Βαθαίνει η συνεργασία Ελλάδας-Κίνας

0
75

Μνημόνιο συνεργασίας Ελλάδας-Κίνας στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Μία Ζώνη, Ενας Δρόμος» υπέγραψαν χθες στο Πεκίνο ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και ο Κινέζος ομόλογός του Γουάνγκ Γι. Σύμφωνα με διπλωματικές πληροφορίες, κατά τις διευρυμένες συνομιλίες τους οι δύο υπουργοί εξήραν την ολοένα επεκτεινόμενη συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών, καθώς πέραν της οικονομικής πτυχής, αναπτύσσονται ραγδαία, μεταξύ άλλων, ο τουρισμός, οι πολιτιστικές σχέσεις και οι επαφές μεταξύ των πολιτών των δύο χωρών (people-to-people).

Τονίστηκε, επίσης, η σημασία της εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών, ενώ ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών αποσαφήνισε ότι στο πλαίσιο της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής που ασκεί, η Ελλάδα απαιτεί και εκτιμά τον σεβασμό, και όταν τη σέβονται εκείνη ανταποκρίνεται θετικά. Οι σχέσεις με την Κίνα, μια υπερδύναμη που αντιπροσωπεύει έναν από τους σημαντικότερους πολιτισμούς, δεν μπορούν παρά να αναπτυχθούν με βάση μια θετική ατζέντα συνεργασίας, σημείωναν οι ίδιες πηγές μετά τη συνάντηση.

Εμφαση στα Βαλκάνια

Παράλληλα, οι συζητήσεις περιστράφηκαν σε θέματα περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος, με έμφαση τις εξελίξεις και τις προοπτικές στη ΝΑ Ευρώπη καθώς και τις σχέσεις Ε.Ε.-Κίνας. Ως προς τα περιφερειακά ζητήματα, με βάση τις ίδιες πηγές, ο Ν. Κοτζιάς ανέπτυξε τις πρωτοβουλίες της Ελλάδας, με έμφαση στη Βαλκανική και τη ΝΑ Μεσόγειο, αναδεικνύοντας τον σταθεροποιητικό ρόλο της χώρας μας για την ευρύτερη περιοχή, μέχρι τη Μέση Ανατολή.

Αναφέρθηκε επιπλέον στην επίλυση του ονοματολογικού της ΠΓΔΜ και στις προοπτικές του Κυπριακού. Μάλιστα, ο Ν. Κοτζιάς προσκάλεσε τον Κινέζο ομόλογό του να επισκεφθεί επισήμως την Αθήνα σε χρόνο που θα συμφωνηθεί διά της διπλωματικής οδού.

Επιπλέον, με βάση τις ίδιες διπλωματικές πηγές, έδωσε έμφαση στην ανάγκη να αναπτυχθεί η οικονομική συνεργασία ώστε να ανταποκρίνεται στο επίπεδο που χαρακτηρίζει τις εν γένει σχέσεις των δύο χωρών. Ειδικότερα, επισημαίνουν πως αναφέρθηκε στις προοπτικές που διανοίγονται με την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια και ανέδειξε τα περιθώρια για αύξηση των ελληνικών εξαγωγών προς την Κίνα σε τομείς όπως τα αγροτικά προϊόντα, ο τουρισμός, οι υποδομές κ.ά.

Συμφωνήθηκε επίσης, όπως υπογραμμίζουν, να προχωρήσουν περαιτέρω οι συνομιλίες για την οριστικοποίηση του επόμενου 5ετούς σχεδίου δράσης στον τομέα της οικονομικής συνεργασίας.

Από την πλευρά του, ο Γουάνγκ Γι αναφέρθηκε στον σταθεροποιητικό ρόλο της χώρας μας στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου και των Βαλκανίων, εξαίροντας τις πρωτοβουλίες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και χαιρετίζοντας τη Συμφωνία των Πρεσπών, που θα οδηγήσει στην ενίσχυση του περιφερειακού ρόλου της Ελλάδας, όπως εκτίμησε. Επιπλέον, ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών συνεχάρη την ελληνική κυβέρνηση για την έξοδο από τα μνημόνια, τονίζοντας ότι η εξέλιξη αυτή θα ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο για την ανάπτυξη της χώρας.

Νωρίτερα, ο Ν. Κοτζιάς είχε συνάντηση με τον υπεύθυνο του τμήματος διεθνών σχέσεων του Κ.Κ. Κίνας Σονγκ Τάο, με τον οποίο συζήτησαν την αμοιβαία επωφελή συνεργασία των δύο χωρών και την πολυεπίπεδα αναπτυσσόμενη σχέση μεταξύ των δύο λαών.

Πηγή: https://www.efsyn.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ