«Αέρας» από τις ΗΠΑ, «φωτιά» στο πεζοδρόμιο

0
51

Ευφορία, διαμαρτυρία, αστυνομοκρατία, επικοινωνιακή καταιγίδα: Από όλα θα έχει το διήμερο που εγκαινιάζεται σήμερα στη Θεσσαλονίκη. Φέτος, πρόσθετο χρώμα, βάρος, λάμψη και πληθυσμό, δίνει η πολυάνθρωπη αμερικανική παρουσία. Στην προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να δρομολογήσει πολιτική ανάκαμψη, επιδεικνύοντας ανάκαμψη οικονομική, ο αμερικανικός παράγοντας είναι καλοδεχούμενος. Η Κυβέρνηση δεν θα δει μόνο αμερικάνους στη Θεσσαλονίκη. Θα δει διαδηλωτές που θα πιέσουν για λιγότερο ασφυκτική οικονομική πολιτική. Αυτό ήταν συνηθισμένο θέαμα. Το ασυνήθιστο είναι η διαδήλωση κατά της συμφωνίας των Σκοπίων, που αναμένεται να προκαλέσει πολύ δυνατές εντυπώσεις.

Ο ΠΡΕΣΒΗΣ

«Αβάντα» στα εγκαίνια της ΔΕΘ και την προοπτική της ελληνικής οικονομίας έκανε ο Τζέφρι Πάιατ, πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα, που ηγείται εδώ και καιρό της προσπάθειας για ενίσχυση του αμερικανικού ρόλου στην Ελλάδα, ως αντίβαρο στην δεσπόζουσα περίπτωση της ΕΕ και των οργάνων της. Με άρθρο του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο κ. Πάιατ, κάτω από τη φράση-κλειδί, «το 2018 είναι πραγματικά το έτος της Αμερικής στην Ελλάδα», ο κ. Πάιατ αναφέρεται στην ιδιαίτερα σημαντική παρουσία κορυφαίων αμερικανικών εταιρειών στην 83η ΔΕΘ, αλλά και στην ελληνο-αμερικανική συνεργασία στους τομείς Αμυνας, Εξωτερικής Πολιτικής και Οικονομίας. Και, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει εν κατακλείδι, «η ΔΕΘ θα είναι ένα σημείο αναφοράς στις διμερείς σχέσεις, αλλά είναι απλά μόνο μία στάση σε μία μακρύ κοινό ταξίδι, που σίγουρα θα δώσει θετικό τόνο στην επόμενη χρονιά και στα χρόνια που ακολουθούν».

ΧΑΡΙΤΣΗΣ

Ως προς το περιεχόμενο της ομιλίας Τσίπρα, μας προδιέθεσε ο υπουργός Εσωτερικών Α. Χαρίτσης. Είπε ότι τα μέτρα που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός ανταποκρίνονται στη λογική της «λελογισμένης επέκτασης», στην οποία μπήκε η χώρα. Κληθείς να σχολιάσει τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ο υπουργός Εσωτερικών υποστήριξε ότι παρά τη διαφορά μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων, «το πολιτικό «ματς» είναι απολύτως ανοιχτό». Εξήγησε, πάντως, ότι «αυτό το οποίο διακυβεύεται το επόμενο διάστημα, τους επόμενους μήνες, δεν είναι τόσο πολύ το ποιος θα είναι στην Κυβέρνηση της χώρας, δεν είναι αυτό το οποίο διακυβεύεται το ποιος θα κερδίσει το “ματσάκι’’. Αυτό το οποίο διακυβεύεται είναι η πορεία της χώρας για πολλά χρόνια μπροστά και η εκλογική αναμέτρηση του 2019 θα έχει κυρίως αυτόν τον χαρακτήρα. Αν δηλαδή θα μπούμε σε μια λογική βιώσιμης και δίκαιης ανάπτυξης, αν θα μπούμε σε μια λογική στήριξης της εργασίας και του κοινωνικού κράτους ή αν θα επανέλθουμε στα παλιά, σε αυτά τα οποία μας οδήγησαν τελικά στην κρίση». Για το ενδεχόμενο τριπλών εκλογών (βουλευτικές, ευρωεκλογές, αυτοδιοικητικές) τον Μάιο του 2019, ο κ. Χαρίτσης τόνισε ότι ο σχεδιασμός, τον οποίο έχει πραγματοποιήσει η Κυβέρνηση, είναι η εξάντληση της τετραετίας».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ