Στο σφυρί και όσο όσο όλα τα «κόκκινα» δάνεια

0
56

Αφορμή, ώστε οι τράπεζες να πατήσουν «γκάζι» στους πλειστηριασμούς ακινήτων και να βγάλουν γρηγορότερα στο σφυρί και πακέτα με «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια, δίνει η χθεσινή έκθεση της Τραπέζης της Ελλάδος…

… που καταγράφει υστέρηση 300.000.000 ευρώ έναντι του στόχου για μείωση των «κόκκινων» δανείων στο 2ο τρίμηνο της φετινής χρονιάς.

Από την έκθεση για τους επιχειρησιακούς στόχους μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων προκύπτει ότι τα «κόκκινα» δάνεια διαμορφώθηκαν στα 61 δισ. ευρώ και ήταν μειωμένα μόλις κατά 4,7% ή 3 δισ. ευρώ σε σχέση με τον Μάρτιο του 2018. Μάλιστα, η μείωση αυτή προήλθε κυρίως λόγω των πωλήσεων δανειακών πακέτων σε funds. Ακόμα πιο ισχνή ήταν η μείωση των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων, η οποία περιορίστηκε στο 1,1%, ενώ το ποσοστό προστασίας φτάνει στο 30%.

Το σύνολο των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων ανήλθε το 2ο τρίμηνο του 2018 στα 88,6 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας τον στόχο κατά 1,6 δισ. ευρώ. Ωστόσο, δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού, δεδομένου ότι οι συγκριτικά καλύτερες του αναμενομένου επιδόσεις οφείλονται κατά βάση στις χαμηλότερες από το αναμενόμενο καθαρές ροές νέων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, καθώς και στις υψηλότερες διαγραφές και εισπράξεις.

Σύμφωνα με την ΤτΕ, τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα στο στεγαστικό χαρτοφυλάκιο των τραπεζών ανέρχονταν στο τέλος Ιουνίου στο 44,3% του συνόλου, στο καταναλωτικό χαρτοφυλάκιο έφθαναν το 56,9% και στο επιχειρηματικό το 48% (ανά επιμέρους κατηγορία αντιστοιχούσαν στο 68,8% του χαρτοφυλακίου των ελεύθερων επαγγελματιών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, στο 62,3% του χαρτοφυλακίου των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στο 28,3% του χαρτοφυλακίου των μεγάλων επιχειρήσεων και το 31,6% του χαρτοφυλακίου των ναυτιλιακών δανείων).

 

Πηγή: https://www.dimokratianews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ