Η ενέργεια, μαζί με την καινοτομία, αποτέλεσαν τους νέους πυλώνες που έκαναν τη διαφορά στην 83η Εκθεση Θεσσαλονίκης. Στην ενεργειακή ατζέντα του Σαββάτου κυριάρχησαν το διεθνές συνέδριο που διοργάνωσε το Ελληνο-Αμερικανικό Επιμελητήριο και η ημερίδα για τις προκλήσεις της ενεργειακής μετάβασης στα Βαλκάνια, στην οποία παραβρέθηκε και ο υφυπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ, Μαρκ Μενέζες.
Κοινός παρονομαστής, οι αγωγοί ΤΑΡ και IGB, καθώς και οι υποδομές υποδοχής υγροποιημένου αερίου στη Ρεβυθούσα και τα σχέδια για την περιοχή της Αλεξανδρούπολης, που θα αναβαθμίσουν το ενεργειακό αποτύπωμα των Βαλκανίων στο οποίο η Ελλάδα παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο.
Ιδιαίτερη σημασία έχει και η πενταμερής συνάντηση που προηγήθηκε, στην οποία εκτός από τους υπουργούς της Ελλάδας και των ΗΠΑ, μετείχαν και οι υπουργοί Ενέργειας από τη Σερβία, το Ισραήλ και τη Βουλγαρία.
Μέσα στον Σεπτέμβριο αναμένεται να υπογραφεί η τελική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ για τον αγωγό EastMed.
«Η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση στην αξιοποίηση του σχεδίου Γιούνκερ σε ενεργειακά επενδυτικά σχέδια», ανέφερε ο Γιώργος Μακροπουλιώτης, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ε.Ε. στην Ελλάδα.
«Ολόκληρη η περιοχή, λόγω και της γεωγραφικής της θέσης, αποτελεί την κύρια πύλη μεταφοράς ενέργειας στην Ευρώπη», τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι «βασική προϋπόθεση για την επιτυχή μετάβαση στη νέα εποχή φυσικού αερίου είναι όλες οι χώρες της περιοχής να ενώσουν τις προσπάθειές τους για να δημιουργήσουν συνέργειες και δίκτυα».
Σημείωσε πάντως ότι το φυσικό αέριο θα αποτελέσει «γέφυρα» στη μετάβαση από τον λιγνίτη προς την ενίσχυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), που αποτελούν κεντρικό στόχο της Ε.Ε. για το 2030, σε συνδυασμό με την εξοικονόμηση ενέργειας. Στην Ελλάδα έχουν ήδη ενταχθεί περίπου 50.000 νοικοκυριά στο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση Ενέργειας ΙΙ», με προϋπολογισμό ένα δισ. ευρώ μαζί με την ιδιωτική συμμετοχή.
Το αρμόδιο υπουργείο ετοιμάζει επίσης νέο πρόγραμμα ύψους 2 δισ. ευρώ, που θα περιλαμβάνει την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων του Δημοσίου, κυρίως σχολείων και νοσοκομείων.
Ο Γιώργος Σταθάκης, αλλά και η διευθύντρια του ΤΑΡ στην Ελλάδα, Κατερίνα Παπαλεξανδρή, ενημέρωσαν ότι είναι ήδη έτοιμα τα 540 από τα συνολικά 550 χλμ. του αγωγού που βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια και υπολογίζεται ότι θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα για τη μεταφορά του αζέρικου αέριου στην ευρωπαϊκή αγορά.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε επίσης ότι ολοκληρώθηκαν οι σχεδιασμοί για τον IGB, τον διασυνδετήριο αγωγό Ελλάδας-Βουλγαρίας, ενώ σύντομα θα ξεκινήσουν τα έργα που θα υλοποιήσουν τον κάθετο άξονα του ΤΑΡ, ο οποίος προβλέπεται να επεκταθεί και στη Σερβία. Σε προχωρημένο στάδιο είναι οι συζητήσεις για την κατασκευή νέου αγωγού που θα μεταφέρει το φυσικό αέριο στα Σκόπια.
Ο Γιώργος Σταθάκης ενημέρωσε ότι ολοκληρώνεται η αναβάθμιση του τερματικού σταθμού LNG στη Ρεβυθούσα, που θα καλύψει το σύνολο των αναγκών της χώρας, ενώ σε εξέλιξη είναι η κατασκευή του FSRU, του αντίστοιχου πλωτού σταθμού στην Αλεξανδρούπολη.
Στον τομέα της Ενέργειας, το αρμόδιο υπουργείο προχωρά σε δύο σημαντικές πρωτοβουλίες:
● Τη θεσμοθέτηση μέσα στην επόμενη χρονιά του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, με βάση τους στόχους που έχει θέσει η Ε.Ε.
● Την εισαγωγή των «πράσινων» πιστοποιητικών που θα αγοράζουν μέσω του Χρηματιστηρίου Ενέργειας οι επιχειρήσεις που θα επιλέξουν τις οικολογικές πρακτικές.
Πηγή: https://www.efsyn.gr