Δημοτικό Συμβούλιο Ήλιδας με… σκηνές απείρου κάλλους!

0
56

Ένταση, φωνές, αντιπαραθέσεις, ύβρεις… συνθέτουν την εικόνα που παρουσίασε στην προχθεσινή του συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο Ήλιδας, το οποίο κλήθηκε να διαχειριστεί το θέμα της μεταφοράς και λειτουργίας του Γυμνασίου Σιμοπούλου, σε ατμόσφαιρα που θύμιζε περισσότερο αρένα παρά χώρο συζήτησης και λήψης αποφάσεων.

Η ένταση ήταν τέτοια και η προσωρινή διακοπή αναπόφευκτη, καθώς η διαμάχη είχε εξαπλωθεί σε όλη την αίθουσα και στήθηκαν ουκ ολίγοι καβγάδες με ‘πρωταγωνιστές’ δημοτικούς συμβούλους, προέδρους τοπικών κοινοτήτων και απλούς πολίτες, διχάζοντας την δημοτική ενότητα Πηνείας αλλά και γενικότερα τον ευρύτερο δήμο Ήλιδας.

Από την στιγμή που άναψαν τα αίματα ο ένας καβγάς ξεσπούσε μετά τον άλλο, εντός και εκτός της αίθουσας συνεδριάσεων, και στις περισσότερες περιπτώσεις χρειάστηκε να επέμβουν οι ψυχραιμότεροι για να ηρεμήσουν τα πνεύματα, καθώς λίγο έλειψε κάποιοι να έρθουν στα χέρια.

Το απόλυτο μπάχαλο

Και όλα τα παραπάνω, εν όψει της νέας σχολικής χρονιάς που ξεκινά σε τέσσερις ημέρες και ουδείς γνωρίζει τελικά που θα βρει το πρώτο κουδούνι τους μαθητές του Γυμνασίου Σιμοπούλου.

Η απόφαση να τεθεί σε ισχύ η Υπουργική Απόφαση για την μεταφορά και λειτουργία του Γυμνασίου Σιμοπούλου στην Τοπική Κοινότητα Εφύρας και συγκεκριμένα στο κτίριο που στεγαζόταν παλιά το Γυμνάσιο Εφύρας, έχει φέρει τα πάνω- κάτω.

Ως γνωστόν το Γυμνάσιο Σιμοπούλου στεγάζεται σε λυόμενες ακατάλληλες αίθουσες και τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουν γίνει ουκ ολίγες διαμαρτυρίες για την μεταφορά του σχολείου. Το αρχικό πλάνο ήταν να μεταφερθεί το σχολείο στο παλιό Δημαρχείο στο Σιμόπουλο, το οποίο μετατράπηκε σε σχολείο με σκοπό να στεγάσει το Γυμνάσιο και το Λύκειο. Ωστόσο, εκεί μεταφέρθηκε μόνο το Λύκειο, καθώς τέθηκε θέμα έλλειψης αιθουσών για την συστέγαση και των δύο σχολείων.
Τα τελευταία τέσσερα χρόνια είχε πέσει στο τραπέζι η μεταφορά λυόμενων αιθουσών στο χώρο, προκειμένου να στεγαστούν και τα δύο σχολεία, ωστόσο η διαδικασία δεν προχώρησε και τον χειμώνα ο Υπουργός Παιδείας έλαβε απόφαση για μεταφορά του σχολείου στην Εφύρα.
Απόφαση που βρήκε πολλές αντιδράσεις και ενώ θεωρητικά είχε ‘παγώσει’, με πρόσφατα έγγραφα των Διευθύνσεων εκπαίδευσης οριστικοποιείται η μεταφορά. Αυτό συνεπάγεται, μεταφορά του Γυμνασίου στο κτίριο της Εφύρας- που έχει αρχίσει και γίνεται από τους εκπαιδευτικούς- και ταυτόχρονα μεταφορά του δημοτικού σχολείου Εφύρας στο παλιό κτίριο του δημοτικού που στέγαζε μέχρι τώρα το νηπιαγωγείο.

Οι θέσεις

Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου το θέμα τέθηκε εκτός ημερήσιας διάταξης και ο Δήμαρχος Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος παρέθεσε το χρονικό της υπόθεσης, αναφορικά με επισκέψεις, επαφές, έγγραφα και το πώς έφτασε τελικά να τίθεται σε ισχύ η απόφαση του Υπουργού. Απόφαση που τον ίδιο τον Δήμαρχο τον βρίσκει αντίθετο, καθώς όπως είπε και στο Σώμα, σε αυτό το ενδεχόμενο ο δήμος Ήλιδας κινδυνεύει να καταβάλει το χρηματικό ποσό των 784.000 ευρώ, το κόστος δηλαδή που αντιστοιχεί στην μετατροπή του παλιού Δημαρχείου Σιμοπούλου σε σχολείο.
Το κτίριο μετατράπηκε σε Γυμνάσιο και Λύκειο Σιμοπούλου με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και εφόσον γίνει διαχειριστικός έλεγχος και διαπιστωθεί ότι το έργο δεν λειτουργεί, τότε θα απενταχθεί και ο δήμος θα κληθεί να καταβάλλει το κόστος. Μπροστά σε αυτό το ενδεχόμενο ο κ. Χριστοδουλόπουλος πρότεινε ως λύση να μεταφερθούν δύο λυόμενες αίθουσες στο χώρο του παλιού Δημαρχείου, προκειμένου να στεγάσουν την βιβλιοθήκη και τα γραφεία των καθηγητών και Γυμνάσιο και Λύκειο να συστεγαστούν στον ίδιο χώρο.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Γιάννης Λυμπέρης κατηγόρησε τον κ. Χριστοδουλόπουλο για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, επισημαίνοντας ότι είναι αδιανόητο επί τέσσερα χρόνια να μην έχει καταστεί εφικτό να μεταφερθούν οι δύο λυόμενες αίθουσες.

Ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας Αναστάσιος Σμέρος ζήτησε ψυχραιμία και πρότεινε να μεταφερθεί το σχολείο στην Εφύρα και ταυτόχρονα να επισκευαστεί το παλιό δημοτικό σχολείο.

Βολές κατά όλων των κυβερνήσεων, από το 2008 μέχρι σήμερα, που δεν έδωσαν λύση μετά τον σεισμό για την στέγαση του σχολείου, εξαπέλυσε ο επικεφαλής της ‘Λαϊκής Συσπείρωσης’ Άγγελος Κολόσακας.

Ξέφυγε ο έλεγχος

Μέχρι το σημείο που τοποθετούνταν οι επικεφαλής, παρά τις αιχμές, τα πράγματα ήταν ήρεμα. Η κατάσταση ξέφυγε όταν ξεκίνησε η τοποθέτηση των δημοτικών συμβούλων, στο ‘χορό’ μπήκαν και πρόεδροι τοπικών κοινοτήτων και από εκεί και πέρα χάθηκε κάθε έλεγχος.

Όλοι τσακώνονταν με όλους χωρίς κανείς να καταλαβαίνει το γιατί, οι μεν κατηγορούσαν τους δε, οι μισοί προέκριναν την λύση της Εφύρας και οι άλλοι μισοί το Σιμόπουλο, σε μία συνεδρίαση άνευ προηγουμένου.

Εκ των πραγμάτων η συνεδρίαση διεκόπη για αρκετή ώρα μέχρι να ηρεμήσουν τα πνεύματα με τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Ανδρέα Νικολακόπουλο να ‘απειλεί’ κατά την επανάληψη ότι σε περίπτωση νέας έντασης θα αποσυρόταν το θέμα.

Παρόντες και οι πρόεδροι των δύο τοπικών κοινοτήτων. Πρώτος έλαβε τον λόγο ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Σιμοπούλου Νίκος Αργυρόπουλος, ο οποίος υποστήριξε ότι το κτίριο της Εφύρας δεν είναι εκπαιδευτήριο, τόνισε ότι όταν εκπονήθηκε το κτιριολογικό για την μετατροπή του πρώην Δημαρχείου Πηνείας σε σχολείο, επαρκούσε για την συστέγαση Γυμνασίου και Λυκείου και κατηγόρησε τον Δήμαρχο ότι περίμενε τέσσερα χρόνια για να του δώσει λύση ο πρώην υφυπουργός παιδείας Δημήτρης Μπαξεβανάκης.

Εν συνεχεία ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Εφύρας Άγγελος Πετρόπουλος ανέφερε ότι από τις 11 Ιανουαρίου 2018 είχε ενημερώσει για την μεταφορά του δημοτικού σχολίου της Εφύρας στο παλιό κτίριο και για την αναγκαιότητα εκπόνησης εργασιών αλλά δεν έγινε τίποτα, υποστήριξε ότι με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί το τελευταίο διάστημα υποβαθμίζεται και το Γυμνάσιο και το δημοτικό σχολείο και ζήτησε να κάνει ο δήμος αυτό που είναι υποχρεωμένος να κάνει.

Δεν υπήρξε ομοφωνία

Μετά από πολύωρη συζήτηση, εν μέσω αιχμών και επίρριψης ευθυνών νυν και προηγούμενης δημοτικής αρχής και προέδρων κοινοτήτων, τελικά μετά από πρόταση του κ. Χριστοδουλόπουλου, κατά πλειοψηφία αποφασίστηκε να προκριθεί η λύση της τοποθέτησης δύο λυόμενων αιθουσών στο πρώην Δημαρχείο, ώστε να μην δημιουργηθεί δημοσιονομικό πρόβλημα εις βάρος του δήμου Ήλιδας. Η απόφαση θα αποσταλεί στον Υπουργό Παιδείας και σε περίπτωση που διαφοροποιηθεί τότε να έχει όλη την ευθύνη ο Υπουργός, ξεκαθαρίζοντας ότι το κόστος δεν θα το αναλάβει ο δήμος.

Από την πλευρά του ο κ. Λυμπέρης υποστήριξε ότι η ευθύνη βαρύνει την δημοτική αρχή και ζήτησε άμεση λύση για να φύγουν τα παιδιά από τις λυόμενες αίθουσες. Κάλεσε την δημοτική αρχή να μεταφέρει άμεσα αίθουσες στο Σιμόπουλο, διαφορετικά να γίνει η μεταφορά του σχολείου στην Εφύρα.

Και ο κ. Κολόσακας διαφοροποιήθηκε από την πλευρά του και ζήτησε από την κυβέρνηση να αναλάβει την ευθύνη για την στέγαση των μαθητών.

Το θέμα παραμένει ανοιχτό και επίκειται και επίσκεψη του κ. Χριστοδουλόπουλου στο Υπουργείο Παιδείας.

 

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ