επίπεδο εγκαταστάσεων πάνω από τον μέσο όρο των υπολοίπων ευρωπαϊκών Χιονοδρομικών κέντρων.
Η παλαιότητα των αναβατήρων του Χιονοδρομικού Κέντρου Καλαβρύτων (ΧΚΚ)με το μεγαλύτερο μέρος των εγκαταστάσεων να έχει κατασκευασθεί στα τέλη του 1980 απαιτεί αυξημένη, συνεχή και δαπανηρή συντήρηση και χρήζουν αντικατάστασης με νέους σύγχρονους, ταχύτερους, ώστε να μπορεί να εξασφαλίσει το ΧΚΚ την λειτουργία του, χωρίς προβλήματα, για τα επόμενα 30 χρόνια.
Ο εκσυγχρονισμός των υποδομών του Χιονοδρομικού Κέντρου Καλαβρύτων, μέσω αναπτυξιακού προγράμματος, αποτελεί μονόδρομο για την Αχαΐα και την οικονομική επιβίωση των επιχειρήσεων, των επαγγελματιών και των δημοτών της ευρύτερης περιοχής των Καλαβρύτων.
Με δεδομένα τα ανωτέρω, και την επιχείρηση του ΧΚΚ στην αιχμή του δόρατος του χειμερινού τουρισμού της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, τα ίδια κεφάλαια του Χιονοδρομικού δεν επαρκούν και δεν υπάρχει δυνατότητα περαιτέρω ανάπτυξης. Είναι επιτακτική ανάγκη, για το Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων, να ενισχυθεί μέσω της ένταξής του σε αναπτυξιακό πρόγραμμα ή στο ΠΔΕ, όπως έγινε και με το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού. Με την βοήθεια της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας – και είμαστε βέβαιοι ότι ο Περιφερειάρχης θα το στηρίξει αμέριστα – να προχωρήσουν έργα συντήρησης και αναβάθμισης, βελτιώνοντας με αυτό τον τρόπο την ανταγωνιστικότητα του και ενισχύοντας περαιτέρω τη τουριστική ανάπτυξη, όχι μόνο της ευρύτερης περιοχής των Καλαβρύτων, άλλα και της Περιφέρειας της Δυτικής Ελλάδας.
Με πρωτοβουλία του Δήμου Καλαβρύτων, που είναι και ο βασικός μέτοχος του Χιονοδρομικού και της επιχείρησης μας, έχουν συνταχθεί όλες οι απαιτούμενες μελέτες και σχέδια για την αναβάθμιση, τον εκσυγχρονισμό και την βελτίωση των εγκαταστάσεων του που περιλαμβάνουν αντικατάσταση των αναβατήρων με σύγχρονους αποσυμπλεκόμενους, νέες πίστες, ηλεκτρονικό εισιτήριο, κτηριακά έργα, προμήθεια νέου και σύγχρονου μηχανολογικού εξοπλισμού κ.ά.
Προσδοκούμε, αναμένουμε και ελπίζουμε ότι αυτές οι μελέτες και αυτή η τεκμηριωμένη πρόταση μας, θα υποστηριχθεί και θα ενταχθεί σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα της ΠΔΕ ή του Υπουργείου Τουρισμού και Ανάπτυξης με προοπτική να ξεκινήσει η διαδικασία αναβάθμισης των εγκαταστάσεων μας, να ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες εργασίες και προμήθειες οι οποίες θα κάνουν το ΧΚΚ να σταθεί επάξια στον ανταγωνισμό, και να επιζήσει τα επόμενα 30 χρόνια.

 

Πηγή: http://pelop.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ