«Σωστή» Ευρώπη, με σωστή ψήφο

0
61

Στην κρισιμότητα των ευρωεκλογών του ερχόμενου Μαΐου για το μέλλον της Ευρώπης επικεντρώθηκαν οι τοποθετήσεις της πλειοψηφίας των ομιλητών στο διευρυμένο περιφερειακό συνέδριο που διοργανώθηκε χθες στην Πάτρα. Οι περισσότεροι ομιλητές επικεντρώθηκαν στο κομβικό σημείο των εκλογών για το Ευρωκοινοβούλιο, αναγνωρίζοντας ότι δεν είναι όλα καλά στην ευρωπαϊκή οικογένεια, αλλά στο χέρι μας είναι να τα αλλάξουμε. Πως; Πρώτον, ψηφίζοντας στις ευρωεκλογές, και δεύτερον κάνοντας επιλογές που να εγγυώνται ότι τα οφέλη της ειρήνης και της ευημερίας από τη συμμετοχή μας στην ΕΕ θα κληροδοτηθούν στις επόμενες γενιές.

Κεςφαλογιάννης

Ο ευρωβουλευτής και επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ στο Ευρωκοινοβούλιο Μανώλης Κεφαλογιάννης, μίλησε για τα οφέλη που έχει αποκομίσει η Ελλάδα από την συμμετοχή της στην ΕΕ, λέγοντας ότι «η χώρα μας ωφελήθηκε 100 δισ. ευρώ στον αγροτικό τομέα και 300 δισ. ευρώ από τα κοινοτικά προγράμματα, για αυτό έχουμε μεγάλα έργα όπως τον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου – Πατρών και την γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου». Εκτίμησε ότι υπάρχει πρόβλημα ηγεσίας στην Ευρώπη, το οποίο δημιουργεί κενό και φάνηκε στην αδυναμία των ευρωπαίων να διαχειριστούν την κρίση στην οικονομία και το μεταναστευτικό. Χαρακτήρισε «μεγάλο εχθρό» τον λαϊκισμό (δεξιό, κεντρώο, αριστερό, φιλελεύθερο) και τόνισε ότι πρέπει να σαρωθεί σε ευρωπαϊκό και σε εθνικό επίπεδο. Είχε μάλιστα αψιμαχία με τον Κώστα Πελετίδη. Ο δήμαρχος επιδόθηκε στον…καθιερωμένο αντί-ΕΕ λόγο, με πολύ μεγάλη οξύτητα, και ο Μ. Κεφαλογιάννης διερωτήθηκε σε ποιό σημείο του κόσμου εφαρμόζονται αυτά που πρεσβεύει.

Σπυράκη

Η ευρωβουλευτής της ΝΔ και εκπρόσωπος τύπου του κόμματος, Μαρία Σπυράκη έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό 2020 – 2027, λέγοντας ότι «η Ελλάδα με τον νέο προϋπολογισμό φαίνεται πως θα είναι ευνοημένη, τουλάχιστον στο πεδίο των καθορισμένων κονδυλίων. Πρόσθεσε ότι υπάρχουν και τα δύσκολα, σημειώνοντας ότι «βρισκόμαστε μπροστά σε ένα εξαιρετικά ανταγωνιστικό περιβάλλον, αφού πλέον η χρηματοδότηση συνδέεται με την επίδοση. Περιέγραψε ως μεγάλη πρόκληση την ψηφιακή οικονομία, τομέα στον οποίο η Ελλάδα βρίσκεται στην 27η θέση ανάμεσα στους «28».

Αντωνακόπουλος Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, Λεωνίδας Αντωνακόπουλος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο αναβάθμισε τον θεσμικό του ρόλο, προσθέτοντας ότι «η Ευρώπη παραμένει ένας ελκυστικός τόπος ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ευημερίας, αλληλεγγύης, και αξιών».

Κατσιφάρας

Ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας στην ομιλία του υπογράμμισε ότι «ο διάλογος και ο προβληματισμός που έχει ξεκινήσει για το μέλλον της Ευρώπης, είναι η ευκαιρία για την ΕΕ να αλλάξει ρότα και να τηρήσει την υπόσχεσή της για ευημερία και κοινωνική δικαιοσύνη». Σχολίασε ότι «έχουμε μπροστά μας, κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις, όπου το πολιτικό σύστημα σε όλη την Ευρώπη, καλείται πρωτίστως να αναμετρηθεί με τον φόβο, την ανασφάλεια και την έλλειψη ελπίδας των Ευρωπαίων πολιτών».

Πελετίδης

Στην τοποθέτησή του ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «συζητάμε σήμερα για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά στο ερώτημα αυτό, που συχνά, μπαίνει στη δημόσια συζήτηση, υπάρχουν διαφορετικές απαντήσεις με βάση την εμπειρία για το ποιος ωφελείται και ποιος βλάπτεται», προσθέτοντας ότι: «Οι εργαζόμενοι, οι επαγγελματίες, οι αγρότες της πόλης μας, με βάση την εμπειρία τους, δικαιολογημένα έχουν αρνητική στάση απέναντι στην ΕΕ.» > Το συνέδριο οργανώθηκε από το γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, με την υποστήριξη της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ