Γιγαντιαία άλματα για τα mega yacht στην Πάτρα- Τριπλασιάστηκαν οι αφίξεις υπερπολυτελών γιοτ στο παλιό Λιμάνι

0
54
Η ΠΑΤΡΙΝΗ STARTUP ΠΟΥ «ΚΑΤΑΚΤΑ» ΤΙΣ ΜΑΡΙΝΕΣ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ

Με ρυθμούς καλπασμού πορεύεται η υπόθεση mega yacht στην Πάτρα με τριπλασιασμό της  κίνησης σε σχέση με πέρυσι και δυναμική που προοιωνίζεται νέα εποχή για το λιμάνι.

Ένας συνδυασμός πολλών πραγμάτων (άλλωστε μόνο έτσι έρχεται η επιτυχία), κάνει την Πάτρα προορισμό για τα μεγάλα σκάφη ενώ  ανοίγει ένα νέο παράθυρο και για την ίδια την πόλη η οποία μπορεί να μην τα πηγαίνει και τόσο καλά με την κρουαζιέρα, λόγω  κυρίως της γεωγραφικής της θέσης, αλλά στα …mega επιδεικνύει μαεστρία και εκεί πρέπει να στρέψει την προσοχή της.

Τα  megayacht δένουν παραπλεύρως του μόλου τηςAγίου Νικολάου και προς την Άστιγγoς σε χώρο που έχει δημιουργηθεί ειδικά για αυτό το σκοπό  στον παλιόλιμένα, γεγονός που δίνει τη δυνατότητα στους Πατρινούς να απολαμβάνουν στις βόλτες τους, πολυτελή σκάφη που παραπέμπουν σε εικόνα τουριστικού προορισμού. Σε αυτό το χώρο υπάρχει υποδομή για να παίρνουν τα σκάφη νερό και ρεύμα, αλλά και ειδικοί αισθητήρες με τους οποίους ελέγχεται η κίνηση, διαδικασία στην οποία εμπλέκεται η πολλά υποσχόμενη startupSaΜΜΥ, η οποία διευρύνει συνεχώς τους ορίζοντές της με δραστηριότητα εντός και εκτός χώρας.

«Η υπόθεση των mega yacht αναδεικνύεται σε πολύ σημαντική παράμετρο για την πόλη καθώς τα σκάφη που δένουν στο παλιό λιμάνι αιμοδοτούν μια σειρά καταστημάτων, από τα εμπορικά μέχρι την εστίαση και την αναψυχή, καθώς τα σκάφη, πολλά από τα οποία είναι ιδιαιτέρως πολυτελή, κάνουν από εδώ τις προμήθειές τους, ενώ οι επιβάτες τους κατεβαίνουν στην πόλη, την γνωρίζουν, διασκεδάζουν σε αυτή» λέει ο Πρόεδρος του ΟΛΠΑ Νίκος Κοντοές. «Θεωρώ ότι αυτός ο τριπλασιασμός της κίνησης που τείνει να γίνει τετραπλασιασμός, είναι απόρροια των προσπαθειών που έχουμε κάνει ως Οργανισμός Λιμένα  σε επίπεδο υποδομών, αλλά και σε επίπεδο τιμολόγησης, καθώς και οι τιμές μας είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικές. Απομένουν ακόμη πολλά να γίνουν σε ό,τι αφορά τις υποδομές, αλλά θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν να ενισχύσουμε αυτό τον τομέα που αποδεικνύεται πολύ προσοδοφόρος για την πόλη»

 

ΜΕ ΣΗΜΑΙΑ ΚΥΡΙΩΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΓΓΛΙΚΗ

Στον χώρο του παλιού λιμένα που έχει προβλεφθεί για τα megayacht υπάρχουν 17 αριθμημένες θέσεις για σκάφη σε πρυμνοδέτηση. Ο ΟΛΠΑ έχει στηρίξει αυτή την προσπάθεια και σε επίπεδο προσωπικού, καθώς υπάρχει υπάλληλος που ασχολείται αποκλειστικά με αυτό, ενώ έχουν γίνει βήματα και για την αναβάθμιση των υπηρεσιών και του σέρβις προς τα σκάφη αναψυχής. Ο τομέας στον οποίο πρέπει να δοθεί ακόμη μεγαλύτερη έμφαση είναι οι συνοδευτικές υπηρεσίες.

«Το μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι δένει κάποιος ένα σκάφος και πίσω του υπάρχει μια ολόκληρη πόλη. Δεν είναι μια απομονωμένη μαρίνα. Ο χώρος βρίσκεται στην καρδιά της πόλης» λέει ο Γιάννης Κωστόπουλος CEO & CO-Fοunder του SaΜΜΥ, που συνεργάζεται με τον ΟΛΠΑ ενώ επισημαίνει ότι αυτό για το οποίο πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες το επόμενο διάστημα, είναι η καλύτερη διασύνδεση  με τα γύρω σημεία και με υπηρεσίες υποστηρικτικές για τα σκάφη.

Με βάση τα τελευταία στατιστικά στοιχεία φέτος έχει δέσει στην Πάτρα πολύ μεγάλος αριθμός σκαφών με  δύο κυριότερες σημαίες από Ελλάδα σε ποσοστό 22,4% και  Αγγλία σε ποσοστό 19,6%. Ακολουθούν Γαλλία 7%, Γερμανία  6,9%  και Ιταλία με 5%.

Από αυτά το 60% ήταν ιστιοφόρα και το 40% motor yachts. Mέσο μήκος σκάφους είναι τα 20 μέτρα, ενώ το μεγαλύτερο που ήρθε στην πόλη τη χρονιά που πέρασε ήταν το επιβλητικό mega yacht με σημαία Μάλτας και όνομα «ELEGANT 007», ένα υπερπολυτελές σκάφος 70 μέτρων του πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας, που αναστάτωσε την πόλη την περίοδο του καρναβαλιού.

Το καλοκαίρι είναι σαφώς η καλύτερη εποχή και για τα megayacht, κάθε φορέας όμως που διαχειρίζεται μαρίνες οφείλει να εξασφαλίσει υποδομές ώστε να μπορεί να κρατήσει σκάφη για μόνιμο ελλιμενισμό και για όλο το χειμώνα, καθώς έτσι πολλαπλασιάζονται οι μέρες παραμονής και άρα και πληρωμής τελών στάθμευσης.

Σε μια μαρίνα αυτό είναι και το πιο σημαντικό, καθώς τα διερχόμενα μένουν για μια- δυο μέρες ημέρες, κάνουν τις προμήθειες και τον ανεφοδιασμό τους και φεύγουν.

 

ΤΟ SaMMY ΤΩΝ ΠΑΤΡΩΝ

Ένας εκ των σημαντικών πλοηγών στη μαρίνα της Πάτρας είναι τοSaMMY ένασύγχρονο εργαλείο αμφίδρομης επικοινωνίας και πληροφόρησης, το οποίο ανοίγει  έναν δίαυλο επικοινωνίας με όλο τον κόσμο του θαλάσσιου τουρισμού, πουκατακτά συνεχώς νέο έδαφος και θέλει τα έξυπναεργαλεία του. Οι προσφερόμενες υπηρεσίες του SaMMY εκσυγχρονίζουν τον τρόπο λειτουργίας των μαρίνων, με την εγκατάσταση ενός πλέγματος αισθητήρων για την παρακολούθηση των θέσεων ελλιμενισμού των σκαφών, των συνθηκών στη θάλασσα και το περιβάλλον. Επιπλέον, παρέχεται ένας online μηχανισμός επικοινωνίας και κράτησης θέσεων στις μαρίνες, μαζί με πληροφορίες για τα κοντινά σημεία ενδιαφέροντος και ειδοποιήσεις συμβάντων προς τους ταξιδιώτες και τα πληρώματα των σκαφών.

Η βασικότερη ανάγκη που καλύπτει η πλατφόρμα είναι η διαδικασία εύρεσης θέσης ελλιμενισμού και η αμφίδρομη επικοινωνία με τους διαχειριστές της μαρίνας προκειμένου να γίνει η κράτηση, κάτι σαν το γνωστό booking. Ο κυβερνήτης του σκάφους ή το μέλος του πληρώματος μπορεί να επιλέξει τη μαρίνα που επιθυμεί, να αποστείλει τα χαρακτηριστικά του σκάφους του, να υπολογίσει σε πραγματικό χρόνο το κόστος του ελλιμενισμού και να αιτηθεί την κράτηση.Τον τελευταίο 1,5 χρόνο έχουν γίνει βήματα και στο διαχειριστικό κομμάτι μιας μαρίνας, με συλλογή ακόμη και στατιστικών στοιχείων

ToSaMMY πέρα από το λιμάνι της Πάτρας συνεργάζεται με τις δύο μαρίνες στην Ηγουμενίτσα, μια στα Σύβοτα και μια στην Πλαταριά, με τις οποίες δουλεύουν και στα δύο επίπεδα και στο booking και στο διαχειριστικό σύστημα.

Στην Κέρκυρα, εκτός από τον εκεί Οργανισμό Λιμένος το SaMMY, έχει συνεργασία και με τη μαρίνα στα Γουβιά. Με ιδιωτικές μαρίνες συνεργάζεται και στη Λευκάδα.

Οι υπεύθυνοι της startup έκαναν δυναμική εμφάνιση στη ΔΕΘ ενώ την εβδομάδα που έρχεται θα λάβουν μέρος στο boatshow στη Γένοβα και θα έχουν συζητήσεις με την Ένωση Ιταλικών Μαρίνων, αλλά και με έναν όμιλο που διαθέτει 12 μαρίνες, ενώ τον Οκτώβριο θα συμμετάσχουν σε παγκόσμιο συνέδριο μαρίνων, ένα πολύ μεγάλο event στο Ίδρυμα Νιάρχος.

Σαν εργαλείο καινοτομίας αναγνωρίζεται διεθνώς ως ένα από τα πλέον καινοτόμα προϊόντα. Είναι ένα από τα τρία στο είδος του booking που υπάρχουν στη Μεσόγειο με φιλοδοξία να γίνει τα επόμενα χρόνια το σημαντικότερο.

 

Γιώτα Κοτογεωργοπούλου

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ