ΟΙ ΡΩΣΟΙ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΗ ΜΜΕ ΓΕΛΑΝΕ ΜΕ ΤΟ ΦΙΑΣΚΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

0
61

Όταν θέλεις να επιβάλεις με το στανιό μια συμφωνία που εξυπηρετεί μόνο τα αλλότρια συμφέροντα. είναι πολύ πιθανό να καταλήξει η επιβαλλόμενη «δημοκρατική» διαδικασία σε ιστορικό φιάσκο με όλες τις συνέπειες.

Το ρεζιλίκι της μαζικής παρέμβασης του ξένου παράγοντα στα Σκόπια είναι χαρακτηριστικό.

Θα μπορούσε να περιμένει κανένας σοβαρός διπλωματικός παρατηρητής να πάνε καλά τα πράγματα με ένα δημοψήφισμα σε μια χώρα όπως τα Σκόπια; Μάλλον όχι! Σε παταγώδη αποτυχία και φιάσκο ιστορικών διαστάσεων εκτυλίχθηκε το δημοψήφισμα στην FYROM καθώς η συμμετοχή 35% με 36% των πολιτών εγείρει θέμα νομιμότητος.

Το δημοψήφισμα δεν είναι έγκυρο καθώς δεν συμμετείχε το 51% των πολιτών ώστε να αποκτήσει η όλη διαδικασία πολιτική και κοινωνική νομιμοποίηση.

Οι κάλπες έκλεισαν στις 20:00 ώρα Ελλάδας και η συμμετοχή με βάση τα επεξεργασμένα στοιχεία της κεντρικής εκλογικής επιτροπής δείχνει προσέλευση στο 34,7% στις 19:40, που θέτει εν αμφιβόλω την αξιοπιστία του αποτελέσματος.

Είναι τέτοιας κλίμακας η παταγώδης αποτυχία της διαδικασίας, που ανάγκασε τον πρωθυπουργό της FYROM, Zoran Zaev, να διαγράψει tweet, στο οποίο καλούσε το Κοινοβούλιο της γείτονος να επικυρώσει το αποτέλεσμά του δημοψηφίσματος ενώ έκανε λόγο για γιορτή της Δημοκρατίας.

Για να είναι αξιόπιστο το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα πρέπει η συμμετοχή να ξεπεράσει το 51%….ωστόσο διπλωμάτες αναφέρουν ότι εάν το ΝΑΙ πάρει 600 χιλ ψήφους δηλαδή 33% θα το θεωρήσουν έγκυρο.

Στην FYROM κάνουν λόγο για δημοψήφισμα με συμβουλευτικό χαρακτήρα, καθώς ανησυχούν για την συμμετοχή των πολιτών….και στρέφονται στην Βουλή που θα συνεδριάσει εκτάκτως την 1η Οκτωβρίου 2018.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ