Προς κατεδάφιση το αλιευτικό καταφύγιο-λιμανάκι στο Κρυονέρι Ακράτας

0
52

Δεκάδες κατεδαφίσεις αυθαιρέτων κτισμάτων και κατασκευών, σε αιγιαλό και δασικές εκτάσεις, δρομολογεί η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου – Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων.

Στο στάδιο της κατεδάφισης βρίσκονται 15 αυθαίρετες κατασκευές στην Αχαΐα και άλλες τρεις στην Κορινθία, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 79.000 ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΠΕ. Επίσης, έχει προγραμματιστεί να γίνουν 52 κατεδαφίσεις αυθαιρέτων σε Αιτωλοακαρνανία, Κορινθία, Κεφαλονιά και Αχαΐα και ήδη έχει δημοσιευθεί η διακήρυξη ανοικτής διαδικασίας για την ανάδειξη των αναδόχων εκτέλεσης των εργασιών.

Στην Αχαΐα, έχει προγραμματιστεί η κατεδάφιση δύο αυθαιρέτων κατασκευών, εντός αιγιαλού, που βρίσκονται στο λιμανάκι Κρυονερίου Ακράτας και το κόστος των εργασιών φθάνει τα 250.000 ευρώ.

Αν και μέχρι τις αρχές του 2017 υπήρχε αισιοδοξία πως το συγκεκριμένο αλιευτικό καταφύγιο-λιμανάκι θα γλύτωνε τη μπουλντόζα (τουλάχιστον γίνονταν σημαντικές προσπάθειες εκ μέρους της δημοτικής αρχής), τελικά η κατεδάφισή του δρομολογείται, προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις. Από τη μία της πλειοψηφίας των κατοίκων της περιοχής, που θεωρούν πως η κατεδάφιση θα προκαλέσει περαιτέρω υποβάθμιση της Ανατολικής Αιγιάλειας αλλά και όσων υποστηρίζουν πως η κατασκευή και ύπαρξη του καταφυγίου εκεί προκάλεσε σοβαρή διάβρωση και καταστροφή της ακτογραμμής και έτσι χαιρετίζουν την απομάκρυνσή του. Ανάλογη δήλωση μάλιστα έκανε μέσω facebook και ο επικεφαλής της παράταξης “ΔΡΑΣΥ Αιγιαλέων” κ. Κώστας Παπακωνσταντίνου.

Υπενθυμίζεται πως το καταφύγιο σκαφών στο Κρυονέρι Ακράτας, χωρητικότητας έως 140 σκαφών, δημιουργήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’70 από ιδιωτικούς πόρους και τη διαχείρισή του είχε ο Αθλητικός Ναυτικός Όμιλος «Άγιος Νικόλαος».

Πάντως, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση έχει καταγράψει στις περιφέρειες Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων 1.816 αυθαίρετα κτίσματα με πρωτόκολλα που συντάχθηκαν από τις κτηματικές υπηρεσίες και τα δασαρχεία.

Τα 1.208 είναι αμετάκλητα, εκ των οποίων τα 818 είναι στον αιγιαλό και 390 είναι σε δασικές εκτάσεις. Από τα 1.208 αμετάκλητα αυθαίρετα έχουν ήδη κατεδαφιστεί μέχρι σήμερα 354 αυθαίρετα (ποσοστό 30%) και υπολείπονται προς κατεδάφιση 854, εκ των οποίων 517 στον αιγιαλό και 337 σε δάση.

Με βάση λοιπόν τις κατεδαφίσεις που γίνονται, ή έχουν προγραμματιστεί να γίνουν, τα αυθαίρετα που υπολείπονται προς κατεδάφιση είναι 749 και συγκεκριμένα 290 στην περιφέρεια Πελοποννήσου, 237 στα Ιόνια Νησιά και 222 στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ ΠΈΠΗ ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΎΛΟΥ.

 

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ