Νεφρά: 7 «αθώα» λάθη που βάζουν την υγεία τους σε κίνδυνο

0
48

Τα νεφρά απομακρύνουν τα προϊόντα των αποβλήτων και την περίσσεια υγρών από το σώμα μέσω των ούρων. Η διαδικασία αυτή είναι αναγκαία για τη διατήρηση σταθερής ισορροπίας των χημικών ουσιών του σώματος.

Άλλες βασικές λειτουργίες των νεφρών είναι ότι ελέγχουν την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων του αίματος, απελευθερώνουν ορμόνες που ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση και παράγουν μια δραστική μορφή της βιταμίνης D που είναι απαραίτητη για την υγεία των οστών.

Όταν τα νεφρά δεν λειτουργούν φυσιολογικά, ο άνθρωπος διατρέχει αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού.

Δείτε ποιες καθημερινές συνήθειες βάζουν σε κίνδυνο την υγεία των νεφρών σας και τι πρέπει να κάνετε.

Συσκευασμένες τροφές: Οι περισσότερες επεξεργασμένες τροφές περιέχουν πολύ νάτριο, δηλαδή αλάτι, το οποίο δεν βλάπτει μόνο την καρδιά αλλά και τα νεφρά. Όταν τρώτε πολύ αλάτι, το σώμα το απομακρύνει μέσω των ούρων μαζί με το ασβέστιο. Η περίσσεια ασβεστίου στα ούρα αυξάνει τον κίνδυνο δημιουργίας λίθων στα νεφρά. Σύμφωνα με τις επίσημες συστάσεις, δεν πρέπει να ξεπερνάτε τα 2.300 χιλιοστόγραμμα νατρίου την ημέρα.

Υπέρταση: Η υπέρταση έχει επιπτώσεις στη συνολική υγεία και ειδικά στα νεφρά. Τα νεφρά είναι στην ουσία ένα μεγάλο σύνολο αιμοφόρων αγγείων. Αν έχετε υπέρταση επιβαρύνονται τόσο τα μικρά όσο και τα μεγάλα αιμοφόρα αγγεία. Η αρρύθμιστη υπέρταση μπορεί να καταστρέψει τα αιμοφόρα αγγεία που οδηγούν στα νεφρά και να προκαλέσει βλάβες στα ίδια.

Κάπνισμα: Μελέτη του 2012 ανακάλυψε ότι η διακοπή του καπνίσματος για 16 ή περισσότερα χρόνια μείωσε τον κίνδυνο νεφροκυτταρικού καρκίνου, της πιο κοινής μορφής καρκίνου των νεφρών στους ενήλικες κατά 40%. Επιπλέον, το κάπνισμα μπορεί να βλάψει τα αιμοφόρα αγγεία και να αυξήσει τον κίνδυνο υπέρτασης.

Δείτε τα υπόλοιπα ΕΔΩ

Πηγή: Reader’s digest

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ