Αγωνία για την τιμή της ελιάς

0
74

Τις ανακοινώσεις των τιμών της πράσινης ελιάς από τους εμπόρους περιμένουν μέσα στις επόμενες δύο-τρεις ημέρες οι παραγωγοί, με αυτούς της Χαλκιδικής να είναι σε «αναμμένα κάρβουνα», καθώς σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σημάντρων, Βαγγέλη Μισαηλίδη, «η κατάσταση είναι ακόμη ρευστή».

Όπως εξήγησε ο ίδιος στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, «η χθεσινοβραδινή συνάντηση με τους εμπόρους ήταν ουσιαστικά διερευνητική. Συζητήσαμε την τρέχουσα κατάσταση, το γεγονός ότι η παραγωγή φέτος είναι μειωμένη σε ποσοστό ως και 60%, ενώ τους εκφράσαμε τις ανησυχίες μας -μεταξύ άλλων- και για το φετινό εισόδημά μας συνολικά, που θα είναι σαφώς μειωμένο σε σχέση με πέρυσι».

Διευκρίνισε βέβαια, ότι «οι έμποροι εξέφρασαν τη σαφή τους διάθεση να δώσουν καλύτερη τιμή για την αγορά του προϊόντος μας, έναντι της περσινής χρονιάς, ωστόσο η μειωμένη παραγωγή δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας». Επιπλέον, σύμφωνα με τον κ. Μισαηλίδη, «οι έμποροι ανέλαβαν τη δέσμευση ότι θα ανακοινώσουν τις τιμές στις αμέσως επόμενες ημέρες και εξέφρασαν την πάγια θέση και επιθυμία τους για αγορά προϊόντος διαλογισμένου και ποιοτικού».

Υπογραμμίζεται ότι στη χθεσινοβραδινή συνάντηση συμμετείχαν οι περισσότεροι εκ των 2.500 παραγωγών του νομού Χαλκιδικής, που εκπροσωπούνται από 14 αγροτικούς συνεταιρισμούς -από την Ορμύλια έως τον Βάβδο, την Τρίγλια και τα Φλογητά- ενώ οι έμποροι που έδωσαν το «παρών», απορροφούν τουλάχιστον το 80% της παραγωγής τους.

Σε ό,τι αφορά τις τιμές, ο κ. Μισαηλίδης επανέλαβε την εκτίμησή του ότι τελικά φέτος θα πιάσουν τα επίπεδα του 2013, οπότε και υπερέβαιναν κατά πολύ το 1 ευρώ/κιλό. «Αναμένουμε (η τιμή) να είναι αυξημένη σε ποσοστό 30%- 40%, έναντι του 2017, οπότε και διαμορφώθηκε στο 1 ευρώ/κιλό η πρώτη κατηγορία», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Και πρόσθεσε ότι οι παραγωγοί δεν είναι αχάριστοι, αλλά «με το κόστος της παραγωγής να υπερβαίνει και τα 70 λεπτά/κιλό, είναι εξαιρετικά δύσκολο να καλλιεργούμε σε χαμηλές τιμές. Μπορεί φέτος να προοιωνίζεται ότι θα πάρουμε καλές τιμές, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει κάτι στη συγκεκριμένη περίοδο, αφού η παραγωγή φέτος είναι μειωμένη και το πιο πιθανόν είναι ότι το εισόδημά μας θα είναι χαμηλότερο συγκριτικά με πέρυσι».

Υπενθυμίζεται ότι η φετινή παραγωγή πράσινης ελιάς στο νομό Χαλκιδικής εκτιμάται μειωμένη σε ποσοστό 50%-60% σε σχέση με πέρυσι, οπότε και ανήλθε σε 130.000 τόνους, ενώ αρκετοί ελαιοπαραγωγοί έχουν αρχίσει να μαζεύουν τις ελιές τους, υπό το φόβο ότι το προϊόν θα μαυρίσει.

Πέρυσι οι ελαιοπαραγωγοί νομού Χαλκιδικής κατάφεραν να πουλήσουν στους εμπόρους βρώσιμη ελιά στην τιμή του 1 ευρώ/κιλό, έναντι των 80 λεπτών/κιλό πρόπερσι, ενώ τονίζεται ότι από το σύνολο της παραγωγής, ποσότητες 80.000-90.000 τόνων διατέθηκαν ως επιτραπέζια και οι υπόλοιπες 30.000-40.000 τόνοι για ελαιοποίηση.

Στον νομό Χαλκιδικής, περισσότεροι από 20.000 παραγωγοί καλλιεργούν 330.000 στρέμματα πράσινης ελιάς Χαλκιδικής (200.000 επιτραπέζια και 130.000 ελαιοποιήσιμη), ενώ τα δέντρα υπολογίζονται σε περισσότερα από 6 εκατομμύρια ρίζες. Η παραγωγή υπολογίζεται κατά μέσο όρο σε 50 κιλά/δέντρο, ενώ στο νομό λειτουργούν περί τις 80 μεταποιητικές μονάδες, με τη μικρότερη να επεξεργάζεται 500 τόνους ελιάς.

Σε μια καλή χρονιά στη Χαλκιδική, από την οποία προέρχεται το 50%- 55% της επιτραπέζιας ελιάς στην Ελλάδα, η μέση παραγωγή διαμορφώνεται σε 120.000 τόνους, ενώ υπήρξαν και χρονιές στις οποίες ξεπέρασε ακόμη και τους 140.000 τόνους, γεγονός όμως που επέδρασε αρνητικά στις τιμές.

 

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ