Αρχική Οικονομία Πάτρα: Τεφτέρια παντού – Από… μπακάλικα έως και σε φαρμακεία!

Πάτρα: Τεφτέρια παντού – Από… μπακάλικα έως και σε φαρμακεία!

0
74

Οι επαγγελματίες τα “γράφουν” και οι πελάτες πληρώνουν κάθε τέλος του μήνα…

Τα τεφτέρια που βλέπαμε κάποτε στις παλιές ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου έχουν επιστρέψει για τα καλά στις μέρες μας, με τους περισσότερους από τους επαγγελματίες στην Πάτρα, να τα έχουν βάλει και πάλι στα συρτάρια των γραφείων τους. 

Είναι ένα φαινόμενο που ξεκίνησε και πάλι στα χρόνια της ακμής της ελληνικής κρίσης και παραμένει ως έχει, αφού η έλλειψη ρευστότητας είναι το στοιχείο που χαρακτηρίζει τα νοικοκυριά της Πάτρας, αλλά και την τοπική αγορά. Το τεφτέρι υπάρχει παντού.

Στα παντοπωλεία, τα μπακάλικα,  τα μανάβικα, στα μίνι μάρκετ, με τους καταστηματάρχες να διατηρούν ολόκληρες σελίδες με ονόματα και αριθμούς (τα χρήματα που τους οφείλουν) στις σελίδες του τετραδίου τους. Λίγοι πληρώνουν πλέον τοις μετρητοίς, αφού τα χρήματά τους, τελειώνουν συνήθως από τις 15 του μήνα και μετά.

Έχουν πέσει βλέπετε οι μισθοί και οι συντάξεις, ενώ το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων πάει σε δόσεις, φόρους και υποχρεώσεις. Έτσι παίρνουν ότι χρειάζονται, λέγοντας στους επαγγελματίες να το γράψουν για να το πληρώσουν στο τέλος του μήνα όταν και θα πάρουν μισθούς και συντάξεις. Το σημαντικό είναι ότι τα τεφτέρια έχουν εξαπλώσει τη… χάρη τους παντού. 

Υπάρχουν όχι μόνο σε παντοπωλεία και μπακάλικα, αλλά έως και σε φαρμακεία. Οι ασθενείς αναγκάζονται και παίρνουν φάρμακα, χωρίς να μπορούν να τα πληρώσουν, με τους φαρμακοποιούς να τα γράφουν στα τεφτέρια τους, μη έχοντας άλλη λύση, γνωρίζοντας ότι οι πελάτες τους δεν έχουν χρήματα και ότι υπάρχουν προβλήματα υγείας που μπορεί να στοιχίσουν ζωές.

Το θέμα, πέρα από το ότι δείχνει τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες νοικοκυριά, φανερώνει και το πόσο δύσκολα καταφέρνουν να στέκονται όρθια τα καταστήματα της αγοράς, περιμένοντας και αυτά να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους κάθε τέλος του μήνα. 

 

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ