Με τους ίδιους περιβαλλοντικούς όρους κανονικά ο ΧΥΤΑ Παπανικολού-Η απόφαση του ΣτΕ

0
89
Σε πλήρες ναυάγιο των πολυετών αντιδράσεων κατοίκων και φορέων της δυτικής Αιγιάλειας, που οδήγησαν τους επιθεωρητές και το υπουργείο Περιβάλλοντος (2015) στην παύση της κατασκευής του ΧΥΤΑ Παπανικολού, οδήγησε η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, το Ε΄τμήμα του οποίου εξέτασε σε βάθος το θέμα, απορρίπτοντας κάθε ένσταση για το μεγάλο περιβαλλοντικό έργο.
ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ
Η καθαρογραμμένη πλέον απόφαση βρίσκεται στα χέρια του δημάρχου, του περιφερειάρχη και του εργολάβου και σε μία απλή ανάγνωσή της, καθίσταται σαφές ότι ανοίγει ο δρόμος για τη συνέχιση του ΧΥΤΑ, με εργολάβο την ΤΕΜΕΚ ΑΤΕ, την εταιρεία που είχε προσφύγει κατά της διακοπής των εργασιών.
Μάλιστα αίσθηση προκαλεί -κι αυτό είναι ένα το στοιχείο της δικαστικής εξέλιξης που έρχεται ν’ αλλάξει άρδην το τοπίο- ότι το ΣτΕ δεν βρίσκει λόγο αλλαγής των περιβαλλοντικών όρων, παρότι κάτοικοι και δημόσιοι λειτουργοί, είχαν εστιάσει σε προσβολή του υδροφόρου ορίζοντα (λόγω πηγών), ακόμα και για σεισμογενή εδάφη.
Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Με το έργο, χρηματοδοτημένο από το ΕΣΠΑ με 7 εκατ. ευρώ περίπου, αν και απενταγμένο λόγω της διακοπής του, τώρα θα πρέπει να ξεκινήσει πάλι, με τον περιφερειάρχη ν’ αφήνει να εννοηθεί πως θα αναζητήσει άμεσα το υπολειπόμενο απαιτούμενο κονδύλι των 2,5 εκατ. ευρώ, από άλλη πηγή, πιθανά και μέσα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
ΝΑΙ ΜΕΝ…
Οι υπηρεσίες του δήμου, δεν είναι σίγουρες ωστόσο αν οι περιβαλλοντικοί όροι θα παραμείνουν ως έχουν ή θα απαιτηθεί μια είδους επικαιροποίηση, σε κάθε περίπτωση όμως επιθυμούν να τρέξουν οι διαδικασίες.
«Μας βολεύει όλους, αν τίποτε απ’ όλα αυτά δεν απαιτούνται» ομολογεί στην «ΠτΔ» ο Θ. Παναγόππουλος, που θα αναμένει τι θα πουν οι υπηρεσίες της ΠΔΕ.
Ακόμα, για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ θα ζητήσει – εφόσον επίσης απαιτείται – τροποποίηση του περιφερειακού σχεδιασμού (ΠΕΣΔΑ), αφού τώρα τα δεδομένα «υποχρεώνουν» σε λειτουργία ΧΥΤΥ (χώρου υγειονομικής ταφής υπολυμάτων) και όχι απορριμμάτων, που θα λύσει τα χέρια με έναν ακόμα οργανωμένο σκουπιδότοπο, πέραν του προς αδειοδότηση ΧΥΤΑ ανατολικής Αιγιάλειας, στην Αιγείρα.
Ο ΧΡΟΝΟΣ
Εφόσον ξεπεραστούν γραφειοκρατικές διαδικασίες και χρηματοδότηση, εκτιμάται ότι το έργο δύναται να τελειώσει σε ένα 6μηνο, ίσως και λιγότερο, αλλάζοντας προς το καλύτερο το πλάνο διαχείρισης στερεών αποβλήτων του δήμου, αφού τόσα χρόνια πληρώνει 1,5 εκατ., ευρώ ετησίως για μεταφορά σε άλλους ΧΥΤΑ, ενώ πρόσφατα έζησε και το πολύμηνο αδιέξοδο με τα σκουπίδια «βουνό» σε όλη του την επικράτεια, χωρίς έγκριση Μονάδας Βιομηχανικής Επεξεργασίας στο «Νησί» Τεμένης Αιγίου με 18 εκατ. ευρώ περίπου, μαζί με τον Δήμο Καλαβρύτων.
Ο ΑΠΟΗΧΟΣ
Ο δήμαρχος Θ. Παναγόπουλος καλείται τώρα να συμβάλει στην ολοκλήρωση του ΧΥΤΑ, αφού από την εκλογή του το 2014 είχε πει ρητά, ότι θα τηρήσει τα νόμιμα, ενώ πλήρως διακαιωμένος εμφανίζεται ο προκάτοχός του Στ. Θεοδωρακόπουλος που δέχθηκε πόλεμο από την περιοχή του Ερινεού -ως υπέρμαχος του έργου- και αποδίδει σε αυτό την ήττα του στις τελευταίες εκλογές.
Δεν αποκλείεται, σύντομα, για λόγους πολιτικής καθαρότητας, το δημοτικό συμβούλιο να κληθεί να πάρει απόφαση υπέρ της συνέχισης του έργου, διευκολύνοντας και τους χειρισμούς της Περιφέρειας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

 

Πηγή: http://www.pelop.gr/

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ