«Μετά από 4 χρόνια, ακόμα πληρώνουμε»

0
55

« Το έργο αποχέτευσης στο Ρίο και τον Αγιο Βασίλειο έχει ολοκληρωθεί από το 2014, αλλά δεν έχει λειτουργήσει ακόμα…». Κάτοικοι και επαγγελματίες της βόρειας πλευράς της Πάτρας θίγουν ένα ζήτημα με κοινωνικές και οικονομικές προεκτάσεις για τους ίδιους.

Η «Π» επικοινώνησε με τον πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ, Ανδρέα Παπανικήτα, ο οποίος εξήγησε ότι απαραίτητη προϋπόθεση για να λειτουργήσει το αποχετευτικό έργο στα βόρεια της Πάτρας είναι να ολοκληρωθεί η επέκταση του βιολογικού καθαρισμού (έργο που έχει πάρει το δρόμο του).

Ο Γιάννης Παπαχριστόπουλος είναι επαγγελματίας στον Αγιο Βασίλειο (ιδιοκτήτης της ψαροταβέρνας «Σταθάκος»). Οταν διάβασε στην «Π» πριν από λίγες εβδομάδες ότι η ΔΕΥΑΠ προκηρύσσει το έργο αποχέτευσης σε Βραχνέικα, Μονοδένδρι, Ροίτικα, Τσουκαλέϊκα και άλλες περιοχές της νότιας Πάτρας, του προκλήθηκε εκνευρισμός.

«Το δικό μας έργο στο Ρίο και τον Αγιο Βασίλειο που κατασκευάστηκε το 2014, γιατί δεν λειτουργεί;» μας είπε και αναρωτήθηκε πως υπόσχεται ο Δήμος να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων της νότιας Πάτρας, όταν έχει έτοιμο αλλά ανενεργό το αποχετευτικό έργο στη βόρεια πλευρά της πόλης. «Το αποχετευτικό δεν έχει συνδεθεί και κανείς δεν μας έχει ενημερώσει» πρόσθεσε στη συζήτησή μας και εξέφρασε τον φόβο ότι ο χρόνος θα απαξιώσει τις υποδομές που κατασκευάστηκαν το 2014. Σκοπός του ίδιου και κατοίκων του Ρίου και του Αγίου Βασιλείου που επικοινώνησαν με την «Π» ήταν να εκφράσουν δημόσια των ερωτήματά τους για την τύχη του έργου.

Η κοινωνική διάσταση στην ανάγκη να λειτουργήσει το αποχετευτικό έργο, εντοπίζεται από τους κατοίκους και τους επαγγελματίες στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των μόνιμα διαμενόντων και των επισκεπτών των βορεινών ακτών της Πάτρας, οι οποίες συγκεντρώνουν μεγάλο αριθμό λουομένων κάθε καλοκαίρι.

Την οικονομική διάσταση μας εξήγησε ο Γ. Παπαχριστόπουλος. «Πληρώνουμε για βυτίο περίπου 2.000 ευρώ το χρόνο ο καθένας…». Οπως μας είπε ο Δήμος και η ΔΕΥΑΠ δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν την ανάγκη εκκένωσης του βόθρου μιας επιχείρησης σε σύντομο χρονικό διάστημα («χρειάζεται σχεδόν κάθε δέκα μέρες») και για αυτό οι επαγγελματίες στρέφονται σε ιδιώτες. Το κόστος κάθε εκκένωσης ανέρχεται στα περίπου 230 ευρώ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ