Διασώζεται η τιμή παρά τις μεγάλες απώλειες

0
47

Πτωτική και ποιοτικά όχι και τόσο καλή, αποτιμούν τη φετινή σοδειά της σταφίδας, οι αγρότες της Αιγιάλειας, λίγες μέρες πριν το τέλος του τρύγου, αν και η προσφερόμενη τιμή προς τους εμπόρους φαίνεται να κρατιέται ψηλά, σε σχέση με τα όσα διαπιστώνονται. Οι συνεχείς βροχοπτώσεις του Ιουλίου προκάλεσαν υπολογίσιμες ζημιές, τις οποίες ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αιγίου Γιάννης Μποδιώτης – μιλώντας στην «Π» – υπολογίζει έως και 40%, κάτι που εκτιμά πως οδηγεί τη σοδειά μετά βεβαιότητας πολύ κάτω από μια κανονική χρονιά και όχι με μέτρο σύγκρισης την περυσινή, αφού δεν ήταν από τις παραγωγικότερες.

Βέβαια η εικόνα διαφοροποιείται από περιοχή σε περιοχή, ανάλογα με το πόσο χτυπήθηκε η κακοκαιρία, κάτι που φαίνεται και από το γεγονός ότι ορισμένοι παραγωγοί βγάζουν κανονική ποσότητα σταφίδας κι άλλοι πάλι όχι, κυρίως στα ορεινά. Σε ό,τι αφορά τις τιμές πώλησης, παρατηρείται έντονος ανταγωνισμός στην εμπορία, αν και οι διαφορές προς το παρόν «παίζουν» μεταξύ 10- 20 λεπτών το κιλό. Τον πρώτο λόγο αναμφισβήτητα έχει η Παναιγιάλειος Ένωση Συνεταιρισμών, η διοίκηση της οποίας λέει σε όλους τους τόνους ότι θα δώσει στους αγρότες την καλύτερη τιμή της αγοράς, ενώ εμπορικός αντιπρόσωπος από το Κιάτο αγοράζει με 1,40 και πληρωμή την επόμενη μέρα της παράδοσης του προϊόντος, με προοπτική να δώσει και εκκαθάριση.

Ο πρόεδρος της ΠΕΣ Θανάσης Σωτηρόπουλος, στέκεται ωστόσο στην αξιοπιστία της Ένωσης και στην εξαγωγή της σταφίδας που προσδίδει τη μεγαλύτερη εγγύηση για το εισόδημα των σταφιδοπαραγωγών. Εφιστά δε την προσοχή, η σοδειά να παραδίδεται μόνο σε εγκεκριμένους μεταποιητές και όχι σε διάφορους εμπόρους, προκειμένου να μη χάνεται η συνδεδεμένη οικονομική ενίσχυση. «Υπάρχει μία άνοδος στις τιμές κι αν οι πληροφορίες επαληθευτούν ότι στο τέλος θα πάει καλά η σοδειά, με δεδομένο δε το 1,5 ευρώ – από 1,40 το 2017 και 1,10 το 2016 – τότε το συμπέρασμα οικονομικά είναι θετικό, συνυπολογίζοντας πάντα τη μειωμένη παραγωγή» υποστηρίζει ο κ. Μποδιώτης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ