Ανέλπιστη εξέλιξη µε τα σκουπίδια… οδηγεί σε εργοστάσιο!

0
74

Θετικές και µόνο είναι οι νεότερες εξελίξεις, τόσο για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Φλόκα όσο και για το µεγαλόπνοο έργο, που θα ολοκληρωθεί µε την κατασκευή και λειτουργία του νέου – «πολυβασανισµένου» επί χρόνια – Εργοστασίου Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων (κοµποστοποίησης), για όλη σχεδόν την Αχαΐα.
ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΟ
Εκεί που κανείς δεν το περίµενε, πληροφορίες της «Π», θέλουν την Περιφέρεια να αποφασίζει την προσεχή Τετάρτη την έγκριση του «Συστήµατος Αντίστροφης Οσµωσης» στο ΧΥΤΑ, µε κονδύλι κάτι λιγότερο από 1 εκατοµµύριο ευρώ. Στον ∆ήµο ∆υτικής Αχαΐας και στον ΦΟ∆ΣΑ, µιλούν για «µεγάλη εξέλιξη και συνάµα τεράστια επιτυχία», αφού τα στραγγίδια από τα απορρίµµατα, που ταλάνιζαν τον οργανωµένο σκουπιδότοπο και προκαλούσαν πάντα έντονες περιβαλλοντικές ενστάσεις, έτσι θα εξαφανιστούν, αφού πλέον θα βγαίνουν… ως καθαρό νερό!
ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
Με την εφαρµογή της µεθόδου αυτής, κάθε ενδεχόµενο µόλυνσης του περιβάλλοντος αποµακρύνεται, αφού σε περιπτώσεις έντονων βροχοπτώσεων, τα στραγγίδια έφευγαν και προκαλούσαν πολλαπλά προβλήµατα. Το νέο σύστηµα έχει µεγάλη σχέση και µε το επερχόµενο δεύτερο κύτταρο, που αναµένεται να κατασκευαστεί στο ΧΥΤΑ Φλόκα, αλλά και της επακόλουθης Μονάδας.
ΕΠΕΝ∆ΥΣΗ
Για την αντίστροφη όσµωση θα διεξαχθεί διεθνής διαγωνισµός, πολύ σύντοµα, µε τεύχη δηµοπράτησης έτοιµα από τον ΦΟ∆ΣΑ. Ο πρόεδρος του φορέα Σπύρος Τραχάνης, που ρωτήθηκε σχετικά από την «Π», αν και προτίµησε µια στάση αναµονής µέχρι τη συνεδρίαση του περιφερειακού συµβουλίου, εξέφρασε την πεποίθηση πως εφόσον πράγµατι εγκριθεί, θα ξεκινήσει µέσα στο 2018, εφόσον βέβαια υπηρεσιακά δεν υπάρξουν δυσκολίες επί της πρωτόγνωρης διαδικασίας.
ΧΡΟΝΟ∆ΙΑΓΡΑΜΜΑ
Μετά από αυτό, ακολουθεί η επέκταση του ΧΥΤΑ και στα τέλη του επόµενου µήνα θα είναι έτοιµα τα τεύχη δηµοπράτησης για την οριστική µελέτη του εργοστασίου. Για το β’ κύτταρο, αναµένεται πρόσκληση της Περιφέρειας εντός του έτους και κατάθεση πρότασης του ΦΟ∆ΣΑ, κάτι που παραπέµπει σε έναρξη υλοποίησής του εντός του 2019. Σε ό,τι αφορά στο εργοστάσιο, εκτιµάται ότι η δηµοπράτηση κατασκευής του θα γίνει µέσα στην άνοιξη του 2019,µε 22 εκατοµµύρια ευρώ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ