Επιβεβαιώνουν τις αυθαιρεσίες αλλά παραμένουν στις παραλίες!

0
117

ΑΠΑΝΤΟΥΝ ΤΡΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΣΤΟ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟ, ΑΛΛΑ ΟΙ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΕΙΣ ΑΡΓΟΥΝ…

Η Υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου επιβεβαιώνει ότι η εξοχική  κατοικία του δημάρχου της Πάτρας Κώστα Πελετίδη στ’ Αραχωβίτικα βρίσκεται εκτός ζώνης αιγιαλού και ένα τμήμα αυτής εντός ζώνης παραλίας. Η Υφυπουργός, που απάντησε σε μια συνολική ερώτηση του Προέδρου του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος και ανεξάρτητου βουλευτή Νίκου Νικολόπουλου, επικαλείται απόσπασμα τοπογραφικού διαγράμματος που συνοδεύει το υπ. αριθμ 581Δ/90 ΦΕΚ καθορισμού οριογραμμών αιγιαλού και παραλίας.

Εκτός από την κ. Παπανάτσιου, απαντήσεις έδωσαν και οι Υπουργοί Εσωτερικών Αλέξανδρος Χαρίτσης και Υποδομών Χρ. Σπίρτζης. Κοινή συνισταμένη των απαντητικών εγγράφων είναι η «αλληλοσυγκρουόμενη» σχέση των Υπουργείων που δεν επιτρέπει την άμεση δράση τους στην καταλυτική προτροπή του ανεξάρτητου βουλευτή, ο οποίος ζητούσε να μάθει «ποιες μέρες και ώρες θα κατεδαφισθούν τα αυθαίρετα στις παραλίες»!

Ο κ. Χαρίτσης είναι στην απάντησή του ο λιγότερος «ομιλητικός». Αρκείται ν’ αναφέρει ότι: «Το Υπουργείο Εσωτερικών έχει ζητήσει στοιχεία από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου- Δυτικής Ελλάδας και Ιουνίου, με το υπ’ αριθμ πρωτ. 45309/31-08-2018 έγγραφο και μόλις περιέλθει η σχετική απάντηση, θα ενημερωθεί η Βουλή των Ελλήνων με νεότερο έγγραφό μας…».

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης δίνει περιγραφική χροιά στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που σχετίζεται με την εκτέλεση πράξεων κατεδάφισης και αποκατάσταση ζημιών.

Επακριβώς αναφέρει:

«Στο ΦΕΚ 149 Α/10.8.2018 δημοσιεύτηκε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου «Επείγοντα μέτρα για την εκτέλεση πράξεων κατεδάφισης και την αποκατάσταση ζημιών από τις ζημιές 23η και 24η Ιουλίου 2018» στην οποία μεταξύ άλλων ορίζονται τα κάτωθι:

  • Με διάταξη του δεύτερου εδαφίου της περιπτ. Α’ της παρ. 1 του Πρώτου Άρθρου, καθορίζεται ότι:

«Ειδικά οι πράξεις κατεδάφισης που εκδίδονται κατ’ εφαρμογής της παρ. 1 του άρθρου 52 του ν. 4559/2018 και αφορούν αυθαίρετες περιφράξεις και περιτοιχίσεις που έχουν ανεγερθεί κατά παράβαση του άρθρου 23 του ν. 1337/1983 (Α’ 33) δύναται να εκτελούνται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, κατόπιν διαβίβασής τους από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας και με σύμφωνη γνώμη του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών. Για την εκτέλεση των πράξεων κατεδάφισης του παρόντος εφαρμόζεται το πρώτο εδάφιο της παρ. 4 του άρθρου 52 του ν. 4559/2018.»

  • Με την περιπτ. Β’ της παρ. 3 του Πρώτου Άρθρου καθορίζεται ότι:

«Με απόφαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών ανατίθεται σε υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Υποδομών και Μεταφορών, σύμφωνα με τη διάταξη του δεύτερου εδαφίου της περιτ. Α’ της παρ. 1 του παρόντος και καθορίζεται οι λεπτομέρειες για την εφαρμογή της».

Σύμφωνα με τα ανωτέρω πράξεις κατεδάφισης που θα διαβιβαστούν από τον Υπουγό Περιβάλλοντος και Ενέργειας και αφορούν αυθαίρετες περιφράξεις και περιτοιχίσεις που έχουν ανεγερθεί κατά παράβαση του άρθρου 23 του ν. 1337/1983 (Α’ 33), δύναται, μετά από έκδοση της σχετικής Απόφασης (περιπτ. Β’ της παρ 3 του πρώτου Άρθρου), να υλοποιούνται από Υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Υποδομών του Υπουργείου μας».

Εξ’ άλλου η Υφυπουργός οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, όπως προείπαμε, αφήνει έκθετο τον Δήμαρχο της Πάτρας. Το επίμαχο σημείο της απάντησής της είναι το ακόλουθο:

«Σας γνωρίζουμε ότι η Κτηματική Υπηρεσία Αχαΐας για το τμήμα στο οποίο βρίσκεται η φερόμενη ιδιοκτησία Πελετίδη έχει ήδη πραγματοποιήσει έλεγχο των καθορισμένων οριογραμμών αιγιαλού και παραλίας όπως αυτές έχουν οριστεί σύμφωνα με το υπ’ αριθμ. 581Δ/90 ΦΕΚ».

Συγκεκριμένα, η φερόμενη ιδιοκτησία Πελετίδη βρίσκεται εκτός ζώνης αιγιαλού και τμήμα αυτής εντός ζώνης παραλίας όπως εμφαίνεται στο συνημμένο στο παρόν απόσπασμα τοπογραφικού διαγράμματος που συνοδεύει το υπ’ αριθμ. 581Δ/90 ΦΕΚ καθορισμού οριογραμμών αιγιαλού και παραλίας. Η Κ.Υ. Αχαΐας με το υπ’ αριθμ. 28247/03-04-2018 έγγραφό της ζήτησε στοιχεία για τη ζώνη παραλίας από το Δήμο Πατρέων ο οποίος με τα υπ’ αριθμ. 25469/Π4475/2018/04-05-2018 & 39834/Π6843/2018/12-06-2018 έγγραφά του μας ενημέρωσε ότι δεν έχει συνταχθεί η από το ν. 5269/31 προβλεπόμεη πράξη αναλογισμού αποζημίωσης και ως εκ τούτου δεν υπάρχουν στοιχεία εάν υπάρχουν ρυμοτομούμενες εκτάσεις και επικείμενα που δεν έχουν αποζημειωθεί, ούτε διαθέτουν συμβ/κες πράξεις παραχωρήσεων σε κοινή χρήση.

Επισημαίνεται ότι το τμήμα της ανωτέρω ζώνης του αιγιαλού χρήζει καθαρισμού ο οποίος έχει ζητηθεί από το Δήμο Πατρέων με το υπ’ αριθμ. 48037/04-06-2018 έγγραφο της Κ.Υ. Αχαΐας».

Τέλος, η κ. Παπανάτσιου για το ακίνητο που διαθέτει ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στους Αγίους Θεοδώρους, για το οποίο υπάρχουν ανάλογες καταγγελίες αυθαιρεσιών και παρανομιών, επισημαίνει ότι η υπόθεση «εκκρεμεί επί πολλά έτη δικαστικά».

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ