Αναζητώντας τη ρίζα της νόσου

0
166

κ. Αποστολοπούλου, τι νεότερα μας φέρνετε αυτή τη φορά σε σχέση με την έρευνά σας;

Η έρευνά μου έχει προχωρήσει πολύ από την τελευταία φορά. Οπως ξέρετε για την έρευνά μου για το εμβόλιο του καρκίνου του μαστού, το εμβόλιο για τον καρκίνο των ωοθηκών και τα σκλήρυνση κατά πλάκας, έχει προχωρήσει σε νέες περιοχές, συμπεριλαμβανομένων άλλων καρκίνων, διαβήτη τύπου 1, καρδιαγγειακών παθήσεων και τοξικομανίας (μεθαμφεταμίνη, κρυσταλλικός πάγος). Διεξάγουμε επίσης έρευνα για τις επιδράσεις της άσκησης ως φαρμάκου για μεταβολικές παθήσεις και καρκίνο. Η έρευνα κινείται με πολύ γρήγορη ταχύτητα. Κι αυτό δεν οφείλεται μόνον στην ψηφιακή τεχνολογία η οποία επιταχύνει όλο το έργο μας αλλά κυρίως στην έρευνα που εξελίσσεται μέσα στα εργαστήρια η οποία έχει πάρει πλέον πολύ μεγάλες διαστάσεις. Τα μηνύματα που βγαίνουν απ’ όλα τα ερευνητικά πεδία είναι πάρα πολύ θετικά και σε αυτά στηρίζονται άλλωστε όλες αυτές οι εξελίξεις που έχουμε στη διάγνωση και στην αντιμετώπιση των νόσων.

Ποιος είναι ο στόχος της έρευνάς σας και τι θα πρέπει να περιμένει η διεθνής κοινότητα;

Ο στόχος μας είναι να κατανοήσουμε την έναρξη της νόσου προκειμένου να λάβουμε μέτρα για την πρόληψη ασθενειών. Είμαι ενθουσιασμένη με την πρόοδο της έρευνας μας καθώς κάθε βήμα που κάνουμε μας φέρνει και πιο κοντά στον στόχο μας. Η κατανόηση της γέννησης της νόσου είναι αυτό στο οποίο εστιάζουμε. Πόσο κοντά είστε στο να πετύχετε τον στόχο σας; Μεταφράζουμε τη βασική μας έρευνα σε κλινικές δοκιμές στον άνθρωπο, με θετικά αποτελέσματα. Επιτυγχάνουμε κάτι νέο κάθε μέρα. Κάθε φορά που ανακοινώνεται ένα εργαστηριακό εύρημα ο κόσμος γεμίζει ελπίδες ότι βρέθηκε το φάρμακο για την ασθένειά του. Αποδεικνύεται όμως ότι δεν είναι έτσι.

Μήπως και ο τρόπος που ανακοινώνεται κάτι δημιουργεί τελικά υπερβολικό θόρυβο;

Είναι καλό να ενημερώσετε το ευρύ κοινό σχετικά με τις προκαταβολές της έρευνας. Η έρευνα διαρκεί πολλά χρόνια από τα εργαστηριακά ευρήματα έως τις κλινικές δοκιμές για τη διαθεσιμότητα φαρμάκων σε όλους. Κάποιος πρέπει να είναι υπομονετικός, εργαζόμαστε σκληρά για να αναπτύξουμε τα προϊόντα μας για ανθρώπινη χρήση. Επιπλέον, πολλές συναρπαστικές έρευνες δεν προχωρούν εξαιτίας της έλλειψης χρηματοδότησης της έρευνας. Εάν υπήρχε απεριόριστη χρηματοδότηση, θα μπορούσαμε να κινηθούμε με πολύ ταχύτερο ρυθμό. Τέλος, αν πάτε σε ένα φαρμακείο, υπάρχουν εκατοντάδες νέες θεραπείες για διάφορες ασθένειες που είναι διαθέσιμες, αυτό είναι αποτέλεσμα μιας μακράς διαδικασίας δοκιμών και ανάπτυξης. Ο έλεγχος της αποτελεσματικότητας ενός φαρμάκου δεν αποτελεί απλή διαδικασία. Διαρκεί πολλά χρόνια. Ο καρκίνος είναι μία ασθένεια που απασχολεί κάθε οικογένεια και κάθε άνθρωπος είναι υποψήφιος γι’ αυτήν. Σαφώς υπάρχει μεγάλη βελτίωση στην αντιμετώπισή του.

Πόσο κοντά είμαστε όμως στη νίκη του;

Σήμερα, πολλοί καρκίνοι είναι θεραπεύσιμοι, θεραπεύονται ή και διαχειρίζονται. Πριν από 30 χρόνια οι περισσότεροι άνθρωποι πέθαιναν, σήμερα οι περισσότεροι άνθρωποι ζουν και η ασθένειά τους διαχειρίζεται. Η έρευνα προχωρά πολύ γρήγορα και αναπτύσσονται νέες θεραπείες καρκίνου καθημερινά. Υπάρχουν διαθέσιμα πλέον πάρα πολλά όπλα. Από κει και πέρα, όμως, είναι καθοριστικό οι άνθρωποι να ενημερώνονται για τον καρκίνο και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την πρόληψή του. Η πρόληψη είναι το κλειδί. Η άσκηση, ο ενεργός τρόπος ζωής και η υγιεινή διατροφή είναι πολύ σημαντικά αλλά δυστυχώς τα προσπερνάμε. Έχοντας πλέον συμπληρώσει 25 χρόνια μέσα στα ερευνητικά εργαστήρια θα θέλαμε να μας μεταφέρετε την εμπειρία σας. Πώς είναι να ζει κανείς μέσα σ’ ένα τέτοιο χώρο; Είναι το πιο συναρπαστικό πράγμα που μπορεί κανείς να κάνει. Η έρευνα σε μεταφέρει σε έναν άλλο κόσμο. Έχω δει την πρόοδο της έρευνας μέχρι στιγμής, το μέλλον φαίνεται λαμπερό και περιμένω τα επόμενα 25 χρόνια που θα μας φέρουν πάρα πολλά. Είμαι πολύ ικανοποιημένη από την πορεία μου μέχρι σήμερα και όπως ανέφερα και παραπάνω το μέλλον μάς επιφυλάσσει πολλά νέα δεδομένα. Προφανώς παρακολουθείτε τις εξελίξεις στην Ελλάδα, τι είναι αυτό που σας στεναχωρεί περισσότερο; Κάθε χώρα σε κάποια περίοδο έχει περάσει από οικονομική κρίση. Η Αυστραλία το πέρασε στη δεκαετία του ‘80. Η Ελλάδα περνάει από αυτό τώρα. Αυτό που μπορώ να πω στους πολίτες είναι να έχουν υπομονή και όλα θα ξεπεραστούν. Έχετε σκεφτεί ποτέ να έρθετε στη χώρα μας ή οι συνθήκες που επικρατούν δεν σας το έχουν επιτρέψει καν; Γεννήθηκα στην Αυστραλία, το σπίτι μου είναι η Αυστραλία. Έρχομαι στην Ελλάδα για επίσκεψη. Σε αυτή τη χρονική στιγμή δεν σχεδιάζω να ζήσω στην Ελλάδα, καθώς έχω πάρα πολλές ευθύνες στην εργασία μου και στην οικογένειά μου, όμως μπορεί στο μέλλον αυτό να συμβεί. Και για να κλείσουμε λίγο αισιόδοξα. Έρχεστε στην Πάτρα προσκεκλημένη του Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής», μας φέρνετε κάποια θετική εξέλιξη στην αντιμετώπιση της συγκεκριμένης νόσου; Υπάρχουν πολλές εξελίξεις στην έρευνα για τον καρκίνο του μαστού. Έχουμε μεγάλες προόδους τόσο στην έγκαιρη διάγνωση όσο και στη θεραπεία. Κι αυτό το βλέπουμε καθημερινά γύρω μας με πάσχουσες οι οποίες στο παρελθόν δεν είχαν ελπίδα και σήμερα ζουν για πάρα πολλά χρόνια και με πολύ καλή ποιότητα ζωής. Επαναλαμβάνω όμως και πάλι ότι η πρόληψη είναι το κλειδί. Ο υγιεινός και ενεργός τρόπος ζωής συμβάλλει στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού. Αυτό πρέπει να το αντιληφθούν όλες οι γυναίκες και να υιοθετήσουν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ