Η πολιτική ιδεοληψία πίσω από την άρνηση

0
77
Ομολογούμε ότι αδυνατούμε να κατανοήσουμε με πραγματικούς όρους την κάθετη άρνηση του δημάρχου Πατρέων Κώστα Πελετίδη στην πρόταση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη που αφορά την είσπραξη του ΕΝΦΙΑ από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
«Είναι μια επιλογή να απαλλαγούν από τους Δήμους και να τους μετατρέψουν σε έναν ακόμα φορολογικό μηχανισμό» δήλωσε μιλώντας στην «Πελοπόννησο», εκφράζοντας παράλληλα την πολιτική διαφωνία του με τον ΕΝΦΙΑ, τον οποίο θεωρεί «αντιλαϊκό φόρο».
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο στόχος είναι να απαλλαγεί η κεντρική εξουσία από την υποχρέωσή της είσπραξής του. «Γιατί να απολογείται κάθε πρωθυπουργός και κάθε Κυβέρνηση για την επιβολή του ΕΝΦΙΑ; Θα απαντούν: Τον βάζει ο Δήμος…», πρόσθεσε.
Στις μέρες μας, υποθέτουμε βάσιμα ότι δεν θα βρεθεί πολίτης που θα τα βάλει με τους Δήμους για τον ΕΝΦΙΑ. Γνωρίζουμε πότε και υπό ποιες συνθήκες επιβλήθηκε ο συγκεκριμένος φόρος, όπως θυμόμαστε και ποιοι υποσχέθηκαν την κατάργηση του.
Παράλληλα, είναι πρόσφατες οι εξαγγελίες που έγιναν από τη Θεσσαλονίκη για τη μείωση του, τόσο από τον πρωθυπουργό όσο και από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η διαφορά έγκειται στο ότι ο μεν πρώτος μίλησε για μείωση κατά 30% στις μικρές ιδιοκτησίες, αξίας μέχρι 60.000 ευρώ, ενώ ο δεύτερος υποσχέθηκε οριζόντια περικοπή στο ίδιο ποσοστό.
Κατά καιρούς, το αίτημα για την εξασφάλιση της οικονομικής αυτοτέλειας των Δήμων, μέσω θεσμοθετημένων πόρων, επανέρχεται δριμύτερο. Γιατί να μην είναι ο ΕΝΦΙΑ ένας απ’ αυτούς;
Επιπλέον, ας μην ξεχνάμε ότι η κρατική χρηματοδότηση της Αυτοδιοίκησης προέρχεται από τη φορολόγηση των πολιτών.
Με άλλα λόγια, ούτως ή άλλως, οι λειτουργικές ανάγκες του Δήμου Πατρέων καλύπτονται (στο βαθμό που καλύπτονται) από τις δικές μας τσέπες.
Κατά τα λοιπά, θα αποδεχόμασταν την… αγωνία του δημάρχου να μην μετατραπεί ο Δήμος σε έναν φορολογικό μηχανισμό, εάν αυτό δεν είχε ήδη συμβεί, και μάλιστα με μανδύα αστυνόμευσης, για την είσπραξη κλήσεων.
Προβαίνουμε στις προαναφερόμενες παρατηρήσεις για να καταλήξουμε στο προφανές συμπέρασμα σχετικά με την αιτία της εν λόγω αντίθεσης. Και ποιο είναι αυτό; Μα ότι το πρόβλημα του δημάρχου είναι ότι δεν μπορεί να αποδεχθεί ένα προτεινόμενο μέτρο, όσο ορθολογικό κι αν ακούγεται, που προέρχεται από τον εμβληματικό αρχηγό του «ταξικού εχθρού» του.
Η πολιτική αγκύλωση και η ιδεοληψία, που χαρακτηρίζουν την παράταξη του, είναι αυτές που τον κάνουν να απορρίπτει μια πρόταση υποστηρικτική προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Ασφαλώς και είναι μια διαφορετική συζήτηση εάν και κατά πόσο σε κάποιους Δήμους είναι πρακτικώς αυτή εφαρμόσιμη και τι πρέπει να γίνει για να υλοποιηθεί. Όμως, ας συμφωνήσουμε ότι αξίζει να την εξετάσουμε με ενδιαφέρον.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ