Το πιο αχρείαστο πράγμα στην Πάτρα…

0
189

Το πιο αχρείαστο πράγμα στην Πάτρα είναι οι διαβάσεις. Στέκουν εκεί, στις πολυσύχναστες διασταυρώσεις, στο κέντρο ή στις συνοικίες, για να θυμίζουν ότι αυτός ο διαγραμμισμένος χώρος ανήκει στους πεζούς οι οποίοι κατά τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας έχουν πάντα προτεραιότητα, υπάρχει δεν υπάρχει φωτεινός σηματοδότης. Να θυμίζουν… Αυτό είναι το σωστό ρήμα. Να θυμίζουν ότι στην πράξη η χρησιμότητα τους έχει καταργηθεί και λειτουργούν περισσότερο ως ντεκόρ που σπάει τη μονοτονία της μαύρης ασφάλτου παρά ως σήμανση ασφαλείας για τους πεζούς.

Αυτό το τελευταίο μόνο ως αστείο μπορεί να εκληφθεί στην πόλη που η επιθετική συμπεριφορά των περισσοτέρων οδηγών δίνει την εντύπωση ενός ρεφλέξ εκτόνωσης των προβλημάτων που -εκτός τιμονιού- αντιμετωπίζουν. Και τα οποία είναι πολλά στις μέρες μας αλλά αυτό δεν δικαιολογεί τη στάση του αρπάζω το δίτροχο ή το τετράτροχο κι όποιον πάρει ο χάρος… Τις προάλλες, συνηθισμένος απ’ τους κανόνες μιας άλλης πόλης, σε μια άλλη χώρα, έκανα το λάθος να σταματήσω σε διάβαση της οδού Μιαούλη, δίνοντας -ως όφειλα- προτεραιότητα σε μια μητέρα και στο κοριτσάκι της.

Σε κλάσματα δευτερολέπτου οι κόρνες των ανυπόμονων οδηγών που ακολουθούσαν σήκωσαν την διασταύρωση στο πόδι. Για να μου θυμίσουν, προφανώς, ότι διαβάσεις, προτεραιότητες, ασφάλεια πεζών και λοιπές προβλέψεις που εξασφαλίζουν μια κάποια κυκλοφοριακή τάξη είναι κάτι έξω απ’ την οδηγική μας κουλτούρα και συνεπώς δεν πρέπει να χαλάω την πιάτσα… Στον μακρινό Καναδά, σ’ έναν περιφερειακό δήμο του Μόντρεαλ, αυτό το καλοκαίρι η εκεί δημοτική αρχή ξεκίνησε να διαγραμμίζει τις διαβάσεις μ’ έναν τρόπο που θωρακίζει ακόμα περισσότερο το ήδη υψηλό επίπεδο ασφάλειας των πεζών.

Οι τρισδιάστατες διαβάσεις – όπως δείχνει η φωτογραφίαδίνουν στον οδηγό την εντύπωση ενός φυσικού εμποδίου που είναι μάλλον αδύνατον να παραβλέψει, συνειδητά ή ασυνείδητα. Στην Πάτρα οι διαβάσεις είναι το απολίθωμα ενός ανεφάρμοστου νόμου, ένα περιττό μπογιάτισμα του οδοστρώματος, που αν κάποτε έκανε κάποιους φιλότιμους οδηγούς να σταματούν και να διευκολύνουν τους πεζούς, σήμερα είναι εκεί απλώς για φιγούρα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ