Το «άνοιγμα» Μητσοτάκη και οι έξι εθνικοί στόχοι

0
41

Προεκλογικό «άρωμα» είχε η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, με τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης να παρουσιάζει τους βασικούς πυλώνες του οικονομικού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας και να στέλνει ένα πολιτικά ενδιαφέρον μήνυμα σε κεντροαριστερούς και αριστερούς.

Με κεντρικό σύνθημα τη λέξη «Μπορούμε» και δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις μειώσεις φόρων και εισφορών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε να σκιαγραφήσει το όραμά του για την επόμενη ημέρα της Ελλάδας -εάν φυσικά το «γαλάζιο» κόμμα κερδίσει τις επόμενες εκλογές, όπως διαφαίνεται από τις δημοσκοπήσεις.

Και παρότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι τριπλές κάλπες τον Μάιο δεν αποτελούν επιδίωξη της κυβέρνησης, η Νέα Δημοκρατία είχε φροντίσει να δώσει μια έντονη προεκλογική νότα στη χτεσινή ομιλία του προέδρου της.

Το «παρών» έδωσαν δύο πρώην πρωθυπουργοί – οι ΚωνσταντίνοςΚαραμανλής και ΑντώνηςΣαμαράς– που έστειλαν τα δικά τους μηνύματα ενότητας της παράταξης.

«Είμαστε όλοι εδώ για να στηρίξουμε όπως πάντα την παράταξή μας, στον αγώνα για μια μεγάλη εκλογική νίκη και στόχο την αποτελεσματική διακυβέρνηση και την ρωμαλέα ανάπτυξη προς όφελος όλων των Ελλήνων και πρωτίστως των οικονομικά ασθενέστερων» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμανλής.

Με τη σειρά του, ο Αντώνης Σαμαράς είπε σε δημοσιογράφους ότι η Μακεδονία ούτε χαρίζεται ούτε ξεπουλιέται. «Πάμε όλοι μαζί για τη μεγάλη νίκη» τόνισε ο ίδιος.

«Οι παλαιές ιδεολογικές διαφορές έχουν ξεθωριάσει»

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε άνοιγμα στους ψηφοφόρους της κεντροαριστεράς και της αριστεράς, κάνοντας μάλιστα μια αναφορά στο 1974.

Όπως είπε, απευθύνεται όχι μόνο στους πολίτες που στήριξαν την παράταξη της Νέας Δημοκρατίας αλλά σε όλους τους ψηφοφόρους.

«Και ανάμεσα τους στον απογοητευμένο κόσμο της κεντροαριστεράς και της αριστεράς. Θέλω να τους στείλω ένα απλό και ξεκάθαρο μήνυμα» είπε ο κ. Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι υπάρχουν ιστορικές συγκυρίες κατά τις οποίες διαφορετικές ιδεολογικές προσεγγίσεις αίρονται ενώπιον ενός μεγαλύτερου και σημαντικότερου διακυβεύματος.

«Διαφορές υπήρχαν και το 1974 αλλά υποχώρησαν προκειμένου να εδραιωθεί η Δημοκρατία» ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ, και συμπλήρωσε: «Ένα αντίστοιχο αίτημα εθνικής αναγέννησης υπάρχει και σήμερα, ύστερα από 10 χρόνια κρίσης, μία πτώχευση, τέσσερα μνημόνια και τέσσερα χρόνια λαϊκισμού και ψέματος».

Ο κ. Μητσοτάκης ισχυρίστηκε δε, ότι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σήμερα δεν ζητά «αριστερές ή δεξιές λύσεις» αλλά λύσεις που θα φέρουν αποτέλεσμα.

«Οι παλαιές ιδεολογικές διαφορές έχουν ξεθωριάσει. Οι πραγματικές διαχωριστικές γραμμές είναι σήμερα ανάμεσα στη δημαγωγία και στο αποτέλεσμα. Ανάμεσα στο σύνθημα και στην πράξη» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Οι έξι στόχοι

Αναφερόμενος επιγραμματικά στους έξι στόχους του προγράμματός του, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας είπε ότι αυτοί μπορούν να γίνουν «σημείο συνάντησης και συμπόρευσης μιας πλατιάς κοινωνικής πλειοψηφίας.

Στόχος πρώτος: Μία κοινωνία που δίνει ευκαιρίες προόδου και ευημερίας σε όλους. Που κάνει πράξη το χρέος αλληλεγγύης προς τους πιο αδύναμους.
Στόχος δεύτερος: Μία οικονομία παραγωγική, ψηφιακή, καινοτόμο που θα προσελκύει επενδύσεις σε υγιείς βάσεις αυτήν τη φορά.
Στόχος τρίτος: Ένα πολιτικόσύστημαλειτουργικό και ένα κράτος αποτελεσματικό.
Στόχος τέταρτος: Παιδεία, που προετοιμάζει το μέλλον, παρακολουθώντας την οικονομία.
Στόχος πέμπτος: Μία χώρα που αντιμετωπίζει το κράτος δικαίου και την ασφάλεια ως προϋποθέσεις της Δημοκρατίας
Στόχος έκτος: Μία χώρα που δεν θα ανήκει, απλώς, στην Ευρώπη και στο ΝΑΤΟ. Αλλά θα μετέχει στη διαμόρφωσή τους, συνδυάζοντας εθνικές προτεραιότητες, κοινοτικές ευθύνες και συμμαχικές αναγκαιότητες.

Πηγή: https://www.cnn.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ