Το έργο ξαναρχίζει (εάν βρεθούν λεφτά)

0
54

Ανοίγει από χθες και τυπικά, ο δρόμος για τη συνέχιση του έργου κατασκευής του ΧΥΤΑ Παπανικολού, καθώς ο ανάδοχος του έργου ΤΕΜΕΚ ΑΤΕ, παρέλαβε καθαρογραμμένη την απόφαση του 5ου Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία έγινε δεκτή η προσφυγή του κατά της διακοπής των εργασιών που είχε επιβάλλει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Να θυμίσουμε ότι ο υπό κατασκευή Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων στη θέση Παπανικολού Αιγιάλειας, έχει αποτελέσει πεδίο έντονων προστριβών, μεταξύ κατοίκων της περιοχής και του δήμου.

Οι κάτοικοι κατάφεραν με ενέργειές τους, να προκαλέσουν την παρέμβαση του Σώματος Επιθεωρητών Περιβάλλοντος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και την έκδοση απόφασης του τότε υπουργού περιβάλλοντος Παναγιώτη Λαφαζάνη, με την οποία σταμάτησε το έργο το 2015, ενώ η ανάδοχος τεχνική εταιρία ΤΕΜΕΚ ΑΤΕ, είχε προσφύγει με την σειρά της στο ΣτΕ κατά της απόφασης αυτής.

Οι κάτοικοι είχαν προσφύγει και αυτοί στο ΣτΕ κατά της απόφασης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, για τους περιβαλλοντικούς όρους του έργου, αλλά και για τη νομιμότητα της χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ, με 7 εκ. ευρώ περίπου. Ωστόσο, το Νοέμβριο του 2017 βγήκε η απόφαση που απέρριπτε την προσφυγή των κατοίκων, ενώ στις αρχές Ιουνίου αυτού του χρόνου, βγήκε και η απόφαση του ΣτΕ με την οποία έγινε δεκτή η προσφυγή του εργολάβου κατά της υπουργικής απόφασης για τη διακοπή των εργασιών. Πάντως, με την καθαρογραφή της απόφασης του ΣτΕ, δεν σημαίνει ότι το έργο θα συνεχιστεί αυτόματα, από εκεί που είχε σταματήσει.

Για να γίνει αυτό, απαιτείται πρώτα η υλοποίηση γραφειοκρατικών διαδικασιών και η τροποίηση του χρονοδιαγράμματος, ενώ το πιο σημαντικό είναι ότι θα χρειαστεί και η εξεύρεση νέας χρηματοδότησης, αφού λόγω των καθυστερήσεων, το έργο έχει απενταχθεί από το ΕΣΠΑ. Πάντως, ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας, έχει δεσμευθεί για την άμεση εξασφάλιση ποσού 2,5 εκ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, για την επανεκκίνηση των έργων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ